Смекни!
smekni.com

Типові операції (стр. 5 из 7)

· - розрахунок за біжучий квартал;

· !КН - за біжучий квартал наростаючим підсумком з початку року;

· k - за квартал з номером k ( k - число від 1 до 4);

· !КНk - за квартал з номером k наростаючим підсумком з початку року ( k - число від 1 до 4).

Щоб періодом розрахунку був місяць, використовуйте команди:

· m - за місяць з номером m ( m - число від 1 до 12);

· !МНКm - за місяць з номером m наростаючим підсумком з початку кварталу ( m - число від 1 до 12);

· !МНГm - за місяць з номером m наростаючим підсумком з початку року ( m - число від 1 до 12).

Номер місяця можна вказувати і в межах біжучого кварталу:

· mК - розрахунок за місяць з номером m в біжучому кварталі (m - число від 1 до 3);

· !МНКmК - за місяць з номером m в біжучому кварталі наростаючим підсумком з початку кварталу (m - число від 1 до 3);

· !МНГmК - за місяць з номером m в біжучому кварталі наростаючим підсумком з початку року (m - число від 1 до 3).

Для того, щоб встановити рік, за який розраховуються показники, використовуйте команду пп (пп - дві останні цифри номера року).

Зауваження.

1. При використанні команд задання періоду в формулі підрахунку суми типової проводки встановлений період є дійсним для всіх макроімен до наступної зміни періоду або до кінця формули. При використанні в формі первинного документа або в звіті встановлений період є дійсним для всіх макроімен до наступної зміни періоду або до кінця форми чи звіту.

2. При установці періоду розрахунку на інший рік слід після переключення року встановити період всередині цього року.

Приклади:

!Г96; !КН4 - розрахунок за четвертий квартал 1996 року;

- розрахунок за біжучий квартал;

!КН3 - розрахунок за третій квартал наростаючим підсумком з початку року;

- розрахунок за біжучий місяць;

!МНК9 - розрахунок за вересень наростаючим підсумком з початку кварталу;

!М2К - розрахунок за другий місяць біжучого кварталу.

5.8. Форми первинних документiв

Для будь-якої типової операцiї можна задати форму первинного документа. Це дозволить при вводi типової операцiї сформувати i роздрукувати вiдповiдний первинний документ (розхідний чи прихідний касовий ордер, накладну, акт здачі-прийомки основних засобів і т.д.).

Створення форми. Форма (шаблон) первинного документа зберiгається в окремому файлi i являє собою звичайний текстовий файл. Щоб вказати для типової операцiї файл форми первинного документа, необхiдно:

· вибрати режим "Типовi операцiї" (роздiл "Операцiї" головного меню);

· в графi "Вихiдний файл" потрiбної типової операцiї вказати iм"я вихiдного файла форми первинного документа. Iм"я повинно задовiльняти умови, що пред"являються DOS до iмен файлiв.

Пiсля цього Ви можете коректувати файл форми первинного документа:

· при переглядi списка типових операцiй, видiливши потрiбну типову операцiю курсором i натиснувши F4;

· при вводi вiдповiдної типової операцiї, вибравши в запитi ("Записати операцiю", "Продовжити коректування", "Вихiд без запису", "Друк документа", " Форма") вiдповiдь "Форма";

· з допомогою будь-якого редактора, що дає можливiсть працювати з текстовими файлами.

Порядок редагування з допомогою вбудованого редактора викладено в розд.2.10.

Форма документа. Форма документа являє собою текстовий файл, в якому квадратними дужками “ [ ] “ вiдмiченi поля для пiдстановки значень макроiмен. Мiж дужками вказується макроiм’я, що визначає данi, якi помiщаються в це поле форми.

Команди. В формi документа можуть бути присутнi також команди для розрахунку показникiв, задання перiоду розрахунку пiдсумкiв по рахунках, визначення числа цифр в десятковiй частинi показникiв, циклiчної обробки рахункiв, субконто, валют i т.д. Команди починаються зi знаку оклику “ ! “. Команди присвоювання i встановлення перiоду можна записувати по кiлька в одному рядку, в цьому випадку їх слiд роздiляти пробiлами.

Коментарi. В формi первинного документа можна використовувати також рядки коментарiв, вони починаються з зiрочки в першiй колонцi. Коментарi служать для запису зауважень в текст форми; в документ, що формується, вони не помiщаються. Коментарi можна також задавати з допомогою команди "!* " - весь текст вiд цiєї команди до кiнця рядка є коментарем.

Таким чином, в формi первинного документа можуть бути рядки трьох видiв:

· рядки коментарiв, вони починаються або з зiрочки в першiй колонцi, або з символу "!*", перед яким можуть стояти один або кiлька пробiлiв. В документ, який формується рядки коментарiв не потрапляють, вони використовуються тiльки для запису зауважень в текст форми документа;

· команднi рядки, вони починаються зi знаку оклику (!), перед яким можуть стояти один або кiлька пробiлiв. В документ, який формується цi рядки також не потрапляють, вони служать для розмiщення команд;

· звичайнi рядки (це або пустi рядки, або рядки, що починаються з " * ", i в яких перший вiдмiнний вiд пробiлу символ - не "!").

Формування первинного документа виконується слiдуючим чином. Програма читає текст форми документа по рядках. Рядки, що починаються з "* ", пропускаються. Для всiх iнших рядкiв в програмi є слiдуючий порядок:

1. Якщо в рядку є команди (вони слiдують за символом "!"), то спочатку виконуються цi команди.

2. Якщо в рядку є команди i перед першою командою немає символiв, крiм пробiлiв, то обробка рядка закiнчується. В протилежному випадку частина рядка вiд його початку до першого символу "!" або до кiнця рядка включається в документ, який формується. При цьому, якщо в цiй частинi рядка є квадратнi дужки, то програма вираховує макроiм"я, задане мiж дужками, i пiдставляє на це мiсце вираховане значення.

Зауваження.

Те, що команди, розмiщенi в кiнцi рядка, виконуються до пiдстановки значень макроiмен на початку цього рядка, дозволяє використовувати в рядках форми показники (див. нижче), визначаючи формули для їх пiдрахунку в кiнцi того ж рядка. Це в багатьох випадках значно пiдвищує нагляднiсть форми.

Команди коментарiв. В формi документа будь-який текст за символами "!* " до кiнця рядка є коментарем. В документ, що формується, рядки коментарiв не потрапляють, вони використовуються тiльки для запису зауважень в текст форми документа. Ця форма коментарiв часто зручнiша коментарiв з символом " * " в першiй колонцi рядка - вона дозволяє коментувати команди, використовувати вiдступи для наглядного оформлення умовних операторiв i циклiв, i т.д.

5.9. Показники, константи, субконто в формах документiв

Показники. В багатьох випадках в документ необхiдно вставити поле, призначення якого не спiвпадає нi з одним з передбачених макроiмен, але може бути отримане з них з допомогою певної формули. Для таких полiв в формах первинних документiв i в звiтах використоруються показники. Вони виконують ту ж функцiю, що i змiннi в стандартних мовах програмування: їм можна присвоювати значення i використовувати цi значення в подальших виразах.

Iмена показникiв в програмi складаються з букви "П", за якою може слiдувати вiд 1 до 20 символiв - букв, цифр i знакiв пiдкреслення. Для присвоєння показниковi значення слiд використовувати команду:

! Пiм’я-показника = вираз

Тут вираз може бути:

· алгебраїчною формулою, яка складається з числа, знакiв операцiй, дужок, викликiв функцiй i макроiмен (див. розд.5.6);

· символьним рядком, взятим в лапки, або виразом, що складається з таких рядкiв, макроiмен, рядкових операцiй ("+" i "$") i рядкових функцiй (ВЫД, СОКРЛ, СОКРП). Вираз повинен починатися з рядка в лапках (при необхiдностi можна використовувати пустий рядок - ""). Детальнiше про символьнi вирази йдеться в Додатку1.

Пiсля того, як показниковi присвоєно значення, його можна використовувати в подальших формулах i в полях , розмiщених в тому ж рядку або нижче по тексту форми.

Приклади:

!П105=Х2*0.12 - ця команда присвоє показниковi П105 значення Х2 (сума другої проводки типової операцiї), помножене на 0.12;

[П105] - в це поле помiщається значення показника з iменем П_105.

!П_ПДВ=Х0/1.23*0.2 - ця команда присвоює показниковi П_ПДВ значення Х0 (суми типової операцiї), роздiлене на 1.23 i помножене на 0.20;

[П_ПДВ] - в це поле помiщається значення показника з iменем П_ПДВ.

!П_Назва= "Фiрма" + П010 - ця команда присвоює показниковi П_Назва в якостi значення рядок "Фiрма", з’єднаний зi значенням показника П010 (детальнiше див. нижче);

[ П_Назва ] - в це поле помiщається значення показника з iменем П_Назва.

Зауваження.

1. Одноiменнi показники в рiзних формах документiв i звiтах нiяк не зв"язанi мiж собою.

2. При присвоєннi показниковi значення одночасно запам"ятовується, в якому форматi слiд виводити це значення (в одиницях або в тисячах, з яким числом знакiв в десятковiй частинi). Формат виводу можна змiнити командами !Т, !Е, !Тn, !Еn (див. нижче).

3. Не рекомендується використовувати iмена показникiв, що закiнчуються на букви "П" або "Ш". Справа в тому, що при виводi значень показника в поле документа програма сприймає цi букви в кiнцi iменi як вимогу вивести макроiм"я прописом або в штуках.

Константи. Для посилання на константи (див. розд.3.7) використовуються макроiмена:

Кn - константа з номером n (n - цiле число вiд 0 до 99999).

Наприклад:

К101 - значення константи з номером 101.

Значення констант можна використовувати в формах первинних документiв i в звiтах так само, як i значення показникiв, але значення показникiв пiсля закiнчення формування документа "пропадають", а констант - зберiгаються. Значення констант Ви можете задавати також в режимi "Константи" групи "Операцiї" головного меню програми.