Смекни!
smekni.com

Рятувальні роботи і невідкладна допомога в надзвичайних ситуаціях (стр. 3 из 3)

Коли населення прибуває на ПЕП, воно проходить реєстрацію, розподіляється за населеними пунктами. Місцеві органи ГО і адміністрація організовують працевлаштування прибулого населення. Евакуйоване населення в заміській зоні може бути розміщене в санаторіях, будинках відпочинку, туристських і спортивних базах, будинках місцевих жителів, дачах. Для створення якнайкращих умов створюють додаткові підприємства торгівлі, громадського харчування, готують джерела води.

В цілях захисту населення в НС передбачаються:

· укриття в захисних спорудах поблизу ПЕП, станцій посадки (висадки) і уздовж маршрутів евакуації пішим порядком;

ведення радіаційної і хімічної розвідки;

· своєчасне сповіщення населення;

· організація санітарної обробки і знезараження.

Медичне забезпечення евакоміроприємств організовується на всіх етапах проведення рятувальних робіт. Штатні медичні пункти організовуються на всіх станціях посадки і висадки. У кожну колону (ешелон) на шляху її проходження включаються 1 – 2 людини середнього медичного персоналу, при евакуації на велику відстань — лікар. Медичний персонал здійснює контроль над живленням і водопостачанням населення.

Щоб підтримувати громадський порядок при проведенні рятувальних робіт виставляються пости охорони громадського порядку, організовують патрулювання, оточення. У зонах забруднення проводяться заходи щодо дезактивації території, пилеподавлення, організовується охорона майна громадян.

Авіакатастрофи — НС нового типу

Не дивлячись на те що авіакатастрофи трапляються рідко, вони є небезпечним явищем. Це, мабуть, самий недосліджений, новий вид ситуацій, що вимагають рятувальних робіт. При авіакатастрофах ні стюардеси, ні члени екіпажа, як правило, не можуть допомогти пасажирам, оскільки аварії відбуваються дуже швидко. Тому даний розділ містить в собі ради і рекомендації для пасажирів в аварійних ситуаціях. Рятувальні роботи при авіаційних катастрофах йдуть за принципом: “Порятунок потопаючих — справа рук самих потопаючих”.

Однією з поширених аварійних ситуацій у польоті є декомпресія. Легко можна розпізнати вибухову і швидку декомпресії. Вони починаються з оглушливого реву, яким супроводжується закінчення повітряного потоку з кабіни. Повітря кабіни миттєво наповнюється пилом, що зривається з підлоги, крісел і стелі. При цьому кабіна може зануритися на декілька хвилин в туман, оскільки зменшення тиску повітря приводить до конденсації водяної пари, що знаходилася в повітрі. Навіть після того, як декомпресія наступила, сильний шум може продовжуватися із-за сильних повітряних потоків, що мчать мимо пробоїни у фюзеляжі.

Відсіки, в яких знаходяться кисневі маски, повинні автоматично відкриватися, якщо “висота” в кабіні досягне 4000 або 5000 м.

Ви, ймовірно, відмітите, як повітря швидко виходить з| легенів — процес, зупинити який не можна. Окрім цього, стає помітним підвищення тиску, з'являється біль у вухах, в порожнинах або області кишечника, обумовлена розширенням газів в тілі. У кабіні може виникнути сум'яття. Не треба чекати розпоряджень і оголошень з боку льотного екіпажа, оскільки екіпаж в цей час буде зайнятий роботою по встановленню причини положення|, що створилося, а також операціями по зниженню літака до безпечної висоти.

У такі критичні моменти стюардеси в змозі допомогти лише невеликому числу пасажирів. Отже необхідно зуміти надіти маску і включити кисень.

На багатьох літаках кисневі маски вивалюються з відсіку в стелі і зависають в такому положенні, до якого може дотягнутися сидячий пасажир, на багатьох — прикріпляються до спинки попереду крісла, що стоїть.

Зустрічаються і інші види аварійних ситуацій у польоті. До одного з них відноситься маневр ухилення, при якому літак, щоб уникнути зіткнення в повітрі, може або набрати висоту, або спікірувати, або зробити різкий розворот з креном вліво або управо. Під час таких ситуацій пасажири і бортпровідники можуть отримати травми. Тому рекомендується впродовж польоту без особливої потреби не покидати своє місце і залишатися пристебнутим.

Необхідно ретельно підігнати ремінь безпеки перед кожним зльотом і посадкою. Чим більше слабке місце в ремені безпеки, тим більше шансів отримати травму. Якщо пасажир сидить в прямій позі, а його ремінь безпеки застебнутий з великим слабким місцем у талії, він може при аварії сповзти під ремінь і пошкодити внутрішні органи.

Необхідно знати, в якій позі слід себе зафіксувати, щоб зменшити тяжкість травми, що отримується при аварії.

Найбільш відповідна фіксована поза виглядає таким чином: після закріплення ременя безпеки пасажир нахиляється вперед і кладе руки в схрещеному положенні на крісло, розташоване попереду нього; голова притискається до рук; ноги просуваються вперед, наскільки це можна, але не можна намагатися просунути їх під крісло, що стоїть попереду, оскільки воно може пошкодити ноги. Якщо крісла попереду немає, то потрібно зігнутися і щільно зчепити руки під колінами. Голову треба укласти на коліна або помістити в найнижче положення. Ноги — уперти в підлогу, висунувши їх вперед.

Для евакуації з борту літака існують різні типи виходів, а їх розташування указується в пам'ятці пасажирам, видаваною кожному, що летить літаком.

З вимушеною посадкою на воду зв'язана маса потенційних небезпек. Літак може торкнутися поверхні так плавно, що пасажири навіть не зрозуміють, чи приземлився він або приводнився. З іншого боку, літак може розвалитися на частини і швидко затонути.

Для порятунку на воді в літаку є ряд плавзасобів. Деякі літакові подушки крісел спроектовані з розрахунком забезпечення плавучості пасажира з подушкою на воді. У плаваючої подушки крісла є лямки або петлі, щоб за них можна було вхопитися у воді. Вони розташовані на її зворотній стороні.

Рятувальні жилети, як правило, розташовуються в кишені під кріслом або в спинці попереду крісла, що стоїть.

При попаданні у воду слід постаратися зменшити швидкість втрати тепла. Берегова охорона США рекомендує наступний спосіб:охопити руками з боків грудну клітку і підняти стегна вище, щоб зменшити потік води, що омиває область паху. Цей простий спосіб може збільшити розрахунковий термін виживаності майже на 50 %. Інший спосіб, який рекомендується використовувати в тих же цілях, отримав назву “купа”. За цим способом декілька чоловік збираються у воді в купу так, щоб їх боки упиралися в боки сусідів.

Літаки, що здійснюють рейси над обширними водними просторами, оснащуються і рятувальними надувними човнами, трапами-плотами. Знаходження цих плавзасобів теж указує стюардеса. Як правило, ці човни надуваються за допомогою балона з вуглекислим газом і комплектуються радіомаяком для швидкого знаходження пострадалих.

З розвитком цивілізації людство придбало безліч нових для себе проблем.

Характер НС змінився. Найбільш небезпечними на сьогоднішній день є хімічне зараження і радіаційне зараження. Ці НС мають довготривалі наслідки.

НС, пов'язані з аваріями технічних засобів, вже зайняли своє місце у ряді інших: тисячі людей гинуть в автокатастрофах. Авіакатастрофи трапляються поки досить рідко, але коли трапляються, шанси на порятунок у авіапасажирів нікчемно малі. Це, мабуть, “наймолодший” тип НС технічного характеру.