Смекни!
smekni.com

Теоріяелектро зв язку система передавання неперервних повідомленьз АІМ-1 (стр. 3 из 4)

. (3.1)

За умовою початкового завдання до курсової роботи, відгук х(t) ідеального фільтра нижніх частот задовольняє даній теоремі. Тому його можна продискретизувати, тобто перетворити з аналогової форми х(t) в дискретно-аналогову {хк}, з частотою дискретизації:

. (3.2)

Умовно можна показати, що , де - коефіцієнт пропорціональності між частотою дискретизації і верхньою частотою спектра початкового обмеженого сигналу, причому .

Чисельне значення витікає з аналізу аналогічних систем зв'язку. Вибір цього коефіцієнта можна пояснити так.

При модуляції складним сигналом, що містить в спектрі ряд складових, або сигналом зі суцільним спектром спектр АІМ сигналу буде містити ті, що все складають модулюючого сигналу і бічні смуги частот біля гармонік частоти дискретизації (малюнок 3.1).


S


fв fд-fв fд fд+fв 2fд 3fд f

Малюнок 3.1 Спектр при модуляції сигналом з обмеженим спектром

Демодуляція сигналу АІМ, тобто виділення модулюючого сигналу (більш детально вона буде розглянута в пункті № 4), здійснюється застосуванням фільтра нижніх частот. Це зумовлене наявністю в спектрі модульованої послідовності імпульсів спектральних складових сигналу. Оскільки найближчий до найвищої частоти сигналу fв є частота fд-fв, то для неспотвореного виділення сигналу необхідне виконання умови або

Для випадку, що розглядається в даній курсовій роботі, приймемо =4.

Використовуючи попередню формулу знайдемо частоту дискретизації:

Гц

Резюмуємо вищесказане: АИМ-1 є, по суті, дискретизаціей обмеженого по спектру аналогового сигналу на інтервалі Котельникова, що реалізовується за допомогою послідовності імпульсів з періодом проходження Тд.

Відмітною здатністю АІМ-1 є те, що форма вибіркового імпульсу не змінюється імпульс лише отримує множник, який рівний відліку повідомлення в точці t=kT. Отже, відлікові значення сигналу повинні залишатися незмінними на відрізку τі. Вони можуть визначатися, наприклад, в момент початку відліку.

Для отримання цього вигляду модуляції треба запам'ятати миттєве значення сигналу на початку відліку і втримувати його в пам'яті на відрізку часу τі.

Обчислимо основні характеристики переносника початкового повідомлення і побудуємо спектр сигналу амплітудно-імпульсної модуляції. З цією метою приведемо наступне відоме вираження спектра сигналу АІМ-1:

, де (3.3)

Тд - період дискретизації;

По визначенню період дискретизації - це величина зворотньопропорційна частоті дискретизації. Вона знаходиться як:

с.

А - висота і тривалість немодульованих імпульсів;

Вона знаходиться з умови визначення індексу АІМ модуляції:

, де

m=0,3 (вибираємо з аналізу аналогічних систем);

.

Звідси

- циклічна частота дискретизации.

Вона дорівнює:

;

- спектр сигналу, що передається х(t), який в нашому випадку має вигляд:

- спектр немодульованої послідовності імпульсів без його постійної складової.

Отримане вираження (3.3) для спектра АІМ-1 показує, що відмітною його особливістю є спотворення спектра сигналу , що визначається множником . Спотворення буде тим більше, ніж ширше відлікові імпульси. При значеннях , для яких з вказаними спотвореннями треба вважатися, на приймальному кінці для усунення спотворень необхідно включити коректор з коефіцієнтом передачі .

Однак на практиці в реальних системах зв'язку для зменшення вказаних спотворень до допустимого рівня користуються наступною нерівністю:

(3.4)

Для виконання цієї умови необхідно в формулі визначення вибрати відповідне значення скважності q.

По визначенню:

При q=6

Робимо висновок про правильність вибору скважності.

На малюнку (3.2) приведений спектр даного модульованого АІМ сигналу:

Малюнок 3.2

У даній курсовій роботі, як відмічалося вище, частота дискретизації вибиралася з умовою того, щоб спектри модулюючого і модульованого сигналів не перетиналися. Це необхідне для неспотвореного виділення сигналу на приймальній стороні каналу зв'язку.

Враховуючи цю умову, а також те, що для обмеження спектра початкового сигналу використовувався ідеальний фільтр нижніх частот (дивись пункт № 2), робимо висновок про те, що кількісна оцінка частотних спотворень в передаючій частині системи зв'язку, що досліджується рівна нулю.

3.5 Опис передаючого пристрою на базі амплитудно-імпульсної модуляції.

Дискретизатор як пристрій, що здійснює модуляцію початкового повідомлення, на практиці можна реалізувати у вигляді перемножителя двох функцій: безперервного сигналу х(t) і періодичної послідовності дискретизиуючих імпульсів (дивись малюнок 3.3, а). Відгук дискретизатора зображений на малюнку 3.3, в.

f(t)


а

t


х(t)

би

t


s(t)


в


t


Малюнок 3.3

На малюнку 3.4 представлена узагальнена структурна схема АИМ модулятора:

Дискретизатор
х(t) s(t)

f(t)


Малюнок 3.4

3.6 Структурна наближена до принципової схема амплітудно-імпульсного модулятора.

АІМ здійснюється за допомогою швидкодіючих електронних ключів, які періодично з частотою дискретизації fдпідключають вхідний сигнал до навантаження на час тривалості імпульсів τ . Електронний ключ може включатися послідовно з джерелом сигналу або паралельний йому. У першому випадку при наявності керуючого імпульсу він повинен замикатися, у другому випадку розмикатися. На малюнку 3.5 приведена схема ключа, включеного послідовно в ланцюг сигналу, а на малюнку 3.6 його електромеханічна модель. При відсутності імпульсів в ланцюгу управління транзистори знаходяться в режимі відсічки і ланцюг проходження сигналу розімкнена. Під дією керуючих імпульсів транзистори переходять в режим насичення, опір ключа різко меншає і таким чином формується відлік вхідного сигналу.

Основна вимога, що пред'являється до ключа, полягає в тому, щоб при відсутності вхідного сигналу керуюча роботою ключа імпульсна послідовність не попадала на вихід схеми модулятора, оскільки надходження залишку керуючого напруження приведе до збільшення шумів в каналі.


Ec RН


Малюнок 3.5


Ec RH


Малюнок 3.6

На практиці передача розглянутих сигналів, що амплітудно –импульсно модулюються високочастотними каналами зв'язку неможлива. Тому необхідно використати носій у вигляді коливального процесу. При цьому застосовують подвійну модуляцію: спочатку виконують АІМ як модуляцію періодичних послідовності відеоимпульсів модулюючим повідомленням х(t) (дивись малюнок 3.7 а), а потім новий носій - гармонічний - модулюють в нашому випадку по амплітуді. При цьому отримують подвійну модуляцію АІМ-АМ. Другий етап модуляції повністю характеризується особливостями відповідних аналогових модуляцій. Так, ширина спектра АІМ-АМ (малюнок 3.7 в):

. (3.5)

По формулі (3.5) обчислимо ширину спектра.

Гц

Сигнальна складова сигналу АІМ може бути отримана при перемноженні модулюючого повідомлення х(t) і носія у вигляді періодичної послідовності вибіркових імпульсів. Отриманий сигнал прямує на другий перемножник, де він перемножується з гармонічним носієм.

Структурна схема формування сигналу АІМ-АМ приведена на малюнку 3.8:

х(t)

а

t


Sаим(t)


би


t


Sаим-ам (t)


в

t


Малюнок 3.7

х(t)

Г2


Малюнок 3.8

4. Облік перешкоди в лінії зв'язку і знаходження характеристик демодулятора.

4.5 Критерії завадостійкості прийому безперервних повідомлень.