Смекни!
smekni.com

Системний блок (стр. 2 из 2)

Починаючи з ПК, що обладнанi процесором i286, з'явилась можливiсть адресуватися до пам'ятi з адресами бiльшими за 1 М (див. таблицю з характеристиками процесорiв Intel). Ця пам'ять дiстала назву розширеної ( Extended Memory). На жаль, до цих пiр одна з найпоширенiших ДОС фiрми Microsoft ( MS - DOS), про яку ми ще будемо говорити, практично не використовує цю пам'ять за призначенням. Зауважимо нарештi, що починаючи з ПК, обладнаних процесором i386, можна перетворювати розширену пам'ять на сторiнкову в разi потреби.

Роз'єми розширення системи

Цi роз'єми приєднуються безпосередньо до шини. В деякi з них вже вставленi печатнi плати контролерiв (адаптерiв) дисководiв та монiтора. Декiлька роз'ємiв порожнi. В будь-який iз них ви можете вставити печатну плату контролера додаткового пристрою (наприклад, сканера), а до нього вже пiдключити сам пристрiй (в цьому i полягає принцип вiдкритої архiтектури).

Дисководи, дисковi накопичувачі (диски)

Для довгострокового зберiгання iнформацiї (програм, даних тощо) використовуються рiзнi засоби. Один з найпоширенiших це дисковi магнiтнi накопичувачi, або просто диски. З фiзичної точки зору всi вони мають одну спiльну рису: намагнiченiй дiлянцi диска вiдповiдає 1, ненамагнiченiй 0.

Диски бувають рiзних типiв. В першу чергу їх можна подiлити на гнучкi ( floppy) та жорсткi ( hard) диски.

В IBM-сумісних ПК застосовуються два типи гнучких дисків ( дискетdiskett), що відрізняються розмірами: 5.25" (символ " позначає дюйми) або 133 мм та 3.5" або 89 мм. Запис інформації ведеться на дві сторони ( side) дискети (був час, коли використовувалась лише одна сторона). Кожна сторона поділяється на доріжки ( track), а доріжки в свою чергу на сектори ( sector). В кожний із секторів можна записати 512 байт інформації. Кількість сторін, доріжок, секторів визначає об'єм інформації (у кілобайтах або мегабайтах), яку може містити дискета. Для 5.25-дюймових дискет стандартна ємність ( формат) може набувати значень: 16 0 К, 18 0 К, 32 0 К, 36 0 К, 1. 2 М. Щоб зрозуміти звідки беруться ці числа, приведемо формулу для обчислення ємності ( C) дискети в залежності від числа сторін ( s), доріжек ( t) на кожній із сторін та секторів ( n) на кожній доріжці: C= stn51 2( байт). Нижче наводяться відповідні розрахунки для вказаних форматів 5.25-дюймових дискет:

160 К = 1408512 байт, 180 К = 1409512 байт,

320 К = 2408512 байт, 360 К = 2409512 байт,

1.2 М = 28015512 байт.

3.5-дюймові дискети мають такі стандартні формати: 72 0 К, 1.4 4 М, 2.8 8 М. Ці величини також пов'язані відповідним чином із числом доріжок та секторів на доріжці.

Суттєво, що нові дискети потребують форматування ( ініціалізації). Цю операцію проводять за допомогою системної утиліти FORMAT (докладніше про це буде йти мова нижче). Зауважимо, що формат дискети повинен відповідати її "паспортним даним": дискету високої щільності ( high density) можна форматувати, наприклад на 1. 2 М, але дискету звичайної щільності ( single density) тільки на 36 0 К. При цьому комп'ютер повинен мати відповідний дисковод. Так, наприклад, дисковод для 5.25-дюймових дискет, який підтримує формат 1. 2 М, дозволяє працювати також із дискетами меншої ємності, але не навпаки; на IBM PC XT, який обладнаний дисководом тільки для 360-кілобайтних дискет, не можна використовувати дискети на 1. 2 М.

Жорсткi ( hard), фіксовані ( fixed) диски або вінчестери ( winchester) фізично мало чим відрізняються від гнучких дисків. Ви завжди можете вставити в дисковод та вийняти з нього гнучкий диск. В той же час жорсткий диск вмонтований в дисковод і знімають його в разі невідкладної потреби: при ремонті, заміні тощо. Існує принаймні дві версії походження назви "вінчестер" для жорсткого диска. За однією з них цей диск уперше було зроблено в англійському місті з однойменною назвою, за другою в специфікації жорсткого диска були присутні цифри 3 0 30 такі ж самі, як у славнозвісної рушниці.

З точки зору користувача жорсткий диск набагато зручніший у роботі, ніж гнучкий. По-перше, він дозволяє записувати набагато більше інформації. Це пов'язано головним чином з тим, що жорсткий диск має більше сторін (пластин), доріжок та секторів, ніж дискета. По-друге, жорсткий диск обертається разів у 10 швидше ніж гнучкий, що становить близько 3 600 обертів за хвилину у вінчестера проти 300 у дискети. Зауважимо, що деякі сучасні типи вінчестерів обертаються зі швидкістю до 1 0 000 обертів за хвилину.

На відміну від дискет існує набагато більше типів вінчестерів. Їх дані наводяться у їхніх паспортах. Ви можете також довідатись про характеристики жорсткого диска за допомогою найрізноманітних програмних засобів. Зауважимо, що вінчестер, встановлений у комп'ютері, як правило, вже форматований.

Сучасний комп'ютер має у стандартній конфігурації два дисководи для гнучких дисків та один жорсткий диск. Прийнято іменувати дисководи для гнучких дисків іменами A: та B :, жорсткий диск іменем C :.

Пізніше при розгляді організації файлів операційної системи ми познайомимось з так званими системними областями дисків.