Смекни!
smekni.com

Охорона праці (стр. 2 из 4)

Якщо в потерпілого, відповідно до медичного висновку встановлена стійка втрата працездатності, ця допомога повинна складати не менш суми середньомісячного заробітку за кожен відсоток утрати професійної працездатності.

У випадку смерті потерпілого, розмір допомоги повинний складати не менш п'ятирічного заробітку на його родину і не менш річного заробітку на кожного утриманця, а також на його дитину, що народилася після смерті. Якщо нещасний випадок відбувся в результаті невиконання потерпілим нормативних актів з ОП, то розмір цієї допомоги може бути зменшений до 50%.

Власник відшкодовує потерпілому витрати на лікування, у тому числі санаторно-курортні, протезування і т. д., а також допомагає інвалідам вирішувати соціально-побутові проблеми.

За працівниками, що втратили працездатність у результаті нещасного випадку чи профзахворювання, зберігається місце роботи і середній заробіток на весь період до відновлення працездатності чи визнання їх інвалідами. У випадку неможливості виконання потерпілими попередньої роботи, власник зобов’язаний забезпечити його перепідготовку і працевлаштування.

Власниктакожповиннийвідшкодуватиморальні збитки(шкоду).

Моральна шкода – страждання,отриманіпрацівникомвнаслідокфізичногочипсихічноговпливу,щопривелодопогіршення чи позбавлення можливостіреалізаціїїмсвоїхзвичок чи бажань,погіршення взаєминзнавколишнімичиіншиминегативниминаслідкамиморальногохарактеру.

3.5 Додаткові вимоги щодо ОП жінок

Забороняєтьсявикористовувати працю жінокнаважкихроботахіроботахзішкідливимиінебезпечнимиумовамипраці,атакожнапідземнихроботах(крімнефізичних).ПерелікцихроботустановлюєтьсяМіністерствомохорониздоров'я.

3.6 Додаткові вимоги щодо ОП неповнолітніх (до 18 років)

Теж, що і для жінок.

Заборонено залучати їх до робіт у нічні години, надурочно й у вихідні дні. Неповнолітні можуть бути прийняті на роботу тільки після попереднього медогляду.

4 Організація прав ОП на виробництві

4.1 Власник зобов'язаний створити на кожному робочому місці й у підрозділах умови праці, що відповідають вимогам нормативних матеріалів з ОП. Він повинний забезпечити функціонування системи управління ОП (СУОП), тобто:

o СтворитивідповідніслужбидлярішенняпитаньОП.

o Забезпечуватиусуненняпричиннещасних випадківіпрофзахворювань.

o Організовуватиатестаціюробочихмісць.

o Розроблятиізатверджуватиположення,інструкціїйіншінормативнідокументиз ОП длясвогопідприємства.

o ЗдійснюватипостійнийконтрользадотриманнямпрацюючиминорміправилОП.

o Організовуватипропагандубезпечнихметодівпраці.

Привиникненнінапідприємствінадзвичайнихситуаційінещаснихвипадків,власникзобов'язанийвжититерміновихзаходівпонаданнюдопомогипостраждалиміз залученням аварійно-рятувальнихформувань.

4.2Працівник зобов'язанийзнатиівиконувати

o Вимогинормативнихдокументівз ОП,

o Використовувати ЗКЗі ЗІЗ.

o Дотримуватиправилавнутрішньоготрудовогорозпорядкуіположенняколлективногодоговору.

o Проходитивідповідненавчанняівстановленімедогляди.

o Співробітничатизвласникомупитанняхорганізаціїіпідтримкибезпечнихінешкідливихумовпраці.

4.3 Про медогляди

Власник зобов'язаний організувати проведення попередніх і періодичних медоглядів працівників, зайнятих на важких роботах, роботах зі шкідливими і небезпечними умовами, а також обов'язкового щорічного медогляду обличчя, у віці до 21 року.

Позачергові медогляди можуть бути організовані на прохання працюючого чи при ініціативі власника.

На час медогляду і навчання за працюючим зберігається місце роботи і середній заробіток.

Власник має право притягати до дисциплінарної відповідальності і відстороняти від роботи без збереження заробітної плати працівників, що ухиляються від навчань з ОП чи обов'язкових медоглядів.

4.4 Про навчання з ОП

Державний департамент промислової безпеки ОП та гірничого нагляду прийняв типове положення про інструктажі і навчання з ОП. Навчання з ОП здійснюється за наступним напрямками:

o Обов'язковевивченняоснов ОП увсіхнавчальнихзакладахсистемиосвіти.

o СпеціальнапідготовкаіпідвищеннякваліфікаціїфахівцівзОП.

o Інструктажі з ОП,приприйняттінароботуіперіодичновпроцесіроботи.

o Теоретичнапідготовказ наступною здачеюіспитупосадовихосібпідприємства чи установи.

o Попереднєспеціальненавчанняісистематичнащорічнаперевірказнаньз ОП нароботахзпідвищеноюнебезпекою.

У випадку незадовільних знань з ОП, працівник має пройти повторне навчання і перевірку знань. У випадку повторного виявлення незадовільних знань працівник звільняється з роботи за невідповідністю.

Інструктажі

Інструктажіза характером ічасом проведенняпідрозділяютьсяна:

o вступний

o первинний

o повторний

o позаплановий

o цільовий

Вступнийінструктажпроводиться:

o ізусімапрацівниками,щоприймаютьсянапостійнучитимчасовуроботу,незалежновідутворення,стажуроботиіпосади;

o працівникамиіншихорганізацій,щоприйнятінапідприємствах,щознаходятьсяувідрядженнііберутьбезпосереднюучастьувиробничомупроцесі;

o у випадку екскурсії на підприємстві

o студентиприпроходженнівиробничоїпрактики,атакожувипадкуекскурсіїпотериторії підприємства;

Программавступногоінструктажувключаєнаступніпитання:

o основніположеннядокументівпо ОП

o характеристикунебезпечних та шкідливихфакторів

o вимогивиробничої безпеки ісанітарії

o правиланаданняпершоїдопомоги

Проведенняякцьоготакііншихінструктажівфіксуєтьсявспеціальномужурналізпідписамиособ,що проводили та проходили інструктаж.

Первинний інструктаж проводиться до початку роботи безпосередньо на робочому місці працівникам, що знову прийняті на підприємство чи переводяться в інший цех, а також працівниками, що будуть виконувати нову, невластиву для них роботу. Він проводиться начальником, його заступником, механіком цеху. Первинний інструктаж містить у собі загальні зведення про виробництво, перелік небезпечних і шкідливих факторів, зведення про безпечні методи проведення роботи, про порядок підготовки до роботи, про ЗІЗ та ЗКЗ. Після проходження інструктажу всі працюючі протягом одного місяця проходять стажування під керівництвом. Проходження стажування фіксується.

Повторний інструктаж проводиться на робочому місці не рідше одного разу в три місяці при роботах з підвищеною небезпекою і не рідше чим один раз у півроку на інших роботах.

Позаплановий і позачерговий інструктажі проводяться на робочому місці в кабінеті ОП у наступних випадках:

o призмінінормативнихдокументівз ОП

o призмінітехнологічнихпроцесів,сировини,матеріалу

o припорушенніпрацівникамиправилпо ОП

o завимогоюінспекторів держ.нагляду

o приперервахуроботібільш30календарнихднівдляробітзпідвищеноюнебезпекоюібільш60днівдляіншихробіт.

Цільовийінструктажпроводитьсяпривиконанніразовихробіт,незв'язанихзвиконаннямвиробничихобов'язків , незв'язанихзроботою,прироботізліквідаціїаварії,передпроведеннямробіт,передякимиоформляєтьсядопуск і в енергоустановках.

4.5Службаохоронипрацінапідприємстві

Накожномупідприємствівласник повинен створитислужбуОП. Якщо кількість працівників менша 50 – функції цієїслужби можуть виконувати особи за сумісництвом з відповідною підготовкою, тобто особи які пройшли відповідні навчання. А якщо працівників 50 або більше чоловік то створюється служба ОП. Служба ОП прирівнюються до основних служб підприємства і може бути ліквідована тільки у випадку закриття.

Співробітникислужби ОП маютьправо:

o Видавати керівникам підрозділів обов'язкові для виконання приписи по усуненню недоліків щодо ОП (відмінити ці приписи має право тільки власник, головний інженер або адміністративна особа, що відповідає за ОП на підприємстві)

o Перевіряти стан ОП у підрозділах підприємства і на робочих місцях

o Вимагативідстороненнявідроботиосіб, що ухиляються від проходження встановлених інструктажів,перевіркизнань,медоглядів, а також осіб, що невиконують нормативи з ОП

o Зупиняти роботу робочих місць чи устаткування, які загрожують життю чи здоров'ю працівників

o направлятикерівництвупідприємствапредставленняпро працівників, які порушують положення з ОП, а також тих, які сумлінно виконують ці положення

4.6 Вимог з ОП повинні дотримуватись:

Слід дотримуватись під час будівництва споруд. Дотримання цих вимог контролюється органами державної влади.

Для введення в дію нового обладнання необхідний дозвіл органів державного нагляду.

4.7 Комісія з ОП

На підприємстві з кількістю працівників 50 осіб і більше, може створюватись комісія з ОП у складі працівників, власника, трудового колективу, фахівців з Опі інших служб. Рішення комісії має рекомендаційний характер і є обовязковими тільки для разглядання адміністрацією.

4.8 Інформація про стан ОП

Власник повинен інформувати працівників про стан ОП на підприємств, про нещасні випадки і проф. захворювання, а також про вжиті профілактичні заходи. Органи державного нагляду повинні інформувати про стан ОП в регіонах і у державі.

5. Стимулювання ОП

За активну участь і ініціативу, щодо ОП працівники можуть стимулюватися у вигляді премій чи усного заохочення, а з працівників порушників стягується штраф.

Крім відшкодування збитків працівникам, власник підприємства відшкодовує збитки іншим підприємствам, громадянам і державі у вигляді виплат на соціальне страхування, проф. переорієнтацію, рятувальні роботи, ліквідацію наслідків аварій та інше.