Смекни!
smekni.com

Потенційно небезпечні фактори професії менеджера (стр. 2 из 2)

7. Дистрес

Як розповіла інтернет-газеті "СЕЙЧАС" представник офісу засновників "Школи продуктивності" Наталія Герасимова, "схильним стресу може виявитися будь-який офісний працівник, який виробляє продукт у недостатній кількості або неналежної якості. Найменше схильний до стресів професіонал, оскільки він добре виконує свою роботу і має інструменти для того, щоб впоратися з будь-якою ситуацією, яка виникла раптово". Герасимова посилається на слова Рона Хаббарда: "Якщо людина компетентна, ніщо не зможе вразити її гордість. Світ може волати, але це не виводить такої людини з рівноваги".

На думку віце-президента НПЦ "Дианаліз" Вікторії Єгорової, стрес - це відповідь організму на будь-яку пред'явлену йому вимогу: "З погляду стресової реакції, не має значення, приємна чи неприємна ситуація, з якою зіткнулася людина, - має значення лише інтенсивність потреби у перебудові чи в адаптації. Стан стресу можна визначити як виникнення потреби дозволити конфліктну ситуацію і адаптуватися до нових умов". За словами психолога, будь-яка нормальна діяльність - гра в шахи, зустріч з другом - може викликати значний стрес, не заподіявши жодної шкоди. А ось шкідливий чи неприємний стрес називають "дистрес". "У осіб, зайнятих типовою для сучасного суспільства роботою в промисловості, сільському господарстві, у сфері послуг, головне джерело дистресу - незадоволеність життям і діяльністю, неповага до себе і своїх занять. Тому можна з упевненістю говорити, що офісні працівники схильні до стресів анітрохи не менше, ніж інші", - резюмує психолог для газети "СЕЙЧАС".


Висновок

Звісно, можна говорити про більш чи менш стресові види діяльності, як можна говорити і про людей, більше чи менше стійких до стресових ситуацій. Стресостійкість є важливою характеристикою особистості, недаремно її часто намагаються визначити ще на етапі співбесіди при прийомі на роботу. За словами Єгорової, оскільки стрес пов'язаний практично з будь-якою діяльністю, уникнути його може лише той, хто нічого не робить. Але хіба можна назвати приємним прісне життя без успіхів і поразок? Крім того, невеликий стрес навіть корисний, оскільки допомагає тримати організм у тонусі, а механізми стресу - в "хорошій формі".

Проте всі ці хвороби не входять до списку професійних, а тому нещасний менеджер, у разі раптового удару або іншої якоїсь напасті, не може розраховувати на допомогу держави у вигляді дострокового виходу на пенсію і виплати допомоги. Інакше, у нас щорічно реєструвалося б не 6-8 тисяч випадків професійних захворювань, а, скажімо, тисяч 15 - як у Японії, або навіть всі 190 тисяч - як у США.

Всього ж у наший країні професійні захворювання реєструються у представників 185 професій.

«Умови для розвитку таких захворювань в наший країні майже ідеальні, - відзначає провідний науковий співробітник Інституту медицини праці АМН Інна Лубянова. - В шкідливих умовах праці працює близько трьох мільйонів осіб. Перевірки показали, що більшість вітчизняних підприємств порушують санітарні норми, а значить, створюється загроза здоров'ю працівників».

Словом, робота, яка б вона не була, порядно псує нам нерви і якщо не навчишся справлятися із стресами, тебе чекають гіпертонія, ішемічна хвороба серця, неврози. У важких випадках - інфаркт або інсульт. Але, на жаль, людина, як істота соціальна, яка постійно потребує отримання матеріального втілення своєї праці - зарплати, без роботи обійтися не може.

Радує в цій ситуації лише те, що разом із негативними чинниками, трапляються й щасливі моменти - вдале завершення проекту, підвищення на посаді або надбавка до зарплати, - які й примиряють з тяжкою необхідністю кожен ранок вставати і поспішати на службу.

Треба навчися скидати напругу за допомогою відомих прийомів. Непогано заспокоює споглядання неба за вікном або води, що біжить (хоч би кімнатного фонтану). Освой простий комплекс дихальних вправ. Закрій очей і поволі вдихни повітря через ніс, наповнюючи легені цілком - включаючи їх верхівок (під ключицями) і нижню частину (надуй живіт). Потім поволі видихни, уявляючи в думках, що видихаєш всі свої турботи і неприємності. Повтори вправу 10 разів і розплющуй очі.