Смекни!
smekni.com

Типове положення "Про охорону праці" (стр. 3 из 3)

5.5.5 Опрацьовує ефективну цілісну регіональну систему попередження травматизму невиробничого характеру, організує пропаганду та інформаційне забезпечення з цих питань.

5.5.6 Готує пропозиції щодо впровадження у виробництво досягнень науки і техніки, що забезпечують підвищення рівня профілактики травматизму невиробничого характеру і подає їх нарозгляд державної адміністрації.

5.5.7 Здійснює на підприємствах, в установах і організаціяхконтроль, передбачений підпунктами "а", "б", "в", "г", "д", "е","є" пункту 2.4.12 цього Типового положення, а також:

а) за реалізацією регіональної програми поліпшення станубезпеки, гігієни праці та виробничого середовища, а такожрегіональної програми заходів щодо запобігання нещасним випадкам невиробничого характеру;

б) за дотриманням чинного законодавства з питань профілактикитравматизму невиробничого характеру та проведенням навчаннянаселення з цих питань.

5.6 Спеціалісти служби охорони праці мають права,передбачені пунктами 2.5.2-2.5.5 цього Типового положення, атакож:

5.6.1 Порушувати клопотання перед головою державної адміністрації про розірвання контракту з керівником підприємства, який систематично порушує вимоги чинного законодавства з питань охорони праці і безпечної життєдіяльності населення та про заохочення працівників, котрі беруть активну участь в профілактиці травматизму невиробничого характеру.

5.7 Керівник служби охорони праці має право:

5.7.1 Залучати спеціалістів інших підрозділів державної адміністрації, підприємств, об'єднань громадян (за погодженням з їхніми керівниками) для розгляду питань, що належать до його компетенції.

5.7.2 Одержувати в установленому порядку від інших підрозділів державної адміністрації, органів місцевого самоврядування, підприємств інформацію, документи, інші матеріали, а від місцевих органів державної статистики - безплатно статистичні дані, необхідні для виконання покладених на нього завдань.

5.7.3 Скликати наради з питань охорони життя та здоров'ялюдей на виробництві та профілактики травматизму невиробничогохарактеру.

6. ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ ПРАЦІВНИКІВ СЛУЖБИ ОХОРОНИ ПРАЦІ

6.1 Працівники служби охорони праці підприємств, об'єднань, міністерств, інших центральних та місцевих органів державної виконавчої влади несуть персональну відповідальність за:

а) невідповідність прийнятих ними рішень вимогам діючогозаконодавства з охорони праці;

б) невиконання своїх функціональних обов'язків, передбаченихПоложенням про службу охорони праці та посадовими інструкціями;

в) недостовірність та несвоєчасність підготовки статистичнихзвітів з охорони праці;

г) низьку якість проведеного ними розслідування нещаснихвипадків на виробництві.

ПОЯСНЕННЯ

до заповнення припису служби охорони праці

1. Припис складається в 2 екземплярах, один з яких видаєтьсякерівникові перевіреного об'єкту, цеху, підприємства, другийзалишається у службі охорони праці.

2. Припис реєструється в службі охорони праці і зберігаєтьсяпротягом 5 років.

3. В графі 2 "Виявлення порушень та недоліки" зазначаєтьсясутність порушень, пункти та найменування порушених нормативнихактів про охорону праці, а також недоліки в системі управління охороною праці.

4. В графі 3 "Запропонований термін усунення порушень танедоліків" зазначається дата, місяць та рік усунення порушень. Нерекомендується замість конкретних термінів писати "постійно", "протягом місяця, кварталу" тощо.

5. В графі 4 "Відмітка про виконання" особа, що видалаприпис, і особа, що його отримала, після усунення вказаних вприписі порушень зазначають дату фактичного виконання заходів іпідписуються.

6. Якщо дозвіл на поновлення зупинених робіт додаєтьсяпредствником служби охорони праці цього підприємства (абокерівником цього підприємства), то ним робиться запис"Експлуатацію дозволяю" (підпис) в графі 4, напроти пунктів виявлених порушень.

7. У разі зупинення робіт представником служби охорони праці вищої господарської організації або місцевого органу державної виконавчої влади дозвіл на відновлення робіт дається телефонограмою з наступною відміткою в приписі.

8. Якщо керівник структурного підрозділу підприємства відмовляється від підпису в одержані припису, спеціаліст з охорони праці напроти напису "Припис одержав" робить запис: "Від підпису відмовився" та вказує дату. Припис з відповідним поданням направляється на ім'я керівника, якому адміністративно підпорядкований цей керівник структурного підрозділу, або керівникові підприємства.

9. У випадку, якщо керівник підприємства відмовляється від підпису в одержанні припису і дане підприємство не має вищестоящої господарської організації, то спеціаліст з охорони праці запрошує двох свідків і членів комісії з питань охорони праці підприємства, уповноважених трудового колективу з питань охорони праці або від профспілки) і вони розписуються напроти напису "Від підпису відмовився" з зазначенням дати і свого прізвища. Цей припис звідповідними поясненнями може бути направлений в районнупрокуратуру за місцем надходження підприємства.