Смекни!
smekni.com

Контрабанда наркотичних засобів психотропних речовин їх аналогів або прекурсорів (стр. 2 из 2)

Великі й особливо великі розміри наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів або прекурсорів — це кількісні параметри предмета контрабанди. Згідно з приміткою до ст. 305 ці розміри визначаються спеціально уповноваженим органом виконавчої влади у галузі охорони здоров’я. При вирішенні питання про розміри предмета даного злочину необхідно керуватися Таблицями невеликих, великих та особливо великих розмірів наркотичних засобів, психотропних речовин або прекурсорів, які перебувають у незаконному обігу. Наприклад, великим розміром визнається така кількість наркотичних засобів: героїну — від 1 до 10 г, гашишу (анаші) — від 40 до 500 г, кокаїну — від 1 до 15 г, макової соломи висушеної — від 1 до 5 кг, макової соломи невисушеної — від 5 до 25 кг. Відповідно кількість наведених видів наркотиків, що перевищує верхню межу великого розміру, визнається особливо великим

розміром. Таблиці розмірів узгоджено з таблицями (та їх списками) наркотичних засобів, психотропних речовин, їхніх аналогів і прекурсорів, тобто з Переліком.

У разі, коли предметом контрабанди були наркотичні засоби, психотропні речовини або їх аналоги різних видів, розмір цих засобів (речовин) визначається виходячи з їх загальної кількості. Якщо ж предметом злочину поряд з наркотичним засобом, психотропною речовиною або їх аналогами був ще й прекурсор, об’єднувати їх кількість не можна. Можна складати лише кількість прекурсорів різних видів.

Єдина конвенція про наркотичні засоби від ЗО березня 1961 р. Ратифікована СРСР10 січня 1964 р.

Конвенція про психотропні речовини від 21 лютою 1971 р. Ратифікована СРСР 27 жовтня 1978 р.

Конвенція про боротьбу проти незаконного обігу наркотичних засобів та психотропних речовин від 19грудня 1988р. Ратифікована Україною 25квітня 1991 р.

Закон України “Про заходи протидії незаконному обігу наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів та зловживанню ними від 15 лютого 1995 р.

Закон України “Про обіг в Україні наркотичних засобів, психотропних речовин, їханалогів І прекурсорів” в редакції від 8 липня 1999 р.

Перелік наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів. Затверджений постановою КМ № 770 від 6 травня 2000 р.

Таблиці невеликих, великих та особливо великих розмірів наркотичних засобів, психотропних речовин або прекурсорів, які знаходяться у незаконному обігу. Затверджені наказом МОЗ № 188 від 1 серпня 2000 р.

Постанова ПВС №3 від 27 лютого 1998р. Про судову практику в справах про злочини, пов’язані з наркотичними засобами, психотропними речовинами та прекурсорами .

Постанова ПВС № 2 від 26 лютого 1999 %. Про судову практику в справах про контрабанду та порушення митних правил”.