Смекни!
smekni.com

Документи i розрахунки (стр. 4 из 5)

Ввiд i коректування реквiзитiв документа. Для редагування будь-якої графи запиту слiд пiдвести до цiєї графи курсор i натиснути Enter (для змiни граф "Пропускати при вводi" i "Копiювати з реквiзиту N" встановiть курсор на стрiчку, до якої вiдносяться цi параметри i видiлiть потрiбний параметр клавішею -). При змiнi графи "Тип значення" Вам буде запропоновано вибрати цей тип з меню клавішами - , - і Enter. При виборi типу елемента "Субконто" пропонується вибрати також вид субконто зi списка видiв субконто.

Для вводу стрiчки, що визначає новий реквiзит документа, натиснiть клавiшу Ins i виберiть з виведеного на екран запиту тип реквiзиту: вiдноситься вiн до шапки, чи до табличної частини, чи до iнформацiйного табло. Потiм послiдовно заповнiть графи нової стрiчки.

Для знищення реквiзита документа встановiть курсор на стрiчку запиту, яка описує даний реквiзит i натиснiть клавiшу Del.

При коректуваннi структури документа Ви можете перейти до редагування файла з описом друкованих форм i формованих проводок, натиснувши F4. Для повернення до коректування структури Вам буде достатньо натиснути клавiшу F5.

6.12. Формули для задання реквiзитiв документа

Формули значень реквiзитiв. В графi "Формула" запиту структури документа записуються формули для реквiзитiв документа. Призначення формули залежить вiд типу реквiзита:

· для реквiзитiв iнформацiйного табло формула визначає ту iнформацiю, яка буде виводитися на табло. Наприклад: СКД51 - вiдображення залишка на розрахунковому рахунку;

· для реквiзитiв заголовка документа в журналi операцiй (значення "Ком" графи "Тип") формули можуть вказувати текст для графи змiсту операцiй, два субконто i суму операцiї. Значення по цих формулах будуть пiдраховуватися при записуваннi документа в журнал операцiй. Наприклад, "Пл.Пор" для стрiчки "Змiст" занесе дану стрiчку в графу "Короткий змiст" заголовка документа в журналi операцiй;

· для реквiзитiв шапки i табличної частини документа формула може мiстити вирази, що змiнюють в процесi вводу документа значення iнших реквiзитiв пiсля вводу даного реквiзиту, а також вирази, що дають контрольнi повiдомлення (див. пiдпукт "Формули шапки i табличної частини документа").

Формули записуються по законах макромови (див. Додаток 1). Якщо формула складається з кiлькох виразiв, вони роздiляються символом ";".

Макроiмена для посилань на реквiзити. Для посилань на реквiзити документа в формулах використовуються слiдуючi макроiмена:

· ЗН - значення бiжучого реквiзита шапки документа (тобто реквiзита, на якому встановлено курсор);

· ЗНn - значення реквiзита з номером n шапки документа;

· ЗН¦n - значення реквiзита з номером n бiжучої стрiчки табличної частини документа;

· ЗН¦ - значення бiжучого реквiзита в табличнiй частинi документа (реквiзита, на якому встановлений курсор);

· ЗНm¦n - значення реквiзита з номером n стрiчки m табличної частини документа;

· ИТОГn - сума значень реквiзита з номером n всiх стрiчок табличної частини документа. Використовується тiльки для числових значень реквiзитiв.

Реквiзитам документа можна присвоювати значення командою присвоювання. Наприклад, ЗНЗ=256 - присвоюється третьому реквiзиту шапки документа значення 256.

Для реквiзитiв типу субконто, рахунок, валюта i дата Ви можете використовувати цi реквiзити в стандартних макроiменах з допомогою слiдуючих позначень:

· {n} - посилання на реквiзит з номером n шапки документа;

· {} - посилання на бiжучий реквiзит шапки документа;

· {m¦n} - посилання на реквiзит з номером n стрiчки m табличної частини документа;

· {¦n} - посилання на реквiзит з номером n бiжучої стрiчки табличної частини документа.

Приклад.

Для посилання на дебетовий залишок по рахунку, вказаному в четвертому реквiзитi шапки документа можна використовувати макроiм'я СКД{4}.

Формули реквiзитiв заголовка документа в журналi операцiй. Вираз, що задає короткий змiст для заголовка документа в журналi операцiй ("Змiст"), може мати тiльки текстове значення, тому його обов'язково починати з рядка символiв в лапках.

Формули для формування першого i другого субконто можуть мiстити тiльки одне посилання на значення реквiзита, що мiстить субконто.

Формула для суми повинна бути числовим виразом. Рекомендується в цю графу помiщати суму документа (якщо вона має змiст). Наприклад, для рахунка в цю графу можна помiщати суму рахунка (З допомогою макроiменi ИТОГ5), для платiжного доручення - суму, що перераховується (з допомогою макроiменi ЗН4).

Зауваження.

Рекомендується обов'язково вказувати формулу для тексту змiсту операцiї в журналi операцiй, щоб заголовок документа в журналi мiстив iнформацiю про змiст документа.

Формули реквiзитiв шапки i табличної частини документа. В цих формулах описуються дiї, якi виконуються пiсля вводу даного реквiзиту. Цi дiї можуть бути слiдуючi:

1. Команди присвоювання значень iншим реквiзитам. Кожна команда має вигляд:

ЗНn=вираз - змiна значення реквiзита з номером n шапки документа;

ЗНm¦n=вираз- змiна значення реквiзита з номером n рядка m табличної частини документа.

Якщо m i n не вказуються, то мається на увазi бiжучi рядок i стовбчик запиту.

2. Команди виводу на екран повiдомлень. Цi команди мають вигляд:

вираз

Якщо результат виразу - не пуста текстова стрiчка або не рiвне нулю число, то значення виразу виводиться на екран.

3. Команди встановлення робочого перiоду (!М, !К, !Г i т.д.).

Вираз, що задає значення реквiзита, який має субконто, рахунок або валюта, повинен бути символьним (наприклад, текстовим рядком в лапках) i мiстити код рахунка або номер валюти, або номер субконто. Для багаторiвневих субконто номер субконто складається з номерiв на кожному рiвнi, роздiлених символом ":".

Зауваження.

Користувачi, знайомi з табличними процесорами можуть бути дезорiєнтованi тим, що формули в клiтинках табличних процесорiв задають вирази для пiдрахунку значень в данiй клiтинцi по значеннях а других клiтинках, а формули для реквiзитiв документа, навпаки, задають правила для змiни значення других реквiзитiв при змiнi даного. Ця вiдмiннiсть викликана тим, що реквiзити документа розглядаються як вихiднi данi, якi можуть змiнюватися користувачем. Призначення формул тут полягає в заданнi початкових, а не кiнцевих значень реквiзитiв. Значення, якi не повиннi мiнятися користувачем взагалi немає змiсту зберiгати в реквiзитах документа.Їх можна вираховувати при генерацiї проводок або формуваннi вихiдного документа.

Приклади:

1. Для реквiзита "кiлькiсть" в рахунку можна вказати вираз, що вираховує суму як кiлькiсть, помножену на цiну i на знижку:

ЗН¦4=ЗН¦3*СЦ{¦2}*ЗН5

Тут мається на увазi, що сума знаходиться в четвертому реквiзитi багатострiчкової частини, кiлькiсть в третьому реквiзитi, субконто (товар) вдругому реквiзитi багатострiчкової частини, а знижка в п'ятому реквiзитi шапки.

2. Для видачi попередження про перевищення норм вiдпуску товару за готiвку можна використати вираз:

""+ ?(ИТОГ5>500000\“Більше 500 тис.”\””)

Тут мається на увазі, що вартість кожної позиції товару, що відпускається, відображається в п”ятій графі табличної частини документа.

3. Для переоцiнки валюти в журналi операцiй в рядку "Змiст" запиту структури документа використовується формула:

"Переоцiнка валюти"+ВЫД(ЗН1\4\3)+" за "+ЗН3

Тут ЗН1 - номер документа, а ЗН3 - реквiзит-коментар в шапцi документа, що вираховується пiсля вводу дати документа. Формула для його пiдрахунку мiститься в рядку "Дата"i має вигляд:

!М""+ЗН2; ЗН3=""+РПЕР

4. В iнформацiйному табло зручно задавати вивiд рiзної довiдкової iнформацiї. Наприклад, формула СКД41:{¦4}Н виведе на табло залишок в натуральному виразi на 41 рахунку по товару, вибраному в третiй графi бiжучої стрiчки табличної частини документа. Така формула табло може служити для контролю залишкiв по товарах, якi включаються в накладнi.

5.Для платiжного доручення можна включити слiдуючу формулу для задання тексту заголовка документа в журналi операцiй,яка мiстить коротку назву документа (ПП), номер i суму документа:

"ПП "+ЗН1+" вiд "+ЗН4

6.13. Редагування форми вихiдного документа i опису проводок

Опис форми вихiдного документа i формул генерацiї проводок задається в текстовому файлi. Iм'я файла вказується в списку видiв документiв (рекомендується використовувати для цього iменi розширення DKF, але можуть бути будь-які).

Для редагування цього файла слiд видiлити в списку видiв документiв (режим "Документи i розрахунки" групи "Операцiї" головного меню) потрiбний вид документа або розрахунка i натиснути клавiшу F4. Крiм того, перейти до редагування цього файла можна з запиту реквiзитiв документа або при змiнi структури документа. В обох випадках для цього слiд натиснути клавiшу F4. Порядок редагування з допомогою вбудованого редактора описано у вiдповiднiй главi.

Структура файла. Файл опису форми вихiдного документа i генерацiї проводок створюється за принципами макромови (див. Додаток 1). Вiн може включати команди, рядки розрахунку проводок i рядки форми.

Файл може мiстити двi частини (в будь-якiй послiдовностi):

· опис форми вихiдного документа;