Смекни!
smekni.com

Акції 2 (стр. 2 из 2)

Від чого залежить ціна опціону? У першу чергу на нее впливає ціна акції або облігації. Наприклад, чим вище ціна акції, тим більше ціна опціону. Ціна опціону залежить від різниці між сьогоднішніми цінами на цінні папери фірми і поточною вартістю ціни виконання.

Опціон не тільки дозволяє фірмі залучити додаткові фінансові ресурси. Випуск опціонів - це спосіб самострахування фірми від ризиків ринкового коливання ціни. Якщо підприємство побоюється, що в майбутньому курсова вартість його цінних паперів не підніметься, то, продаючи опціон на покупку своїх цінних паперів, воно може компенсувати частина втрати доходів.

Часне підприємство може не мати достатньої кількості вільних коштів для купівлі устаткування, кредит же одержати на тривалий час дуже складно і дорого. У результаті гальмується процес відновлення застарілого парку устаткування. Виходом із ситуації, що створилася, може бути розвиток лізингу. Як показує світова практика, лізинг сприяє швидкій зміні технологічного устаткування, стимулює виробництво нової техніки. У результаті активізується виробництво, засноване на передових досягненнях науки і техніки. Майно при лізингу не відбиває на балансі підприємства-користувача, оскільки право власності зберігається за орендодавцем, тобто лізинг не утяжеляет активів. До того ж орендна плата цілком відноситься на витрати виробництва, знижуючи налооблагаемую прибуток. Таким чином, фінансові ресурси підприємства, що використовує лізинг, стають більш гнучкими, а технічне відновлення прискорюється.

Основними видами лізингу є фінансовий (капітальний), оперативний (сервісний) і поворотний.

Лізинг вигідний тому, що орендні платежі як форма операційних витрат цілком вилучені з оподатковування. Це дозволяє одержувачу лізингу платити за використання устаткування з поточного, вільного від податків доходу за рахунок включення платежів по оренді в собівартість. Особливо вигідний лізинг, якщо при покупці устаткування одержувач позбавляється можливості в повному обсязі скористатися інвестиційним податковим кредитом або прискореною амортизацією. У випадку повної сплати податків лізинг менш привабливий, чим покупка.

Додатковим оперативним фінансуванням фірми може бути факторинг, або дискаунтинг, в основі якого лежить дисконтування дебіторської заборгованості. Факторинг дозволяє фірмі швидко збалансувати свої фінансові потреби з можливостями. Відповідно до нашого законодавства послуги по факторингу включаються в собівартість продукції, що робить його привабливим джерелом фінансування для деяких підприємств.

Таким чином, у ринковій економіці зростає розмаїтість притягнутих джерел фінансування фірми. Фірма в залежності від її положення може вибрати найбільш привабливий з них з них.