Смекни!
smekni.com

Безпека життєдіяльності в лісовому господарстві (стр. 2 из 2)

Роботи, пов’язані з тривалим перебуванням працівника в сушильній камері ( прибирання насіння, ремонт тощо), повинні здійснюватися тільки після зниження температури в ній до +28 градусів та повної зупинки устаткування і знятій електричній напрузі. На пульті управління при цьому необхідно вивісити табличку з написом: " Не вмикати – працюють люди". Для забезпечення безпеки при вході до камери біля її воріт повинен перебувати черговий, призначений з обслуговуючої бригади.

У шишкосушарні, що не має ізольованої сушильної камери, проводити будь-які ремонтні роботи слід після закінчення сушіння.

У сушильній камері повинно бути низьковольтне освітлення (12-42 В), яке вмикається ззовні камери. Дверці камери необхідно обладнати запорами, що відкриватимуться як ззовні, так і зсередини камери.

Димохід вогнедіючої шишкосушарні повинен очищатися від продуктів згорання не рідше одного разу на різ.

Не слід використовувати для підпалювання печі легкозаймисті рідини, оскільки це може призвести до швидкого переміщення вогню у бік працівників.

Пересувні шишкосушарні повинні встановлюватися на відстані не менше 50 м від будівель.

Стаціонарні і пересувні шишкосушарні слід обладнувати блискавковідводами і необхідними засобами пожежегасіння, а працівники повинні бути ознайомлені з правилами пожежної безпеки.

Процеси обезкрилювання, очищення і сортування насіння, яке має крилатки, слід механізувати.

Оператор, який обслуговує електрошишкосушарню, повинен мати кваліфікаційну групу з електробезпеки не нижче другої.

У шишкосушарні повинні бути умивальник, мило, рушник, аптечка першої допомоги, бачок з питною водою.

3. Обробіток ґрунту

До початку робіт з обробітку ґрунту на зрубах проходи для агрегатів повинні бути зачищені від порубкових залишків відповідно до вимог Правил рубок головного користування в лісах України, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 27.07.95 № 559.

На ділянках з кількістю пнів понад 600 штук на 1 га проводити обробіток ґрунту плугом дозволяється після попереднього розкорчування проходів, а дисковими культиваторами і фрезами – після попереднього пониження пнів у проходах.

Обробіток ґрунту на нерозкорчованих зрубах необхідно здійснювати тракторами, обладнаними навісною системою. Обертові частини механізмів фрез та культиваторів, що використовуються під час обробітку ґрунту, повинні бути надійно захищені від можливих пошкоджень ззовні.

Під час роботи працівники зобов’язані:

- перебувати на безпечній відстані від працюючої фрези, встановленій технологічною документацією, але не ближче 15 м;

- працювати з захищеними обертовими частинами механізмів (фрез, ротаційних культиваторів);

- переносити ручні мото розпушники з одного місця на інше з виключеними робочими органами;

- уникати оброблення ґрунту площадками з використанням тракторних агрегатів на ділянках поруч з крутоярами, урвищами та зсувами.

4. Садіння лісу

Під час роботи лісосадильної причіпної машини необхідно забезпечити звукову або світлову сигналізацію між трактористом і працівником, що на машині. Рівень звукового сигналу повинен бути на 8 дБ вище рівня звуку зовнішнього шуму від роботи самого агрегату. Сигнал про зупинку машини повинен подавати той працівник, який першим помітив небезпеку. Працювати необхідно з використанням ременів безпеки, якщо це передбачено інструкцією з експлуатації машини.

Садильні ящики неповинні мати гострих виступів, зачіпок, цвяхів, що стирчать. Вага ящиків, які переносять жінки разом з садивним матеріалом, повинна бути не більше 7 кг. Допустима вага ящиків за умови перенесення їх двома особами жіночої статі не повинна перевищувати 14 кг.

При наїзді машини на перешкоди, розвертаннях та перед переїздами працівників повинні залишити робочі місця за сигналом тракториста після зупинки трактора.

При садінні лісу вручну декількома ланками відстань між ними повинна бути не менше 5 м.

Під час підготовки щілини мечем садильник повинен стояти тільки збоку вертикальної площини, в якій рухається меч і працівник, який з ним працює.

5. Догляд за лісовими культурами

При механізованих агротехнічних доглядах за лісовими культурами ряди повинні чітко проглядатись. За відсутності їх видимості перед просапуванням рядів слід викошувати траву в міжряддях, вирубувати і прибирати чагарник.

У зоні можливого руху навесні машин при розвертанні машино -тракторних агрегатів не повинні перебувати люди.

Розвертання трактора належить проводити при піднятих робочих органах машини.

Заміну, очищення і регулювання робочих органів навісних знарядь, які перебувають в піднятому стані, дозволяється проводити після вжиття заходів, що запобігають їх самовільному опусканню.

Робочі органи машин необхідно від рослинних решток і землі спеціальними чистиками після зупинки двигуна і фіксації робочих органів машини на землі або спеціальній підставці.

Заміну дисків робочих машин у польових умовах слід в рукавицях, установлювати зазори між дисками повинні спеціально підготовлені для цього працівників за наявності відповідних пристосувань та інструменту.

6. Роботи в лісових розсадниках

При обробленні ґрунту, роботах на посівних і садильних машинах працівників слід дотримуватися вимог безпеки.

Роботи в розсадниках слід організовувати так, щоб працівники не перебували попереду руху транспортних засобів та не наближались до викопного плуга, скоби та коренепідрізувача на відстань ближче 5 м, до садильних машин – на відстань менше 10 м.

При ручному обробленні ґрунту працівники повинні розташовуватись на відстані не менше 5 м один від одного.

Під час завантажування бункера сівалки насінням необхідно стежити, щоб до нього не потрапляли сторонні предмети, які можуть пошкодити висівний апарат.

Перемішувати насіння в бункері сівалки та подавати його до висівних апаратів необхідно лише спеціальною лопаткою.

Усунення несправностей, очищення, регулювання машин, устаткування та інших знарядь праці необхідно проводити при зупинених робочих органах і вимкненому валу відбору потужності трактора. У разі, якщо ці роботи у навісних машинах проводяться у піднятому положенні, необхідно вжити заходів, що запобігають їх самовільному опусканню.

Перед початком поливних робіт необхідно організувати огляд дощувальних машин, перевірити герметичність з’єднань трубопроводу при робочому тиску води, наявність захисних пристроїв.

Під час роботи двох дощувальних машин кабіна трактора повинна бути закритою.

Будівництво і експлуатація парників і теплиць повинні здійснюватися відповідно до вимог ДБН В.2.2-2-95 "Теплиці та парники".

Для утримання піднятих рам у парниках і теплицях необхідно використовувати спеціальні підставки, а рами обладнувати ручками для їх підняття.

Під час роботи в теплицях працівники зобов’язані дотримуватися вимог Методичних рекомендацій "Охрана труда и здоровья работниц теплиц", затверджених постановою заступника начальника Головного сан епідерм управління Міністерства охорони здоров’я СРСР від 13.03.87 № 4264.

Роботи з очищення теплиць від снігу, притінення та миття стекол необхідно здійснювати зі спеціальних трапів, які надійно закріплюються на каркасі риштувань.