Смекни!
smekni.com

Франсуа Кене (стр. 2 из 2)

В цілому позитивно оцінюючи критику меркантелізму фізіократами, варто відзначити ще й те, що Кене неправомірно заперечував торговий прибуток. Франсуа Кене вважав, що прибуток торговців не є прибутком всієї країни, оскільки він представляє собою фонд видатків, що зникає із зупинкою виробництва. Якщо меркантелісти проголошували купця хазяїном ринку, який встановлює за власним бажанням ціни на товари, то Кене доводив, що вигода від їх продажу потягне за собою втрати при купівлі. Крім того, навідміну від меркантелістів, він взагалі не зрозумів суті епохи первинного накопичення капіталу, ролі торгівлі та торгового капіталу у зародженні капіталістичного способу виробництва.

Не було у фізіократів на чолі з Кене і досягнень у розробці теорії грошей. Кене стверджував, що гроші є засобом, що полегшує обмін, а багатством стають, як і товари, лише через свою продажну цінність. Причому, гроші за Кене – це безплідне багатство, тому він був противником накопичення грошей, перетворення їх у скарб.

Підсумовуючи, варто зазначити, що поглядів Кене у свій час (у 18 столітті) були прогресивними, а ідеї привабливими та плідними для багатьох поколінь нащадків. Лише “Економічної таблиці” та вчення про “чистий продукт” було б достатньо, для того, щоб вписати ім’я Франсуа Кене до списку класиків економічної думки. Д. Рікардо, А. Сміт, К. Маркс та й В. Леонтьєв неодноразово звертались до праць цього видатного французького економіста.

ЛІТЕРАТУРА

1. Франсуа Кене. Избранные экономические произведения. Москва. 1960г.

2. Блауг М. Экономическая мысль. Москва. 1994г.

3. История экономической мысли. Т.1. Московский университет. 1970г.

4. История экономических учений. Часть 1. Москва. 1989г.

5. Майбурд Е.М. Введение в историю экономической мысли. Москва. 1996г.

6. Мєшко І.М. Історія економічних вчень. Київ. 1994р.


[1]Кене Франсуа. Избранные экономические произведения. Москва. 1960г. – Стр. 225.

[2]История экономических учений. Часть 1. Москва. 1989г. – Стр.72

[3]Кене Франсуа. Избранные экономические произведения. Москва. 1960г. – Стр.269

[4]Кене Франсуа. Избранные экономические произведения. Москва. 1960г. – Стр. 223.

[5]Мєшко І.М. Історія економічних вчень. Київ. 1994р. – Стр. 45