Смекни!
smekni.com

Поняття ризику (стр. 2 из 4)

Наявність системного ризику не свідчить про те, що кожна людина, яка задіяна в даній системі, підлягає однаковій небезпеці, тому що ризик для людини визначається з однієї сторони системним ризиком, з іншої сторони її особою.

Небезпеку в цілому, як і всю ступінь ризику, неможливо повністю усунути. Ступінь ризику існуючих небезпек може бути зниженим оптимальними програмами по забезпеченню безпеки, але ніколи не зведеним до нуля.

По скільки всі види небезпеки не можуть бути повністю усунені тому виникає необхідність знижувати ступінь ризику, пов'язаний з будь-якими існуючими видами небезпек, до прийнятного рівня. Прийнятний ризик може бути визначений як реальний ризик, пов'язаний з даним видом небезпеки. Ступінь реального ризику не є таким, який би утримував обізнану людину від відповідних дій, пов'язаних з даним видом небезпеки.

Наприклад, індивідуальний ризик загибелі при їзді на автомобілі складає приблизно 1:4000 в рік, однак багато людей їздять на автомобілях. Для робітників оборонної промисловості США шанси загинути складають 1:359, але більшість працюючих розглядають цю величину як прийнятний ступінь ризику.

Сучасний світ відкинув концепцію абсолютної безпеки і перейшов до концепції прийнятного ризику. Суть цієї концепції полягає в тому, щоб суспільство погодилось з допустимим ризиком.

Прийнятний ( допустимий ) ризик-це компроміс між рівнем безпеки і можливостями для її досягнення. Він поєднує в собі технічні, економічні, соціальні і політичні можливості держави.

В даний час економічні можливості держави для підвищення безпеки технічних систем обмежені. Якщо з бюджету витрачати надмірні кошти на підвищення безпеки, можна нанести шкоду соціальній сфері ( пенсійне, медичне, культурне забезпечення погіршиться ). Тому при збільшенні витрат технічний ризик буде зменшуватись, але буде рости соціальний ризик. Мусить бути відповідний баланс між витратами на технічну і соціальну сфери. Ці обставини необхідно враховувати при виборі ризику з яким суспільство повинно погодитись.

В деяких країнах світу (Голандія і ін. ) прийнятний ризик встановлений в законодавчому порядку. Максимально прийнятим рівнем індивідуального ризику загибелі переважно вважається 10-* в рік. Дуже малим зневажаючим є індивідуальний ризик загибелі 10-8 в рік. Максимально прийнятним ризиком для екосистем є такий ___ при якому може постраждати не більше 5% видів біогеоценозу.

Для порівняння ризику і вигоди в деяких країнах світу введена фінансова оцінка життя людини. Багато фахівців виступає проти цього на підставі того, що людське життя святе і фінансовій оцінці не підлягає. Однак з метою захисту людини виникає така необхідність, особливо якщо питання стоїть діро визначення кількості коштів для спасіння людини чи компенсацію за заподіяну шкоду. В США людське житія оцінюється від 650 тис. до 7 млн. доларів.

В нашій країні концепція прийнятного ризику не розроблена. Дехто й критикує за антигуманний підхід до проблеми безпеки. Насправді прийнятний ризик на 2-3 прядка вище фактичного. Перехід до прийнятого ризику дасть можливість підвищувати безпеку техносфери. Це дасть можливість розподіляти кошти в такому напрямку :

1. На вдосконалення технічних систем та об'єктів

2 На підготовку фахівців

3. На ліквідацію наслідків надзвичайних ситуацій.

В основі управління ризиком лежить методика порівняння втрачених коштів і отримання переваг від його зниження. Ризик можна визначити ретроспективно з даних аналізу про нещасні випадки, чи перспективно, шляхом врахування об'єктивних та суб'єктивних передумов, виникнення його до того, як скоїлась подія. Перспективне визначення ризику набуває особливого значення в зв'язку з модернізацією чи перебудовою виробництва.

Забезпечення бажаного ідеалу про абсолютну безпеку не реальним. Тому на кожний історичний період розвитку технічних засобів необхідно визначити оптимальне співвідношення між ризиком та реальними технічними та економічними можливостями держави в цілому.

3. Чинники ризику та причини ризикової поведінки

Чинники ризику, якими супроводжується предметна діяльність, можуть бути розподілені на шість категорій: відсутність відповідних засобів діяльності, недостатня надійність технічних систем, недоліки в проектуванні, особисті чинники, неповне виконання елементів завдання, небезпечні ситуації, які не залежать від завдання.

Звідси шість відповідних засобів. Діяльність людини може порушуватись внаслідок відсутності інструментів, механізмів, матеріалів, устаткування на наявність яких вона мала право розраховувати при виконанні завдання операції які не впливають на кінцевий результат, вибирає більш легкі але ібільш небезпечні пози чи рухи.

Появі прагнення зекономити сили за рахунок вибору небезпечного способу дій сприяють недоліки в організації праці, техніці та технології.

Економія часу - це прагнення збільшити продуктивність праці при виконанні завдання і особистої вигоди, щоб скоріше піти додому. В цьому випадку прагнення економити час іде не за рахунок покращення організації праці і техніки, а за рахунок збільшення темпів роботи, скорочення об'єму чи пропуски окремих операцій, які не впливають на кінцевий результат праці, але необхідні для забезпечення безпеки.

Адаптація до небезпеки чи недооцінка небезпеки і її наслідків - причина, яка виникає внаслідок здатності людини привикати до явищ, засобів праці, освоюватися з ними. Привикання призводять до того, що людина не помічає явищ, не реагує на них. В силу цього вона може привикати до небезпеки, втрачати її гостроту, хоча знати про неї і при опитуванні правильно її оцінювати. Привикнувши до небезпеки людина витрачає пильність, працює без необхідної уваги, не аналізує обстановку розслаблюється, ігнорує безпечні прийоми роботи. Коли на виробництві виникає нещасний випадок, у робітників почуття пильності відновлюється і неправильних дій стає менше, але через деякий час привикання де небезпеки повертається.

Основна причина полягає в фізичній і соціальній безнаказаності за скоєння не правильних дій в процесі діяльності зі сторони як колег по роботі так і керівництва. Ця причина формується з дитинства. З дитинства формується поняття хибної можливості уникнути небезпеки при порушеннях, наприклад, правил дорожнього руху ( перехід на червоне світло світлофора), експлуатації електроприладів і т.ін.

Самоствердження в очах колег, бажання подобатися оточуючим. Проявляються ці моменти в поведінці, яку можна охарактеризувати "ходіння по лезу ножа", ризиковий діям. Люди з такою поведінкою часто зустрічаються в повсякденному житті і такий ризик часто призводить до трагедії.

Наприклад Літак ТУ-134А здійснював пасажирський рейс Грозний-Самара-Свердловськ, який підходив до кінця і літак повертався додому. Пасажири готувалися до посадки, ніщо не передбачало біди ( ні справність літака, ні метеоумови ). При посадці командир вирішив здійснити, акт самоствердження. Він відчув свою владу над літаком, над небом, над екіпажем, над людьми. Він домовився з другим пілотом посадити літак всліпу , як доказ вищого пілотажу, не думаючи про рокові наслідки.

Літаки цивільної авіації обладнані шторками сліпого польоту, порядок якими жорстко регламентується. Це можна робити коли замість другого пілота в кабіні знаходиться інструктор чи особа командно - льотного складу. А головне - шторку можна використовувати тільки при учбових чи тренувальних польотах. І це ще не все. Шторка повинна бути повністю відкрита трохи раніше висоти прийняття рішення і ги на посадку. І якщо до цього моменту у пілота немає візуального контакту з землею, він іде на другий круг.

Всі, як один,пункт регламенту були свідомо порушені. Командир керувався тільки амбіціями і самовпевненістю... Під уламками літака, загинуло багато пасажирів

Дотримуватися групових норм трудового колективу. Це відбувається там; де порушення правил і інструкцій з охороні праці заохочується мовчки чи вголос. Людину, яка в такому колективі буде виконувати правила безпеки почнуть звинувачувати в боягузесті і іншому, для колективу він буде 1. ю вороною.

Орієнтація на ідеали. Загальновідомо, що ідеалами можуть бути як старанні робітники, так і порушники. Якщо порушник має привабливі риси характер, ( веселий, привітний і ін. ) він легко завоює авторитет у початківців. При відсутності досвіду вони наслідують свій ідеал, стають також порушниками правил. Особливо це погано коли ідеал і порушник співпадають в особі майстра чи бригадира.

Самоствердження у власних очах може бути причиною свідомого ігнорування безпечних методів праці. Часто це пояснюється вродженою невпевненістю в собі чи докори і звинувачення людей, які не пов'язані з виробництвом (сім'я, сусіди, друзі і ін.).

Переоцінка власного досвіду призводить до того, що працюючий може дозволити собі порушення інструкцій з охорони праці, вважаючи, що при виникненні небезпечної ситуації його досвід дасть йому гарантію запобігти аварії чи нещасному випадку. Людина знає про небезпеку та її наслідки, але вважає, що її досвід дасть можливість вискочити з небезпечної зони або якось інакше уникнути травми та небезпеки.

Звичка. працювати з порушеннями може бути надбаною на іншій роботі чи при виконанні будь-якої діяльності поза роботою. Така к звичка може "спрацювати" в будь-який час і стати причиною аварії.

Схильність до ризику, смак до ризику, як особиста характеристика. В психічній структурі деяких осіб є підвищена тенденція до ризикових дій. Такі люди "ставлять все на карту" щоб отримати своєрідне задоволення у вигляді ейфорії, що пов'язане з викидом підвищеної кількості адреналіну в кров. Цим пояснюється любов у деяких водіїв до перевищення швидкості.

Вивчення фактів поведінки людей в ситуаціях, пов'язаних з можливою небезпекою, показало, що біля 20% людей при потенційній загрозі проявляють активність направлену на зустріч небезпеці. При цьому вони не тільки не мають жодних переваг з і очки зору досягнення мети, але і збільшу ;от. ймовірність покарання (фізичного - шляхом отримання травми чи соціального - шляхом покарання за свою поведінку).