Смекни!
smekni.com

Франція 8 (стр. 2 из 2)

На сході Центрального масиву при злитті р. Сени з іншою великою рікою південно-східної Франції — Роною, розташований м. Ліон — другий після Парижа транспортний вузол, промисловий і культурний центр. У Ліоні і його пригородах 700 тис. жителів. Місто здавна славиться виробництвом шовку. У Ліонському музеї, єдиному у своєму роді, зібрані зразки більш 400 тис. шовкових виробів. У ліонському районі побудовано чимало підприємств нових галузей промисловості — хімічної, кінематографічної, автомобілебудівної. Велике значення мають також заводи, що виготовляють верстати і машини для текстильної промисловості. З Ліоном тісно зв’язаний, розташований недалеко від нього м. Сент-Етьєн. У цьому місті більш 200 тис. жителів. Він оточений з усіх боків шахтами Луарського вугільного басейну. На базі дешевого палива в місті давно розвилася металургія, а потім з’явилися металообробні і збройові заводи. Русло Рони перекрито декількома греблями гідроелектростанцій. Енергія Ронського каскаду надає руху моторам на заводах і фабриках багатьох міст південно-східної Франції. Широко застосовують її і для виплавки алюмінію. Сировина для цього – боксити — добуваються в південній провінції Прованс.

На крайньому сході Середземноморського узбережжя Франції між горами, покритими вічно зеленою рослинністю і ніжно-блакитним морем затиснута неширока смужка землі — Блакитний берег. Краса пейзажів і субтропічний клімат створили містам цього куточка Франції славу першокласних курортів (такі як усім відомі Ніцца і Канни).

Французькі учені внесли великий вклад у світову науку. Натуралісти Ж.Ламарк і Ж.Кюв’є створили еволюційну теорію, що заклала основу дарвінізму. Мікробіолог Л.Пастер розробив методи запобіжних щеплень проти різних заразних хвороб. У таємниці таємниць природи проникнули фізики Беккерель, П.Кюрі, М.Складовська-Кюрі, П.Ланжевен, чоловіки Жоліо-Кюрі які дослідили радіоактивність хімічних елементів. Їхні відкриття безмежно розширили владу людини над силами природи.

Великі французьке просвітителі — Ф.Вальтер, Д.Дідро, Ж.Руссо й інші — проголошували принципи розуму, відстоювали людські права, виступали проти класової нерівності, католицької церкви і сваволі. Драматург Ж.Мольєр і байкар Ж.Лафонтен виразили у своїх творах ідеї гуманізму, бичували неправду, жадібність, неуцтво, лицемірство і тупість. Найбільший письменник Віктор Гюго виступав як захисник республіканських демократичних ідей у період реакції, після розгрому революцій 1830 і 1848 р.

Почуття щирої дружби і багаторічна спільна робота зв’язували російського біолога І.І. Мечникова і французького ученого Л.Пастера; друзями були І.С. Тургенєв і Г.Флобе, М.Горький і Р.Ролланд.