Смекни!
smekni.com

Крива IS. Сутність, графічна побудова. Фактори, що впливають на кут нахилу кривої IS. (стр. 3 из 3)

Щодня визначається розбіг між ринковим і центральним курсами кожної валюти в ЕКЮ.Ринковий курс валюти може досягти “порогу” відхилень по відношенню до ЕКЮ, не виходячи за межі допустимих коливань по відношенню до національних валют країн-членів ЄВС. Цей “сигнальний ” механізм покликаний попереджати країни про наближення порушення двосторонніх співвідношень валютних курсів.

Чинний механізм обмінних курсів країн ЄВС обмежує зміни курсів валют в межах 2,25 % відносно одна одної і в діапазоні не більше 15 %.

Нарешті розглянемо світову валютну систему (СВС). “Світова валютна система є функціональною формою организації валютних відносин на рівні міждержавних зв`язків. Її розвиток регулюється відповідними міждержавними валютними угодами, здійснення яких забезпечується створення на колективних засадах міждержавних валютно-фінансових та банківських установ і організацій ”[2,320].

Необхідною умовою функціонування валютної системи є конвертація національних валют, яка здійснюється за валютним курсом. За визначенням В.М.Іванова, “валютний курс – це ціна одиниці однієї країни, виражена у грошових одиницях іншої країни, при угодах купівлі-продажу. Така ціна може встановлюватися виходячи зі співвідношення попиту й пропозиції на певну валюту в умовах ринку або буду суворо регламентованою рішенням уряду чи його головним фінансово-кредитним органом” [2;103].

У зв`язку з відсутністю золотого паритету за сучасних умов валютні курси визначаються на підставі паритетів їхньої купівельної спроможності (ПКС). Розрізняють абсолютний і відносний ПКС.

Список використаної літератури

1.Гальчинський, Анатолій. Теорія грошей: Навч. посібник. – К.: Основи, 1998. – 415 с.

2.Іванов В.М. Гроші та кредит. – К.: МАУП, 1999. – 230 с.

3.Макконнел К.Р., Брю С.Д. Экономикс: Принципы, проблемы и политика. – М.: Республика, 1992.

4.Мэнкью Г. Макроэкономика. – М.: МГУ, 1994.

5.Румянцев А.П., Румянцева Н.С. Міжнародна економіка: Короткий конспект лекцій. – К.: МАУП, 1999. – 104 с.

6. Фишер С., Дорнбуш Р., Шмалензи Р. Экономика. – М.: «Дело ЛТД», 1993.