Смекни!
smekni.com

Особливості правового регулювання праці підлітків і жінок (стр. 3 из 3)

Декларація "Про загальні засади державної політики України стосовно сім'ї та жінок", прийнята Верховною Радою України 5 березня 1999 року проголошує, що наша держава "забезпечує ліквідацію всіх форм дискримінації щодо жінок" (див. "Голос України", 23.03.99).

Парламентські слухання "Про реалізацію в Україні положень Конвенції ООН "Про ліквідацію всіх форм дискримінації щодо жінок", що відбулися у Верховній Раді України в липні 1995 року, в своїх рекомендаціях відзначають наявність невідповідності між проголошеними правами та свободами і фактичним станом їх реалізації щодо жінок. Адже жінки зазнають дискримінації на ринку праці. Серед безробітних вони становлять понад 70%. Рівень середньої заробітної плати жінок на третину нижчий, ніж у чоловіків (див. "Голос України", 01.09.95). Різним органам влади рекомендовано вжити заходів для подолання дискримінації щодо жінок.

Таким чином, ви побачили, що наше законодавство в значній мірі захищає і гарантує права жінки, жінки-матері. Разом з тим, існують також значні проблеми по реалізації нормативних актів. Це підтвердили і парламентські слухання 1995 р.; про це ви знаєте також із життя. (Обговорення прикладів порушення трудових прав жінок та способів їх захисту).

Органи влади, громадські організації повинні докласти всіх зусиль до того, щоб вирішити існуючі проблеми, а кожен окремо взятий громадянин повинен проявляти свою громадянську позицію, стояти на сторожі дотримання ПРАВ І ЗАКОНУ.

IV. Закріплення набутих знань, вироблення практичних умінь по розв'язуванню юридичних ситуацій (10-15 хв.)

I варіант. Проводиться у формі популярної гри "Брейн-ринг". Клас ділиться на дві чи три команди, їм пропонуються такі питання:

1. На олімпіаді з правознавства Олег написав, що дитиною є особа до 16 років, а працевлаштовуватися можна з 14 років. Чи правильно його твердження? Поясніть.

2. Учень 10-го класу Сергій був прийнятий на посаду вантажника продуктового магазину. Чи правомірні дії адміністрації магазину? Який порядок прийому на роботу учнівської молоді?

3. Майстер цеху для 15-річного Миколи встановив такий графік роботи: понеділок, вівторок, четвер, п'ятниця - по 6 годин (разом - 24 год.), середа, субота, неділя - вихідні. Чи правильні дії майстра? Поясніть.

4. 20-річній Марині було відмовлено адміністрацією підприємства в прийомі на роботу у зв'язку з її вагітністю. Керівник підприємства мотивував тим, що підприємство не в змозі буде виплатити допомогу по вагітності і пологах у зв'язку з фінансовими проблемами. Чи правомірні дії адміністрації? Відповідь обгрунтуйте.

5. З газети "Урядовий кур'єр" (02.11.96, рубрика "Запитуйте - відповідаємо"). Після закінчення школи внук пішов у комерцію. Але скаржиться, що платять йому менше, ніж іншим. Відпустку теж не поспішають надати. Чи поширюється закон про працю на комерсантів, яким не виповнилося ще 18 років? Відповідь обгрунтуйте.

6. Учня 11 класу було звільнено з роботи на підставі клопотання школи по причині незадовільного її відвідування учнем. Чи правомірні дії адміністрації? Відповідь обгрунтуйте.

7. 17-річний працівник був прийнятий на роботу 1 квітня з установленням йому строку випробування до 1 травня. 7 травня він був звільнений як такий, що не витримав випробування при прийнятті на роботу. Чи законно його звільнили? Відповідь обгрунтуйте.

8. Одиноку Світлану М. було звільнено з роботи з ініціативи адміністрації підприємства у зв'язку з тим, що вона часто перебувала протягом року на лікарняному по догляду за 7-річним сином. Чи правомірні дії адміністрації? Обгрунтуйте відповідь.