Смекни!
smekni.com

Біопрогнозування надзвичайних ситуацій (стр. 2 из 2)

Майбутній землетрус вчені можуть виявляти завдяки збільшення швидкості земної кори. Цей метод використовується в Японії і Сполучених Штатах Америки. Перед деякими землетрусами земна поверхня швидко підіймається (швидко в геології – декілька міліметрів на рік), потім рух припиняється, відбувається землетрус.

Багато уваги приділяють методу вивчення співвідношення швидкості паралельних і поперечних хвиль. Паралельні хвилі поширюються приблизно в 1.75 разів більше, ніж поперечні. Перед землетрусом швидкість паралельних хвиль зменшується, це співвідношення вимірюється цифрою 1.5. Подібні явища спостерігаються приблизно за декілька місяців до сейсмічного явища. Вже перед самим землетрусом співвідношення швидкостей повертається до початкового. Цей метод перевірений експериментально.

Перед деякими землетрусами підвищується напруга магнітного поля і електропровідність гірських порід. Зробивши декілька дослідів з магнітним полем в Каліфорнії геолог Дж.Хілі дійшов висновку, що місту Холлістера загрожує землетрус з М-5. На питання, коли це буде, він відповів: «можливо завтра». І на наступний день справді відбулися короткі поштовхи.

Методом майбутнього вважається метод вивчення газів з підземних вод. Цей метод був винайдений російськими вченими, який працював безпосередньо на Камчатці і в Середній Азії. Перед землетрусом гази включають в себе в б разів більше хлору. Ці зміни хімічного складу відбуваються приблизно за 3–5 днів до землетрусу. Б наш час об'єктом досліджень стали зміни місткості гелію, ртуті, срібла та інших елементів.

Прогнозування виверження вулканів

Група дослідників з австралійського Університету Квінсленда під керівництвом Аліни Хейл розробила спосіб прогнозу вивержень вулканів. В основі пропонованого методу – спостереження за підземними поштовхами, які зазвичай передують різким змінам у поведінці вулкана. Про те, що виверженню вулкана передують невеликі землетруси, було відомо давно. Тепер група Хейл підготувала точний опис того, як саме майбутній викид лави викликає коливання землі.

«Ми не знали, що саме хоче нам сказати вулкан цими сигналами», – сказала Хейл. В її моделі враховуються процеси, що відбуваються в надрах тектонічних структур, наприклад, утворення в лаві кристалів. У своїй роботі дослідники спиралися на дані спостереження за розташованим на острові Монтсеррат вулкані Soufriere Hills. Як очікується, продовження досліджень у цьому напрямі дасть вченим можливість передбачати виверження вулканів.

Для прогнозу вивержень складають карти вулканічної небезпеки з показом розповсюдження продуктів минулих вивержень, ведеться моніторинг їх провісників. Таким провісником є слабкі вулканічні землетруси. Зазвичай їх частота не перевищує 10 за добу, але перед самим виверженням їх кількість зростає до кількох сотень. Деякі вулкани перед виверженням, ніби «дихають»: піднімаються, надуваються і потім опускаються, – це в результаті зміни тиску магми всередині. Тому й змінюється кут нахилу його поверхні (нахиломіром можна визначити нахил 1 мм на 0,5 км). По його зміні на поверхні влкн. Асама в Японії, вчені передбачили початок виверження на цілий місяць. Також незадовго до пробудження вулкану можна спостерігати розширення або звуження кратеру. Ці зміни вимірюються лазером і радіохвилями. Сьогодні використовують дані магнітного поля та спостереження за тваринами. Ці засоби використовують щоб взнати приблизну дату виверження, але точний час поки що ми не в змозі визначити, крім того у цих процесах є ще багато таємниць. Вулканічна діяльність не закінчується на виверженні вулканів, вона проявляється в інших процесах на Землі. Яскравим прикладом може бути діяльність гейзерів.

Висновок

Досить давно людина використовувала для прогнозування виникнення стихійних лих спостереження за поведінкою тварин. Спостерігаючи за тваринами можна було передбачити, яка ситуація може виникнути в найближчому майбутньому.

Для прогнозування виникнення надзвичайних ситуацій можуть використовуватися також декілька технічних методів: 1. Статистичні методи. 2. Виділення сейсмічне активних зон, які довго не відчували землетрусів. 3. Вивчення швидких зсувів земної кори. 4. Вивчення змін відношень швидкості паралельних і поперечних хвиль. 5. Зміни магнітного поля і електропровідності гірських порід. 6. Зміни складу газів, які надходять з глибин. 7. Реєстрація попереджуючих поштовхів (форшоків). 8. Вивчення розподілу очагів в часі і просторі.

Література

1. Безпека життєдіяльності. Навчальний посібник./ Під ред. О.Н. Русака. – С. – П.: ЛТА СП, 1996. – 231 с.

2. Гражданская оборона: Учебное пособие. / Под ред. Н.П. Оловянишникова. – М.: Высш. школа, 1979. – 176 с.

3. Заплотинський В.М. Безпека життєдіяльності.: Навчальний посібник. – К., 2000. – 280 с.

4. Дуднікава І.І. Безпека життєдіяльності: Навч.посібник. – К.: Вид-во Європ. ун-ту, 2003. – 268 с.

5. Лапін В.М. Безпека життєдіяльності людини: Навч. посібник. – К.: Т-во «Знання», КОО, 2000. – 186 с.

6. Пістун І.П. Безпека життєдіяльності. – Суми: Університетська книга, 1999 – 301 с.

7. Шоботов В.М. Цивільна оборона: навчальний посібник. – К., 2004. – 439 с.