Смекни!
smekni.com

Організація робочого місця бухгалтера (стр. 2 из 2)

Зауваження головного бухгалтера повинні бути справедливими, не принижувати гідність працівників.

Важлива роль в ефективному забезпеченні праці належить моральному мікроклімату. Відносини працівників повинні ґрунтуватися на об'єктивності, доброзичливості, взаємодопомозі, глибокій повазі до кожного члена колективу, турботі про молодих співробітників.

Неприязні відносини між працівниками можуть значно понизити працездатність колективу, в той час як доброзичлива атмосфера сприяє підвищенню продуктивності праці.

На відносини в колективі також впливає добросовісність виконання дорученої роботи.

Несвоєчасне та неякісне виконання роботи одним працівником збільшує навантаження на інших, що, відповідно, погіршує відносини між працівниками.

Одним із соціально-психологічних факторів є культура праці. її елементом є спеціальний робочий одяг, який повинен бути легким, гарним, практичним і відповідати вимогам гігієни праці.

Наприклад на ЗАT "Новокраматорський машинобудівний завод" встановлено суворі вимоги до робочого одягу. Зокрема, статутом діяльності співробітників бухгалтерської служби даного підприємства встановлено: "Керівництво підтримує наступний статут одягу: забороняється поява на роботі без встановленого формового костюму.

Для підвищення мотивації співробітників встановлюється день вільного одягу - щотижня в п'ятницю, у святкові дні і в день народження. Вихід на роботу в суботу та в неділю не потребують дотримання статуту одягу, за винятком спеціально домовлених випадків".

Форма, покрій і колір одягу повинні підкреслювати його ділове призначення.

У ході розподілу обов'язків між обліковими працівниками важливо звернути увагу на психологічні особливості їх характеру. Так, некомунікабельний бухгалтер може бути прекрасним спеціалістом у відділі обліку основних засобів і нематеріальних активів, проте в розрахунковому відділі у нього можуть виникати труднощі у взаємовідносинах з персоналом або контрагентами.

Велике значення для організації облікового персоналу підприємства має режим роботи даного підрозділу. Режим праці - це порядок чергування часу праці та відпочинку окремих працівників і підрозділу в цілому.

Режим праці визначає час початку та закінчення роботи, перерв й відпочинку, чергування видів робіт, графік відпусток.

Для забезпечення найбільш ефективного виконання обов'язків, плануючи розпорядок, слід дотримуватися таких принципів:

- відвести для розумової праці ранішні години робочого дня (з 8 до 12 год.), які є найбільш продуктивними;

- виділити час для виконання індивідуальної, найбільш відповідальної праці, протягом якого ніхто не повинен відвертати увагу працівника;

- для зняття втоми через кожні 1,5-2 год. робити перерви для відпочинку на 5-10 хв.;

- для усунення монотонності виконуваних робіт чергувати характер праці.

Початок і закінчення робочого дня, а також перерву на обід у бухгалтерській службі потрібно узгодити з іншими членами колективу.

Так, не слід встановлювати обідню перерву облікового персоншіу одночасно з перервою на обід робітників, тому що це перешкоджатиме останнім отримати необхідні довідки та роз'яснення протягом перерви.

Наприклад, на ЗАТ "Новокраматорський машинобудівний завод" забороняється вживати їжу на робочих місцях. Вживання їжі здійснюється: під час обідньої перерви - в їдальні, під час технічної перерви - у кімнаті емоційно-психологічного відпочинку.

Якщо робочий день облікового підрозділу починається пізніше або закінчується раніше, ніж виробничого колективу, то це може призвести до затримки деяких робіт і простоїв через неможливість оформити певні документи.

За умови неправильної організації праці та відпочинку, втома може нагромаджуватися щоденно й переходити в перевтому або захворювання. У зв'язку з цим режим праці та відпочинку бухгалтерів необхідно будувати з урахуванням працездатності, яка змінюється протягом доби.

Здатність організму витримати певні навантаження протягом робочого дня залежить від ритму виконуваної праці, її тривалості, організації праці, кваліфікації, віку та стажу облікового працівника.

Дослідження показали, що найбільша працездатність спостерігається в ранкові години -з 8 до 12 год. У період з 14 до 17 год. вона суттєво знижується.

Специфіка роботи облікових працівників, постійне спілкування з людьми справляють на них великий нервово-емоційний вплив. Тому в режимі робочого дня слід передбачити чергування праці й відпочинку, щоб звести втому до мінімуму. Відпочинок має бути активним.

Одним з його елементів є гімнастика або фізкультпаузи. Гімнастичні комплекси повинні давати переважно навантаження на ті частини тіла, які були нерухомими у зв'язку з характером праці бухгалтерів.

Для досягнення оптимізації річного режиму праці та відпочинку графіки відпусток плануються з урахуванням своєчасного складання періодичної і річної звітності, а також побажань окремих облікових працівників.