Смекни!
smekni.com

Ухилення від сплати податків Аналіз та оцінка оперативної системи (стр. 6 из 7)

В результаті цього кошти в сумі 1,5 млн. грн. заарештовані на ЛОРО рахунку Латвійського банки "Латеко-банк" у валютному ОПЕРУ АКАБ "Україна" незаконно були перераховані на Лоро-рахунок "Латеко банк" в КБ "Фінанси та кредит" а потім на Лоро-рахунок "Латеко банк" в КБ "Приватбанк" після чого їх було перераховано за кордон, чим нанесено збитків державі.

В цей же день по постанові слідчого СУ Управління податкової міліції Державної податкової адміністрації м. Києва Костицькою П.Ю. на кошти, що знаходяться на ЛОРО рахунку Російського "Федерального промислового банку" в АКБ "Авіатекбанк" у сумі 2 млн. грн. накладено арешт з метою недопущення їхнього витрачання.

14.07.2000 р. виставлені інкасові доручення в Національному банку України на кошти, у сумі 14 млн. 979,9 тис. грн.

17.07.2000 р. за інкасовими дорученнями до бюджету стягнуто 8,3 млн. грн.

20.07.2000 р. в ОПЕРУ Національного банку України виставлені інкасові доручення на стягнення до бюджету коштів у сумі 6 млн. 665 тис. 688 грн.

21.07.2000 р. вказана сума коштів стягнута до бюджету.

Після рішення Арбітражного суду від 02.08.2000 року про примусове стягнення до бюджету коштів заблокованих на ЛОРО рахунку Російського "Федерального промислового банку" в АКБ "Авіатекбанк", 2 млн. грн. стягнуті до бюджету повністю.

Проводились оперативно-пошукові заходи щодо відпрацювання фіктивних підприємств в м. Києві та їх контрагентів у регіонах України.

Управління податкової міліції Державної податкової адміністрації у Дніпропетровській області блоковані рахунки підприємств, що перераховували кошти на ПП "Стеол" з метою незаконної конвертації. На рахунках ТОВ "ІТМ", ПП "Трек", ПП "Алеко", ПП "Формула" заблоковано 206 тис. грн. Проводяться зустрічні перевірки.

У м. Кривий Ріг при зустрічній перевірці ПП "Регул Технос" у останнього виявлено у наявності устаткування, а саме термоабразивного апарату АТ 75М, що належить ПП "Стеол".

Управління податкової міліції Державної податкової адміністрації у Харківській області проведена зустрічна перевірка ТБ "Чарівниця", що перераховувало кошти на ПП "Стеол". Встановлено факт отримання фірмою ТБ "Чарівниця" від ПП "Продекс" ювелірних виробів на суму 165 тис. гривень. При проведенні зустрічної перевірки на ТОВ "Промторгсервіс", що перераховувало грошові кошти на адресу ПП "Продекс", в офісі виявлено бухгалтерські документи підприємств ПП "Промторгсервіс" (код 30854763), ТОВ "Побут Сервіс" (код 22630380), ПП "Тодес" (код 24279633), які зареєстровані громадянином Тонким Леонідом Петровичем 1955 р.н. мешканцем Харкова. Вищевказані підприємства мають ознаки фіктивності, мають розрахунки між собою та підприємствами, що мають рахунки в АКБ "Інтерконтинентбанк". Розрахункові рахунки даних підприємств блоковані. Бухгалтерські документи вилучені, проводиться перевірка.

Також при огляді офісного приміщення ТОВ "Промторгсервіс" виявлені і вилучені ксерокопії свідоцтв платників податків ПДВ з реквізитами та відбитками печаток наступних підприємств: ПП "Продекс" (м. Київ) ЗКПО 25270491, ПП "Катекс" (м. Київ) ЗКПО 25642142, ПП "Соріс Інвест" (м. Київ) ЗКПО 30469419, ДП "Торагроком" (м. Київ) ЗКПО 30403301, ТОВ "Меркатор" (м. Київ) ЗКПО 30574552, ЗАТ "Укнерудром" (м. Київ) ЗКПО 24740718, СП "Монза Плюс" (м. Київ) ЗКПО 25275293, ПП "Білий Лотос" (м. Київ) ЗКПО 30220150, ДП "Агава" (м. Київ) ЗКПО 30304083.

Ууправління податкової міліції Державної податкової адміністрації у Рівненській області здійснена зустрічна перевірка ПП "Металекс", що мало перерахування на ПП "Продекс". Встановлено факт отримання фірмою ПП "Металекс" від ПП "Продекс" металу на суму 121,4 тис. гривень.[13]

Управління податкової міліції Державної податкової адміністрації у Запорізькій області заблоковано рахунки ПП "Втор" (м. Мелітополь), що мало взаєморозрахунки з ТОВ "Тевтон" (м. Київ). Проводяться заходи по встановленню місцезнаходження керівників та бухгалтерських документів 1111 "Втор". Підприємство має ознаки фіктивності.

Управління податкової міліції Державної податкової адміністрації у Кіровоградській області встановлено кредиторську заборгованість ДП "Завод кольорового та пластмасового литва ВАТ "Друкмаш" (м. Кіровоград) перед фіктивним підприємством ДП "Поліком" (м. Київ) в сумі 246 тис. 310 грн.

УПРАВЛІННЯ ПОДАТКОВОЇ МІЛІЦІЇ ДЕРЖАВНОЇ ПОДАТКОВОЇ АДМІНІСТРАЦІЇ у Одеській області проведено зустрічні перевірки підприємств ПП "Аско" (Комінтернівський район), ПП "Гром" (м. Одеса), СП "ДКФ Лімітед" (м. Одеса"). За результатами перевірок встановлено дебіторську заборгованість "ДКФ Лімітед" по взаєморозрахунках з ПП "Продекс" (м. Київ) у розмірі 700 тис. грн., дебіторську заборгованість ПП Аско" по взаєморозрахунках з ПП "Альбатрос М" (м. Київ) у розмірі 252 тис. грн., дебіторську заборгованість 1111 "Гром" по взаєморозрахунках з ПП "Юнава" у розмірі 345,5 тис. грн.

03.07.2000 р. Управління податкової міліції Державної податкової адміністрації у м. Києві направлено лист за 8364/10/26-329 про необхідність виділення спеціаліста Управління Національного банку України в м. Києві та Київській області для проведення перевірки АКБ "Інтерконтинентбанк" з питань дотримання вимог Закону України "Про банки та банківську діяльність" Постанови НБУ ¹587 від 14.12.99 р. та Постанови НБУ ¹281 від 10.06.1999 року.

В даний час по порушеній кримінальній справі проведені виїмки в районних ДПІ, районних державних адміністраціях та банку юридичних справ ПП "Альбатрос-М", ТОВ "Аграліус", ТОВ "Поляріс", ПП "Джитанелелектрик", ДП "Поліком", ПП "Продекс", ПП "Стеол", ТОВ "Тевтон", ПП "Юнава".

Отримані пояснення нотаріусів, що реєстрували дані підприємства. Направлені запити до дозвільної системи МВС України щодо видачі та реєстрації печаток.

Опитані громадяни, які добровільно зареєстрували на себе підприємства, чи такі, що втратили паспорти.

При проведенні оперативно-розшукових заходів додатково встановлено 12 рахунків фізичних осіб, що були відкриті для проведення конвертації грошових коштів в АБ "Ажіо" (м. Київ).

На даних рахунках заблоковано 12 тис. грн.

Розслідування кримінальної справи триває.

В жовтні 2000 р. додатково порушені кримінальні справи за ст. 148-2 ч.З КК України за фактом ухилення від сплати податків посадових осіб ПП "Юнава", ДП "Поліком", ТОВ "Поляріс".

Висновок

У всіх країнах нині характеризуються як формування кримінальної форми бізнесу, як криміналізація господарської системи. На думку спеціалістів, у тому числі експертів міжнародних організацій, це являє собою більш серйозну загрозу для економіки, чим традиційні форми злочинності, які поглиблюються корупцією.

Економічні діяння різного ступеня суспільної небезпеки, карні відповідно в цивільному, адміністративному і кримінальному порядку, нерідко мають межі, які важко розрізнити. У зв'язку з цим для їхньої диференціації необхідне проведення порівняльно-правових досліджень, застосування відповідних правових підходів, одним із яких є розробка галузевих юридичних характеристик розглянутих правопорушень з метою їхньої правильної диференціації і кваліфікації. Робота в даному напрямку представляється однією з пріоритетних у міжнаукових дослідженнях економічних правопорушень.

Економічні злочини складають широке коло різноманітних діянь, що утворять кримінальну систему посягань, боротьба з якими вимагає широкого фронтального наступу. Тим часом на практиці спостерігається явна статистична диспропорція між виявленням, розслідуванням і профілактикою різних видів економічних злочинів, коли під впливом подібних по інтенсивності дестабілізуючих факторів окремі види таких діянь стають об'єктом уваги правоохоронних органів (податкові злочини, шахрайство з фінансовими ресурсами, приховання валютного виручки й ін.). У той же час, деякі небезпечні економічні злочини залишаються поза полем зору як практичних органів, так і криміналістичної галузі знань (приховування банкрутства і фіктивне банкрутство, штучне підвищення і підтримка високих цін, змова про фіксування цін, протидія законної підприємницької діяльності й ін.).

Досвід боротьби з "білокомірцевою" злочинністю, елітарним криміналітетом у сфері економіки, накопичений у країнах з розвинутими ринковими відносинами, недостатньо використовується в країнах з перехідною економікою, до яких відноситься й Україна, у тій частині, у якій він може виявитися корисним. Нам, напевно, бракує рішучості, правового досвіду в здійсненні карної політики позитивного регулювання економічних відносин в інтересах суспільства і держави в сполученні з установленням цивілізованої юридичної відповідальності за економічні діяння шляхом посилення санкцій, спрямованих на відшкодування матеріального і морального збитку, введення підвищених компенсаційних мір, забезпечених надійною системою виконання.

Соціологічні дослідження свідчать, що більшість людей із сфери бізнесу хотіли б жити і працювати в обстановці, близької до оптимальних економічних відносин сумлінного підприємництва з антикорупційним заслоном. Тому вони повинні бути інформовані про ідею криміналістичного захисту законного підприємництва й у той же час мати уявлення про науково-практичний потенціал криміналістичної галузі знання в боротьбі з економічними злочинами.