Смекни!
smekni.com

Причини виникнення наркоманії (стр. 2 из 2)

Хронічне отруєння організму і зумовлений ним хронічний нервово-психічний розлад викликають в організмі наркомана серйозні зміни. Організм стає ослабленим, порушується обмін речовин, змінюються нормальні функції внутрішніх органів і таке інше. При спробах утриматися від вживання наркотика у наркомана з'являються різкі перепади настрою, виникають почуття страху, безсоння та інші порушення нормальної діяльності організму, характерне для абстиненції, що наступила. З течією часу наркоман стає непрацездатним, його стан навіть і при регулярному прийомі необхідних доз наркотика сильно гіршає і стає схожим з станомабстиненції.

Кожний з видів наркоманії викликає в організмі людини свої специфічні зміни, і скарги наркоманів на неприємні відчуття в цих випадках також мають суто специфічний характер. Вживаючі кокаїн спочатку скаржаться на сухість у роту, а з течією часу вони починають страждати через поразку печінки, нирок, легенів і серця. Пульс стає прискореним, неритмічним, з'являється мертвотна блідість особи, ніс синить, і смерть може наступити через параліч серця і дихання. Такою дорогою ціною можна заплатити за брехливі ілюзії, що отримуються від дії кокаїну і інших наркотичних речовин, такої, як марихуана, гашиш та інше. Звичайно, все залежить і від кількості наркотика, що вживається, і від загальногостану тих, хто ковтає, курить або вдихає відповідний наркотик. Початківець може не випробувати очікуваного ефекту, а відчути тільки неспокій, нудоту, і у нього може початися блювота. Досвідчений наркоман випробовує помилкове задоволення, але після припинення дії наркотика ним опановує почуття неспокою, його пробиває піт, він майже повністю втрачає працездатність. У морфіністів при цьому з'являється і тягар в шлунку. Абстинентнийстан, що наступив,змушує наркомана знов приймати наркотик, причому в підвищеній дозі, щоб притупити неприємні відчуття, що з'явилися.

Прогноз розвитку наркоманії і можливості лікування від неї, звільнення наркоманів з її полону залежить від багатьох чинників, і передусім від. природи наркотика, що використовується. Лікування при цьому буває важким і тривалим, воно проводиться в спеціальних закладах, в рідких випадках амбулаторно (для курильщиків, кофеіністів і для більшості алкоголіків). При проходженні курсу лікування вживання наркотика припиняють повністю і тільки в окремих рідких випадках це роблять поступово, протягом декількох днів зменшуючи дозування, покиповністю від нього не відмовляються.

Безперечно, в загальній характеристиці впливу наркотиків на організм на передній план вийде його дія на нервову систему і психічне здоров'я людини. Тому при лікуванні і особливо при профілактиці цього захворювання необхідно звертати особливу увагу на виховання морально-вольових якостей, психічної стійкості у людей, і особливо у представників молодого покоління. Поширенню наркоманії сприяють неправильне виховання дітей, часом їх безрозсудна цікавість, проходження поганим прикладам, які їм подають старші, неблагополучна обстановка в сім'ї, школі, в колу однолітків, слабий контроль за продажем і виробництвом наркотичних речовин, недостатня робота органів санітарної освіти і

У деяких випадках відсутність одногоз батьків стає причиною зайвої опіки дитини з боку іншого, що робить надалі його безвідповідальним, що не визнає авторитету старших і т. д. В напружених ситуаціях ці і інші межі можуть стати причиною соціальної непристосованості особистості і обумовити виникнення наркоманічної поведінки. Це показує, що існує специфічна психологічна характеристика особистості, яка привертає до виникнення і розвитку наркоманії. Потяжчена соціальна адаптація у подібних індивідуумів приводить їх до вживання наркотиків, за допомогою яких вони намагаються досягнути відчуття відповідності між своїми домаганнями і можливостями самовираження, реалізувати поставлені перед собою цілі і інше. Щоб підтримувати уявну рівновагу, необхідно знов і знов приймати наркотики, і так поступово створюється хибне коло: негативнийемоційнийстан – наркотик - поглиблення негативногоемоційногостану - збільшені дози наркотика, або, інакше кажучи, виникнення наркоманії.

Ця розповідь примусить задуматися як серйозно треба відноситися в житті до свого здоров'я, щоб не піддаватися подібним спокусам! І наскільки ж важка боротьба з наркоманією в різних її виявах! Яким же небезпекам піддають своє життя наркомани! І чому ж, всупереч здоровому глузду, наркоманія існує в нашому цивілізованому XX-XXI ст.? Чому так широко вона поширена?

Всупереч міжнародній конвенції про боротьбу з наркоманією і заходам покарання, передбаченій законодавством багатьох держав, в деяких капіталістичних країнах існує широка мережа міжнародної контрабанди наркотиками, яка охоплює майже 90% опіуму, що проводиться у всьому світі. Основний шлях опійно-морфінової контрабанди проходитьз країн Середнього Сходу через Балканський півострів в Західну Європу і Америку. Переробка опіуму в героїн виготовляється в нелегальних лабораторіях, розташованих в Італії, Швейцарії, Франції і в країнах Ближнього Сходу. У Східній Азії є і інший нелегальний шлях поширення наркотиків: з Таїланду через Бангкок і Гонконг в Сінгапур і Тайвань для переробки сировини, а готовий продукт в Японію, Філіппіни і Австралію. Незважаючи на координовані зусилля Міжнародної поліції (Інтерполу) і місцевої влади, тільки мала частина нелегально виготовлених наркотиків, і наркотиків що транспортуються нелегально, вилучаються контролюючими органами.

Відповідь на питання: яким чином ведеться боротьба з наркоманією в світі?

Ця боротьба в старовині носила характер релігійної заборони: зберігається вона в цьому вигляді і в цей час у деяких арабських народів

відносно спиртних напоїв. У старовині використання наркотиків в невеликих кількостях носило характерсвященнодійства і допускалося тільки при здійсненні релігійних обрядів і ритуалів. Індіанці зустрічали гостя, друга з “люлькою миру”, і до наших днів у багатьох народів збереглася традиція пити чай, каву і інші тонізуючі напої, що містить наркотичні речовини. Зловживання вином засуджувалося так, в Болгарії хан Крум видав в IX ст. суворий закон про викорінювання виноградників як радикальна міра боротьби з пияцтвом.

Кожний мудрий державний діяч і розумна людина в наш час відмінно розуміють, що наркоманія завдає шкоди не тільки наркоману і його близьким, але і всьому суспільству загалом. Наркоман сам себе виключає з активної творчої діяльності, деградує як особистість і перетворюється в психічного і фізичного інваліда, а також в тягар на плечах своєї сім'ї і суспільства. Його інтереси різко обмежені і зводяться до пошуку чергової порції наркотика. Жертва протизаконної торгівлі і протизаконних дій наркоман входить в серйозний конфлікт з суспільством і власним організмом.

Боротьба з виробництвом, поширенням і продажем наркотиків особливо активно проводиться в Європейських країнах країнах, де турбота про людину основний закон. Болгарія розташована на перехресті шляхів, що йдуть з сходу на захід, з країн, що є самими великими виробниками наркотиків, в країни споживачі цієї отрути. Митні власті Болгарії не раз виявляли великі тайники з контрабандними наркотиками і таким чином перешкоджали поширенню цієї отрути. Міжнародні угоди передбачають притягнення до самої суворої карної відповідальності осіб, винних в поширенні наркотиків або залученні нових осіб в коло наркоманів. Заходи, що застосовуються у відносини людей, страждаючих наркоманією, носять медичний і адміністративний характер: їх відправляють на примусове лікування в стаціонари, признають обмежено дієздатними і оформляють опікунство (нагляд) над ними з боку інших осіб, а також визначають і заходи покарання для них при здійсненні ними карних злочинів.

Відповідно до міжнародних угод про боротьбу з поширенням наркотиків встановлюється спеціальний контроль над виробництвом і поширенням наркотиків, передбачаються заходи боротьби з контрабандою опіуму, кокаїну, морфію та інше. У 1948 р. був встановлений міжнародний контроль і над новітніми синтетичними наркотиками. При ООН створені постійний Комітет по опіуму і Комісія з наркотичних засобів для здійснення загального контролю над міжнародною торгівлею, виробництвом і поширенням наркотиків у всьому світі. Укладені міжнародні угоди, які передбачають застосуванняспільних заходів проти незаконного обороту наркотиків, а також заходів профілактики наркоманії. Заходи по боротьбі з наркоманією повинні засновуватися на поглибленому аналізі причин, що породили це явище. Законодавства по боротьбі з наркоманією в більшості країн направлені на ліквідацію нелегальної торгівлі наркотиками. У різних країнах передбачаються дуже суворі покарання: в США від 5 до 20 років тюремного ув’язнення, в Мексиці 5 років, в Індії 4 роки, в Туреччині довічне ув’язнення або смертний вирок. У Ірані створений спеціальний суд для розслідування подібного роду злочинної діяльності. Майже у всіх країнах забороняється реклама наркотиків, а також обмежується їх виробництво і поширення.

Подібні покарання передбачені і у разі порушення правил зберігання, видачі, обліку і транспортування наркотиків. Без спеціального дозволу забороняється сіяти мак і коноплі. Безперечно, профілактика морфиноманії, так само як і інших видів наркоманії, вимагає створення сприятливих економічних, соціальних і культурно-побутових умов життя.

Не такою суворою і безпощадною буває боротьба з курінням тютюну і алкоголізмом - найбільш широко поширеними видами наркоманії у всьому світі. Не випадково два роки назад Всесвітня організація охорони здоров'я виступила із закликом: “Куріння або здоров'я - вибирайте самі”. У Болгарії був виданий цілий ряд розпоряджень, що обмежують продаж сигарет, куріння в суспільних місцях і на роботі. Багатьма з цих розпоряджень безтурботно нехтують як курильщики, так і некурячі люди, не усвідомлюючи фатальних наслідків, які викликає тютюновий дим, особливо в молодому, неокрепшому організмі дітей і підлітків. Недостатньо цілеспрямованою і послідовною буває боротьба з вживанням алкогольних напоїв і зловживанням ними, особливо міцними спиртними напоями, які надаютьзгубний вплив не тільки на того, що сам п'є, але і на людей, його навколишніх, і навіть на його потомство, на майбутнє покоління. Але проблеми куріння, вживання алкогольних напоїв вимагають детального вивчення, і вони повинні стати темою дійового обговорення під час спеціальних зустрічей.

Отже висновок простий: нівякомуразінеможнапробуватинаркотик, абокурититютюн.

НАВЧАЛНО – ВИХОВНИЙ КОМПЛЕКС №4

Реферат на тему:

Причини виникнення та поширення наркоманії

Виконав: учень 8-б класу Кравчук В’ячеслав