Смекни!
smekni.com

Організація роботи з охорони праці у професійно-технічних навчальних закладах (стр. 4 из 4)

Забезпечення в навчальних приміщеннях надійного кріплення встановлених вузлів, механізмів, агрегатів тощо (п. 2.2.3.6).

Наявність на рухомих частинах навчально-наочних посібників захисних сітчастих кожухів заввишки до 2 м від рівня підлоги (п. 2.2.3.14).

Наявність спецодягу, спецвзуття та інших засобів індивідуального захисту (п. 5.1).

Відсутність навчальних приміщень в підвалах і напівпідвалах будівель (п. 2.1.3).

Проходження педагогічними працівниками з автосправи навчання з питань охорони праці (п. 6.2).

Стан оглядової канави, наявність у ній дерев'яного трапа. Наявність запобіжної реборди, спеціальних щитів для закриття канави. Використання в оглядовій канаві для живлення світильників напруги не вище 12 вольт.

Наявність журналу обліку результатів випробування (2 рази на рік) гідравлічних домкратів.

Стан збереження легкозаймистих і вогненебезпечних матеріалів (п. 2.4.4).

Наявність розроблених і затверджених інструкцій з охорони праці.

Наявність затвердженого керівником закладу маршруту руху автомобіля та його розміщення на території школи.

Організація передрейсових і післярейсових медичних оглядів водіїв транспортних засобів (інструкторів) - "Правила охорони праці на автомобільному транспорті" (НПАОП 60.2-1.28-97).

Обладнання тракторів електростартерним запуском.

2.11 Виконання Правил з техніки безпеки і виробничої санітарії для шкільних навчальних закладів і навчально-виробничих майстерень, а також для навчальних комбінатів, цехів (прольотів, дільниць) підприємств, у яких проводиться трудова підготовка учнів (НПАОП 80.22-1.02-74)

Наявність поблизу робочого місця вчителя рубильника (кнопки "Стоп") для вимикання всього обладнання в навчальній майстерні.

Наявність затверджених інструкцій з охорони праці (п. 116).

Наявність та ефективність роботи припливно-витяжної вентиляції.

Наявність на всіх пасових, канатних, зубчатих, фрикційних та інших передачах надійних і зручних в експлуатації запобіжних захисних засобів (п. 59)

Наявність і стан засобів індивідуального захисту.

Наявність укомплектованої аптечки (п. 24).

Стан інструменту для проведення занять у навчальних майстернях відповідно до "Правил безпечної роботи з інструментом і пристроями" (НПАОП 0.00-1.30-01).

Наявність та стан в навчальних майстернях умивальників, рушників, щіток для миття рук тощо.

2.12 Стан електробезпеки, виконання вимог Правил безпечної експлуатації електроустановок споживачів (НПАОП 40.1-1.21-98)

Наявність акта розмежування балансової належності електромережі між електропостачальною організацією і споживачем.

Наявність акта опосвідчення стану безпеки електроустановок споживачів (п.8.2).

Наявність протоколів вимірювань опору розтікання на основних заземлювачах і заземленнях магістралей і устаткування; опору ізоляції, перевірки повного опору петлі фаза-нуль (п.7.6.36).

Наявність графіка періодичного огляду, ремонту і чистки розподільчих електрощитових, щитків тощо.

Стан розподільчого електрощитового приміщення.

Наявність попереджуючих та забороняючих плакатів (написів).

Наявність електротехнічного персоналу, його відповідність вимогам Правил, в тому числі особи, відповідальної за електрогосподарство (п. 1.3.1).

Наявність індивідуальних засобів захисту від ураження електричним струмом.

Проведення інструктажу на І групу з електробезпеки для неелектротехнічного персоналу (п.2.1.3).

Відсутність повітряних ліній електропередач, які проходять над територією відкритих спортивних майданчиків.


2.13 Дотримання інших нормативних актів з охорони праці

При наявності в навчальному закладі харчоблоку - стану утримання, обслуговування і нагляду за обладнанням та пристроями - "Правила охорони праці для підприємств громадського харчування" (НПАОП 55.0-1.02-96).

При наявності в закладі вантажопідйомних механізмів (талів, тельферів, ліфтів тощо) - стан виконання вимог безпеки при їх експлуатації, вчасне проведення їх випробування та навчання обслуговуючого персоналу - "Правила будови і безпечної експлуатації вантажопідіймальних кранів" (НПАОП 0.00-1.01-07), "Правила будови і безпечної експлуатації ліфтів'' (НПАОП 0.00-1.02-99).

При наявності в закладі газових балонів - стан організації їх транспортування, експлуатації і збереження та навчання обслуговуючого персоналу - "Правила будови і безпечної експлуатації посудин, що працюють під тиском"(НПАОП 0.00-1.07-94).

При використанні в закладі природного газу для опалення та в харчоблоці - стан виконання "Правил безпеки систем газопостачання України" (НПАОП 0.00-1.20-98), "Газопостачання" (ДБН В.2.5-20-2001).

При наявності в закладі котельні - стан утримання, обслуговування і нагляду за котлами, обладнанням та пристроями, навчання обслуговуючою персоналу - "Правила будови і безпечної експлуатації парових котлів з тиском пари не більше 0,07 МПА (0,7 кгс/см2), водогрійних котлів і водопідігрівачів з температурою нагріву води не вище 115ЇС" (НПАОП 0.00-1.26-96).

При наявності в закладі водопостачання та водовідведення - "Правила техніки безпеки при експлуатації систем водопостачання та водовідведення населених місць" (НПАОП 41.0-1.01-79).

Висновки

Згідно з програмою Міністерства освіти і науки України найвища цінність суспільства – людина, її життя і здоров’я. Як правило, фактори, що негативно впливають на її стан, породжуються самою людиною: її діяльністю, необачним поводженням з природою, науково-технічним прогресом. У навчальному закладі особа готується до повноцінного життя в умовах існуючого в Україні рівня безпеки, а, значить, її необхідно навчити запобігати нещасним випадкам через формування активної соціальної позиції щодо власної безпеки та безпеки оточуючих, розвинути практичні навички із самозахисту в умовах зростаючого психологічного навантаження, забезпечити нормальний та здоровий спосіб життя в умовах нашої суворої дійсності.

Педагогічний колектив навчального закладу повинен з великою відповідальністю ставитися до питання охорони праці і безпеки життєдіяльності. Незважаючи на низький рівень матеріально-технічного забезпечення, враховуючи особливі умови існування навчального закладу, кожному слід збалансовано усвідомлювати права і відповідально виконувати свої обов’язки, власним прикладом навчати і виховувати підростаюче покоління. За допомогою єдиних педагогічних вимог та порозумінь з активом батьків слід прагнути виконання учнівських правил поведінки у навчальному закладі і в громадських місцях, адже відповідальне ставлення до своїх обов’язків – запорука уникнення нещасних випадків.

Отже, організація роботи з охорони праці у професійно-технічних навчальних закладах повинна сприяти створенню належних умов для всіх працівників; ретельно продумовуючи план роботи, спільно виховувати здорове покоління, бо саме від нього значною мірою залежить стан продуктивних сил країни, її економічний, оборонний, інтелектуальний, духовний потенціал, ресурс розвитку суспільства, безпека держави.