Смекни!
smekni.com

Основи особистої гігієни (стр. 2 из 2)

Найважливіші засоби боротьби з гіподинамією — фізкультура і спорт. Фізичні вправи відіграють велику роль у профілактиці ожиріння, подагри, цукрового діа­бету, атеросклерозу та інших захворювань, зумовлених гіподинамією і неправильним способом життя.

Гігієна одягу. Одяг, як і житло, бере участь у регу­люванні теплового обміну. Отже, основними гігієнічними вимогами до одягу є забезпечення сталої температури тіла, відповідність його сезону і погоді,

Взуття відповідає гігієнічним вимогам у тому випад­ку, коли воно не тільки захищає нижні кінцівки від зов­нішніх механічних втручань (наприклад, від ударів) і ви­боїн у грунті, а й забезпечує повну свободу рухів стопи під час ходьби. Взуття має відповідати розміру стопи, що сприяє рівномірному розподілу маси тіла. Непра­вильно підібране взуття може стати причиною виникнення потертостей, нестійкої ходи, зміни положення хребта і кісток тазу. Вузьке і тісне взуття стискує кровоносні су­дини і пальці, що викликає застій крові у нижніх кінців­ках і підсилену пітливість, спазм кровоносних судин, по­рушення живлення м'язової тканини. Від постійного тис­ку пальці скривлюються, набувають виродливої форми, з'являються мозолі, ушкодження, може виникнути запа­лення суглобів.

Найзручніше взуття з широкими підборами висотою 1,5—3 см. Воно помірно збільшує склепіння стопи, спри­яє більшій витривалості її, забезпечує рівномірний кро­вообіг.