Смекни!
smekni.com

Професійна патологія (стр. 2 из 3)

5. Структура професійної захворюваності в Україні та країнах зарубіжжя

Проблема професійних захворювань включає комплекс питань медичного, соціального, економічного і технічного плану. Як відмічає академік Ю. І. Кунієв, це проблема, яка сфокусувала в собі численні протиріччя, притаманні перехідному періоду в історії нашої держави. З одного боку, прийнято ряд демократичних законодавчих актів, які суттєво підвищують рівень компенсації за збитки, нанесені здоров'ю, а з другого - майже цілковита економічна неспроможність більшості промислових підприємств і навіть окремих галузей господарства, що ставить під сумнів реалізацію цих законів. До цього слід додати цілковите руйнування системи медичного обслуговування працюючих, що призвело до погіршення якості профілактичних медичних оглядів та повноти охоплення ними людей, що працюють у шкідливих і небезпечних умовах праці, контролю за станом умов праці, впровадження дієвих заходів первинної та вторинної профілактики. В шкідливих умовах зараз працює три мільйони осіб, серед них 60,5 % шахтарів. Лише 15,8 % об'єктів промисловості і сільського господарства відповідають вимогам санітарних норм і правил. За даними Держкомстату України, майже кожний четвертий робітник (21,7 %) працює в умовах, що не відповідають санітарним нормам і правилам за параметрами шкідливих факторів.

За даними Міністерства праці, на оплату пільг і компенсацій на рік витрачається понад 900 млн. грн.., більша частина яких витрачається на додаткові відпустки. Державну пенсію на пільгових умовах у зв'язку з несприятливими виробничими факторами отримують 18,4 % працівників. За період з 1988 по 1998 рік виявлено 75982 особи з професійними захворюваннями. Найбільша професійна захворюваність реєструється в трьох регіонах України: Луганській, Донецькій та Дніпропетровській областях, де сконцентровано найбільший промисловий потенціал держави. Так, в Луганській області число постраждалих збільшилося з 249 в 1999 році до 1259 - в 2002 р. (майже у 5 разів); в Донецькій області ці показники склали 1082 і 3485, а у Львівській - 186 і 836 відповідно. Починаючи з 2001 року, в Україні відмічається збільшення як кількості постраждалих (з 2583 до 4043), так і підвищення рівня професійної захворюваності на 10000 працюючих (з 1,21 до 3,12). У 2002 році ці показники становили відповідно 7153 та 5,53.

Як свідчать статистичні дані, найбільша небезпека формування профпатології існує у вугільній і металургійній галузях промисловості, що пов'язано з комплексом несприятливих виробничих факторів (пил, шум, вібрація) при підземному видобуванні корисних копалин.

В структурі професійної захворюваності перше місце належить хворобам органів дихання (пневмоконіоз, хронічний бронхіт), частка яких в структурі патології складає більше 50 %. Питома вага пилових захворювань бронхо-легеневої системи в структурі профзахворювань з 1989 по 1994 р. виросла з 42,8 % до 75,8 %, при цьому питома вага пневмоконіозу за цей період збільшилася з 25,4 % до 63,9 %.

Розподіл різноманітних форм пневмоконіозу за цей період свідчить про перевагу серед них антракосилікозу (в середньому до 80 %), на другому місці - силікоз (9,6 %), на третьому - антракоз (4,9 %).

Кількість хронічних пилових бронхітів у 2002 році збільшилась у 2,1 раза у порівнянні з 1998 роком та в три рази у порівнянні з 2000 роком.

У робітників основних професій вугільної промисловості (забійники, прохідники, кріпильники, робочі очисних забоїв) пневмоконіоз виникає при стажі роботи 15 і більше років, а при високому вмісті діоксиду кремнію в пилу і раніше - через 9 років. Середній вік хворих при хронічних бронхітах перевищує 50 років, а стаж роботи складає в середньому 16—20 років.

Друге місце в структурі профзахворюваності займає вібраційно-шумова патологія, частка якої складає близько 20 % і яка має тенденцію до зростання. Найбільша захворюваність на вібраційно-шумову хворобу реєструється у вугільній (65,5 %) і металургійній (20,4 %) промисловостях, на нейросенсорну приглухуватість - у вугільній (47,7 %), металургійній (34,8 %) і машинобудівній промисловостях. Вібраційно-шумова патологія частіше реєструється у забійників у вугільній промисловості, бурильників і прохідників у металургійній (залізорудна промисловість), у робітників ливарного виробництва, у трактористів в сільському господарстві. Середній період формування вібраційної хвороби складає 14-19 років при середньому віці 44—45 років, при нейросенсорній приглухуватості відповідно 18-21 рік і 52-55 років.

Захворювання опорно-рухового апарату в структурі профпатології посідають третє місце. Найбільша кількість випадків (біля 15 %) реєструється у вугільній промисловості.

Серед захворювань хімічної етіології, яка складає від 2,9 до 5,3 % в структурі профзахворюваності, реєструються бронхіти, бронхіальна астма, тринітротолуолова катаракта. Контакт з хімічними канцерогенами може викликати "професійний рак".

Для інвалідності внаслідок профзахворювань, яка за останні роки зросла у 2 рази, характерне зниження частки осіб пенсійного віку до 31,5 % при пнсвмоконіозах, до 7,5 % при інших професійних захворюваннях. Це свідчить про те, що матеріальні виплати надаються особам працездатного віку, які вибувають з процесу виробництва.

Серед причин, які сприяють росту профпатології, слід назвати такі: недостатність та несправність засобів колективного захисту, порушення правил техніки безпеки, режимів праці - 21,7 %, відсутність, неефективність і незастосування засобів індивідуального захисту -22,7 %, недосконалість технології машин, механізмів (55,6 %).

Не дивлячись на відносно низькі показники захворюваності на "професійний рак", ця проблема в Україні набула особливого медико-соціального значення. На думку академіка Ю. І. Кундієва, ця проблема має стояти на другому місці в реєстрі суперпріоритетів профпатології після силікозу. Актуальність проблеми чітко обґрунтована професором О. П. Краснюк, яка, посилаючись на дані міжнародного агентства по вивченню рака, пише, що щорічний приріст кількості хворих на злоякісні пухлини складає 2 % від усіх хворих на рак. Цей показник вищий від народжуваності, яка складає 1,7 %. Серед причин захворюваності вказуються забруднення довкілля, шкідливі фактори виробництва, генетично детерміновані відхилення. Про рівень забруднення навколишнього середовища свідчать такі дані: в Україні виробляється 5 % світового об'єму мінеральних ресурсів, і забрудненість, яка припадає на їм2 площі, у 6,5 раза вища порівняно із США і в 3,2 рази - з країнами Європейського Економічного Співтовариства.

Професійний рак в Україні, за неповними даними, найбільш поширений в Луганській, Дніпропетровській, Кіровоградській і Запорізькій областях, де знаходиться значна кількість онконебезпечних виробництв.

Професійна захворюваність, особливо на пневмоконіози, є проблемою багатьох країн ближнього і далекого зарубіжжя. Це стосується Російської Федерації, Білорусії, середньоазіатських країн, США, Франції, Канади, Фінляндії та інших.

Так, у 1997 році економічні витрати США, обумовлені позовами з причин професійних захворювань і травм, склали 171 мільярд доларів, що значно більше за втрати, пов'язані з тимчасовою втратою працездатності від захворювань серцево-судинної системи і пухлин.

В економічно розвинутих країнах світу діють державні програми боротьби з професійною патологією, завдяки яким стало можливим різко знизити захворюваність. Показова в цьому плані ситуація, яка склалася у Франції, де 15-20 років тому на обліку були тисячі хворих на пневмоконіози, а сьогодні їх залишилися десятки. Нові випадки захворювання реєструються у пенсіонерів 70-75 років. Згадані вище програми успішно діють в багатьох східноєвропейських країнах.

В країнах Заходу в 71 % випадків робочі місця закривають внаслідок непомірних витрат з причин непрацездатності робітників. Регресивні позови призводять знову ж таки до непомірних витрат і нерентабельності підприємств. Цей досвід міг би заставити роботодавців своєчасно проводити модернізацію підприємств, покращення умов праці трудових колективів, підвищувати якість медичного обслуговування робітників.

6. Облік, реєстрація та розслідування випадків професійних отруєнь і професійних захворювань в Україні

Постановою Кабінету Міністрів України від 21 серпня 2001 року № 1094 затверджено "Положення про порядок розслідування та ведення обліку нещасних випадків і аварій на виробництві", згідно з яким усі вперше виявлені випадки хронічних професійних захворювань і отруєнь підлягають розслідуванню. При цьому наголошується, що професійний характер захворювання визначається експертною комісією у складі спеціалістів лікувально-профілактичного закладу, якому надано таке право МОЗ України. У разі необхідності до роботи експертної комісії можуть залучатися спеціалісти підприємства або установи, робочого органу виконавчої дирекції страхового Фонду, професійної організації, членом якої є потерпілий.

Зв'язок професійного захворювання з умовами праці працівника встановлюється на підставі клінічних даних і санітарно-гігієнічної характеристики умов праці і визначається відповідною установою державної санітарно-епідеміологічної служби за участю спеціалістів або представників підприємства, профспілок та робочого органу дирекції Фонду. Санітарно-гігієнічна характеристика видається на запит керівника лікувально-профілактичного закладу, що обслуговує підприємство, або спеціаліста-профпатолога міста чи області. При виникненні підозри на професійне захворювання хворого консультує головним спеціалістом з профпатології міста чи області.

Для встановлення діагнозу і зв'язку захворювання з впливом шкідливих виробничих факторів і трудового процесу головні спеціалісти можуть направляти хворого до лікувально-профілактичних закладів згідно з переліком, затвердженим МОЗ України. До цих закладів направляються для встановлення діагнозу також хворі, які проходили обстеження в інших науково-дослідних інститутах медичного профілю, що не ввійшли до зазначеного переліку.