Смекни!
smekni.com

Вирішення проблем безпеки праці користувачів ПК в різних країнах світу (стр. 3 из 3)

Однак, в останні роки з'ясувалося, що всі ці засоби не дозволяють до кінця вирішити проблему захисту здоров'я користувачів від комп'ютерних випромінювань.

Провідні світові фірми уважно слідкують за дослідженнями впливу комп'ютерних випромінювань на користувачів та за реакцією суспільства на небезпеку, яку породжує їх продукція. У звіті, складеному 11 провідними спеціалістами США з питань електромагнітного поля, автори рекомендують зробити ще більш жорсткими міжнародні допустимі норми напруженості електромагнітного поля у 5000 разів в порівнянні з існуючими.

Одним із важливих напрямків, в якому ведуться розробки та пошуки оптимальних рішень захисту користувача - є створення та використання спеціальних фільтрів. Необхідність використання фільтрів та підвищення їх ефективності входить в державну програму Швеції EL CONTORO "Санування приміщень з робочими місцями з ВДТ по рівню електромагнітних випромінювань". Захист людини - користувача спеціальними фільтрами достатньо ефективний, що стосується електростатичного поля та дозволяє використовувати монітори більш дешеві або продовжувати експлуатувати ВДТ з більш високим рівнем випромінювань. При виготовленні фільтрів використовуються скло, пластмаса, сітки, електроліти. Фільтри на базі цих матеріалів послаблюють електричне поле до 1% від початкового рівня. (Послаблення електричного поля на частоті 100Гц - 90%для сітчастих, 77% - для скляних, 1% - рідинних електролітичних. На частоті 20кГц - 99% -97% для скляних та пластмасових, 6% - для рідких електролітичних). Крім того, використання фільтрів створює психологічний комфорт. Важливо, щоб фільтр мав антиблікові властивості.

Та наряду з рядом позитивних моментів, при використанні фільтрів виникає і ряд проблем. В журналі Мас World наводяться дані використань шести захисних екранів різних фірм. Результати показали, що рівень електричного поля зменшується майже на 95%, проте жоден екран не забезпечує достатнього зниження інтенсивності слабких магнітних полів. Якщо блокуються електричні поля в діапазоні білянизьких частотах та надто низьких частотах, то при цьому не виявляється ніякого впливу на електромагнітні поля цих частот. Це саме спостерігається і в інших діапазонах частот. Виходить, що жодний захисний екран, що пропонується сьогодні, не гасить повністю обидва типи випромінювань - електричні і електромагнітні.

Як ми згадували, йдуть пошуки і в інших напрямках. Досліджуючи вплив комп'ютерних випромінювань та захисну ефективність технології Арорі System, (A_NOX Computer) на життя мушок дрозофіл, французька дослідниця Анна Марія Лявердюр одержала такі дані: контрольна популяція, що трималася далеко від випромінювань, смертність складала 14,7%; у популяції, яка перебувала на відстані 50 см від екрану монітора (тій самій, що і людина) смертність складала 32%, а у тих мушок, що перебували як і друга популяція перед екраном, але з застосуванням вказаних технологій, смертність складала лише 14,3%. Як бачимо, результати говорять самі за себе.

Ці засоби дуже прості у використанні і являють собою 2 мінісфери, які просто приклеюються по діагоналі екрану. Ці мінісфери містять розчин рідкоземельних елементів, які вступають в протифазний резонанс з випромінюваннями від дисплея і, таким чином, запобігають шкідливій дії на живі організми. Ці захисні засоби були перевірені спеціалістами -біологами, медиками та біофізиками як в лабораторних умовах, так і у польових умовах використання комп'ютерів.

Проводилося дослідження захисних засобів Арорі System(A- NOX/Computer) і представниками класичної медицини, які спеціалізуються в області енергетики і застосовують до своїх пацієнтів метод "кардіо-аурікулярного рефлексу Нож'є"(названого так за іменем його автора). Зміни енергетичного поля оператора, який працює за екраном монітора без захисних засобів, є достатньо значимі самі по собі (енергетичне поле значно зменшується), але вони стають ще красномовнішими після того, як результати дослідів показують, що організм потребує не менше 8-12 годин для регенерації цього поля. При застосуванні захисних засобів енергетичні поля операторів повністю зберігаються, навіть після 8 годин роботи за комп'ютером, обладнаним цим захисним засобом.


Висновки

Отже культура застосування нових інформаційних технологій потрібна зараз практично усім. Роботи по вдосконаленню та дослідженню захисних засобів у всіх напрямках продовжуються і сьогодні. Поєднання слів "людина" і "комп'ютер" стало звичним для нашого сприйняття. Хотілося б додати до цих слів ще одне: "людина" - "комп'ютер" -"безпека". Як швидко поєднання цих слів стане звичним, залежить від кожного з нас. Обладнуючи комп'ютеризовані місця в офісі або встановлюючи комп'ютер вдома - задумаймося про це.

Список використаних джерел

1. Я. І. Щедрій, Ю.Л., Дещинський, О.С. Мурін та ін. Основи охорони праці: Навчальний посібник/ За ред. Я.І. Бедрія. – 3-тє вид., переробл. і доп. – Львів: “Магнолія плюс”, видавець СПД ФО В.М. Піча, 2004.- 240с.

2. http://www.edu.ukrsat.com/

3. http://www.pmrt.narod.ru/