Смекни!
smekni.com

Вплив мобільних телефонів на здоров'я людини (стр. 3 из 3)

Національна рада радіологічної безпеки Великобританії встановила, що мікрохвильове випромінювання проникає вчереп і мозок користувача стільникого телефону.

Ученими з Вашингтонського університету проведено дослідження» а результаті якого було доведено, що випромінювання мобільного телефону здатне пошкоджувати клітинну ДНК і таким чином запускати процес канцерогенезу.

За даними вчених Великобританії, тривале користування мобільним телефоном здатне призвести до серйозних порушень у роботі нирок. За їхніми висновками, випромінювання мобільних телефонів викликає зміни в червоних тільцях у крові людини. Ослаблення електричного потенціалу кров'яних клітин справляє вкрай негативний вплив-на низку ключових органів, найбільше - нирок, робота яких багато в чому залежить від поляризації кров'яних тілець.

Представники найбільшого британського провайдера мобільного зв'язку Vodaphoneзапевняють: ніхто не може категорично стверджувати, що немає шкоди від телефонів, так само, як і не може твердити, що шкода існує. Дослідження феномена наполегливо проводяться з початку 90-х років XXстоліття. Зусилля докладають і корпорації, і дослідницькі установи, і громадські організації, і незалежні дослідники. Хоча до недавнього часу всі вони сходилися на тому, що мобільний шкідливий тільки для балакучих громадян, а якщо говорити по ньому не дуже довго, то нічого страшного не відбудеться.

Випромінювання мобільних телефонів може представляти серйозну небезпеку для вагітних, - вважає професор Інституту біофізики Мінохоронздоров'я Росії Юрій Григор'єв - відомий учений і голова Російського національного комітету із захисту від неіонізуючих випромінювань.

Деякі учені, що працюють у галузі біоелектромагнетизму, вважають, що якщо сумніви в цьому питанні існують, то потрібно приймати сторону того, хто виражає більшу обережність і заклопотаність.

Висновок

Щоб відповісти на питання про ступінь безпеки сучасних стільникових радіотелефонів, у Великобританії був створений незалежний експертний комітет (StewartGroup). Його звіт, який містить масу найрізноманітнішої корисної інформації для користувачів, має, проте, досить стислу підсумкову частину. Висновки StewartGroup базуються на тому, що «дія радіочастотного випромінювання з рівнями нижче припустимих не завдає шкоди здоров'ю більшості людей». Однак це твердження не можна розуміти в абсолютному і буквальному сенсі, оскільки воно суперечить власному попередньому висновкові комітету про те, що до цієї проблеми, враховуючи недостатні наукові дані, потрібен досить обережний підхід. Далі в звіті сказано: «На сьогодні не можна твердити про те, що дія радіочастотного випромінювання навіть із рівнями, нижчими гранично припустимих національних норм, потенційно абсолютно безпечна для здоров'я». З урахуванням висловлених сумнівів, StewartGroup рекомендує дітям користуватися радіотелефоном дуже обмежений час, у зв'язку з тим, що організм, який росте, істотно чутливий до потенційно шкідливого випромінювання.

Основними симптомами несприятливої дії стільникового телефону на стан здоров'я є:

- головні болі;

- порушення пам'яті та концентрації уваги;

- втома, що не минає;

- депресивні захворювання;

- біль і різь в очах, сухість слизових оболонок;

- прогресивне погіршення зору;

- підвищення артеріального тиску і пульсу (встановлено, що після розмови по мобільному телефону артеріальний тиск може підвищуватися на 5.:. 10 мм. рт. стовпчика).


Список використаних джерел

1. Безпека життєдіяльності. Підручник / За ред. Я. Бедрія. – Львів: Афіша, 1998.

2. Девісилов В. Чи безпечні мобільні телефони? // Безпека життєдіяльності. – 2006. - № 9. – С. 21 – 26.

3. Лапін В.М. Безпека життєдіяльності людини: Навчальний посібник. - Л., 2000. - 186 с.

4. Пістун І.П. та інші. Безпека життєдіяльності. - Львів, 1995.