Смекни!
smekni.com

Вчення Вернадського про ноосферу (стр. 2 из 3)

Всi цi питання розглядались на усних журналах:"Вiдродити землю й душу" (Олександрiвська мiська бiблiотека),"Чорнобиль: катастрофа триває" (ЦРБ) "Дзвони Чорнобиля" (Григорiвська сiльська бiблiотека)

До Дня захисту навколишнього середовища в кiлькох бiблiотеках пройшли акцiї "Лiс - твiй друг" (Iльїнська, Єлизаветiвська, Костянтинiвська, Пречистiвська сiльські бiблiотеки). Оформлялись розгорнутi книжковi виставки "Земля просить захисту", "Краса врятує свiт", "Екологiя природи - екологiя душi". Проведенi цикли екологiчних читань "Земля потребує захисту" та "Знай, люби, бережи". З успiхом пройшли в багатьох бiблiотеках конкурси дитячого малюнка.

У фiлiалах Степнянському, Єлизаветiвському, Iльїнському, Новоукраїнському, Дачненському, Максимiлiанiвському проведенi цiкавi екологiчнi репортажi "Доля природи - в наших руках".

Пiдводячи пiдсумки огляду, оргкомiтет визнав кращою роботу Iльїнської та Єлизаветiвської сiльських бiблiотек. Робота цих бiблiотек велась в тiснiй взаємодiї зi станцiєю юних натуралiстiв.

А при Iльїнськiй бiблiотецi вже 8 рокiв працює клуб любителiв природи "Берiзка". Багато цiкавого пiзнають дiти на його засiданнях. Щовесни стало традицiйним проведення свята птахiв. Останнього разу воно пройшло акцiєю "Лic - твiй друг". Дiти своїми руками виготовляли хатинки для птахiв та розвiшували їх на деревах. А взимку, коли птахам живеться дуже сутужно, майструють та розвiшують годiвнички. Дуже цiкаво проводяться екскурсiї до лiсу, пiд час яких дiти з задоволенням стають учасниками бiблiотечних урокiв: "Не ламай калину", "Рослини Донецького степу", "Мудрий голос природи змалку слухаю я", якi навчають бережному ставленню до природи.

Наведемо лад на своїй планетi

Селюкова Л.В., директор

Великоновосілкiвської районної ЦБС

Ми часом забуваємо, що на рiчцi, в лiсi, в полi ми - гостi, а птахи, звiрi, комахи, риби - справжнi господарi. Наше втручання заважає їм нормально жити, розмножуватись, вирощувати потомство.

Ось чому в нашiй державi особливо гостро постало питання екологiчного оздоровлення та охорони навколишнього середовища.

З метою усвiдомлення важливостi охорони довкiлля для долi рiдного краю i всiєї планети, активiзацiї роботи бiблiотек з екологiчної просвiти населення, сприяння контактам i об'єднанню зусиль з природоохоронними та iншими зацiкавленими установами Великоновосілкiвська районна ЦБС активно прийняла участь в обласному оглядi "Збережемо нашу планету".

Центральна районна бiблiотека надавала iнформацiйну та методичну допомогу сiльським бiблiотекам-фiлiалам у пiдготовцi та проведеннi природоохоронних заходiв та акцiй.

Масова робота з екологiчної просвiти вiдрiзнялась рiзноманiттям форм та методiв. Наприклад, в центральнiй районнiй бiблiотецi для юнацтва було проведено час-роздум "Збережемо Землю i душу". Для малюкiв дитяча районна бiблiотека органiзувала вiкторину "Ласкавий голос природи" з участю казкових персонажiв. Дуже цiкаво були оформленi книжковi виставки: "Зробимо планету блакитною" (Новопетрикiвська сільська бібліотека),"Свiт великий - свiт цiкавий" (Пiддубенська сільська бібліотека), "Наш зелений дiм" (Роздольненська сільська бібліотека) та iн.

Серед бiблiотек нового типу почесне мiсце займає Урожайненська сiльська бiблiотека-фiліал № 21 як бiблiотека - Дiм природи. Вся робота цiєї бiблiотеки спрямована на екологiчну просвiту населення. В рамках участi в обласному оглядi були проведенi заходи: вiкторина для дiтей "Чи знаєте ви природу?", дискусiя для юнацтва "Що ми можемо?", книжково-iлюстративна виставка "Свiт тебе оточує".

Лiтературно-музичний вечiр "Ми всi у вiдповiдi за природу" був проведений у Времiвськiй сiльськiй бiблiотецi-фiлiалi № 10. Разом з молодшими учнями бiблiотекар районної дитячої бiблiотеки провела екскурсію в лiс, де вiдбулася вiкторина на краще знання рiдної природи, гра , в ходi якої дiти виявили неабиякий iнтерес i знання довкiлля.

Велику зацiкавленiсть визвала бесiда "Про братiв наших менших" в Андрiївськiй бiблiотецi-фiлiалi. № 4. Цей захiд супроводжувався оглядом лiтератури з виставки "Зоопарк вдома".

На уроцi доброти "Природа - це я", що вiдбувся в центральнiй районнiй бiблiотецi, мова йшла про значення охорони навколишнього середовища, про залежнiсть здоров'я людей вiд стану екологii, про те, як природа в "бiлому халатi" може допомогти людинi в боротьбi з хворобою.

Велику увагу надають бiблiотеки використанню перiодичних видань, тому що вони мiстять найсвiжiшi матерiали та допомагають заповнювати прогалини в комплектуваннi фонду. Газети використовуються для оформлення тематичних папок: "Людина. Природа. Закон" та "Загадки живої природи."

При проведеннi роботи з екологiчної просвiти бiблiотеки нашої системи залучають до цiєї дiяльностi громадських дiячiв, фахiвцiв, представникiв мiсцевої влади. Поширюється спiвробiтництво бiблiотек з iншими закладами, якi зацiкавленi в розповсюдженнi екологiчних знань. Робота бiблiотек з екологiчної просвiти постiйно висвiтлюється в засобах масової iнформацiї.

Матерi-природi - увагу та турботу

Антонова Н.А., зав бiблiотекою-фiлiалом

№6 Димитрiвської мiської ЦБС

Екологiчна проблема торкається сьогоднi всiх сфер життя суспiльства. Наука, полiтика, економiка, мораль тiсно пов'язанi з екологiєю.

Наша бiблiотека-фiлiал № 6 Димитрiвської міської ЦБС спецiалiзується на популяризацiї знань по екологiї, для чого складена довгострокова комплексна програма "Матерi-природi - увагу та турботу". Бiблiотекою було видiлено три напрямки, з яких буде вестися робота, а саме: екологiя та моральнiсть; екологiя та економіка; сприйняття природи через свiт мистецтва.

Проводячи роботу по екологiчному вихованню, бiблiотекарi не забували, що всяка розмова про екологiю взагалi повинна стати i розмовою про екологiю краю, мiста, де живуть читачi.

В газетно-журнальну та краєзнавчу картотеки були внесенi новi роздiли: "Екологiя Донецького краю", "Екологiя та полiтика", "Природа та здоров'я людини".

Розкриваючи тему "Екологiя та моральнiсть", бiблiотека провела цикл заходiв, куди ввiйшли перегляди лiтератури "Ми любимо екологiю, але дивною любов'ю", "Природа - мiф, тайник Всесвiту", книжковi виставки "Природа - творiння Боже", "Це гiрке слово - Чорнобиль", "Цiлющi сили природи", краєзнавчi часи "Зелена аптека Донбасу", "Екологiчна карта Донбасу".

Приймаючи участь в обласному оглядi екологiчної просвiти населення "Збережемо нашу планету", бiблiотека провела: День iнформацiї "Це наша з тобою Земля", вечiр "Екологiя та наше мiсто". В ньому брали участь начальник Державної iнспекцiї екологiчної безпеки м.Димитрова Єрьоменко В.Б., читачi бiблiотеки, просто небайдужi люди. Вiдповiдаючи на питання читачiв, Єрьоменко В.Б розповiв про екологiчну обстановку в мiстi в минулому i тепер, про роботу iнспекцiї по нормалiзацiї екологiчної обстановки в мiстi. Читачi Гапаньков А.Г., Гаврилова Н.А,
Каракуц М.А. говорили про проблеми, пов'язанi з екологiєю, задавали питання. Бiблiотекарі Левченко Н.М., Антонова Н.А. запропонували читачам перегляд лiтератури "Ми любимо екологiю, але дивною любов'ю".

Екологiчна культура базується не тiльки на усвiдомленнi значення природи в життi людини, але i на емоцiйному сприйняттi її. Розумiючи красу природи, людина ще глибше усвiдомлює себе як особистiсть, вiдкриває в собi новi риси. Природа сприяє серйозним роздумам наодинцi iз самим собою, заглибленню у власний свiт, повертає спокiйний i врiвноважений стан. Гармонiя природи викликає естетичне почуття в людинi.

Книжкова виставка "Природа - вiчне джерело краси" для учнiв 10-11 класiв мала такi роздiли: "Спiваки рiдної природи" (природа в поезiї), "Природа в музицi", "Божественна, природа , твоя мова" (живопис i природа).

Час краси "Тайни Рерiха" - так було названо захiд про великого мислителя, поета та художника М.К.Рерiха. "Хто не мислить про природу, той не знає притулку духу", "Все нас гонить до природи: i духовна свiдомiсть, i естетичнi вимоги, i тiло наше", "Чоловiк - спочатку син Космосу - потiм уже Землi", - стверджував вiн. Мабуть, тому кожен, хто доторкнувся до свiту Рерiха, знаходить в ньому свою iстину.

Бiблiотека як екологiчний центр

Онисько Л.П., зав бiблiотекою-фiлiалом

iм.Н.К.Крупської Марiупольської мiської

ЦБС для дорослих

Продовж кiлькох рокiв бiблioтека-фiлiал iм.Крупської Марiупольської ЦБС для дорослих удосконалює роботу Центру "SOS - збережемо навколишнє середовище". Центр зберiгає своє значення та актуальнiсть в сьогоденнi. Вiн знайомить з екологiчним станом в країнi, мiстi та районi.

Цiлi та задачi Центру:

Мати необхiдну iнформацiю по збереженню навколишнього середовища.

Замислитися про моральнiсть своєї поведiнки в стосунках з природою, свого cтавлення до людини, взагалi до всього живого.

Систематично iнформувати читачiв про екологiчнi проблеми та їх рiшення.

Допомагати батькам та вчителям у вихованнi у дiтей екологiчного мислення.

Наголошувати на прiоритет екологiї над економiкою.

Забезпечити участь населення у вирiшеннi екологiчних проблем.

Висвiтлювати роботу заповiдникiв нашого краю.

Поступово повертати iз небуття iмена тих, кого не рекомендовано було згадувати. Пропагувати їх книжки, вчинки, виступи, iдеї.

Центр, барвисто оформлений, розкриває читачам багатство бiблiотечного фонду: оновлюється та поповнюється новою лiтературою, перiодичними виданнями, особливо звертається увага на мiсцевi матерiали, яких не бракує. Тут оформленi виставки "Одна Земля - одна надiя", "Зона екологiчного лиха", "Свiт навколо нас".

Засоби комунiкацiй нинi набувають особливого значення, тому поширення iнформацiї, її загальнодоступнiсть i вiдкритiсть є неодмiнною умовою iнформатизацiї суспiльства, його демократизацiї, розвитку гласностi, соцiального прогресу.