Смекни!
smekni.com

Понняття і значення представництва (стр. 2 из 2)

у.) Представництво, засноване на договорі, на відміну від двох розглянутих видів обов'язкового представництва, є представництвом добровільним, тобто воно виникає по волі представляється, який визначає не тільки фігуру представника, але і його повноваження. Крім того, на здійснення юридичних дій від імені того, що представляється потрібна згода самого представника. Між тим, що представляється і представником полягає договір, що визначає їх внутрішні взаємостосунки (звично договір доручення).

р.) Стаття 184 Цивільного кодексу вводить новий для нашого цивільного права вид представництва, комерційне представництво. Комерційний представник - завжди підприємець, який скоює постійно і самостійно від імені підприємців операції. З урахуванням відповідної обставини створена конструкція представництва, істотно відмінна від традиційної. Одна з особливостей правового режиму, встановленого для цього виду представництва, полягає у тому, що комерційний представник має право укладати крім звичних також угоди, які ніхто інший, окрім нього, скоювати не може.

Йдеться про те, що стаття 184 Цивільного кодексу допускає укладення договору комерційним представником, який в один і той же час є представником обох сторін (продавця і покупця, займодавца і позичальника, підрядчика і орендаря і т.п.).

Враховуючи особливий характер подібного роду відносин, здатних істотно торкнутися інтересів обох сторін в операції. Цивільний кодекс встановлює ряд обов'язкових умов використовування такого роду відносин. Відсутність хоча б одного з них - достатня підстава для визнання операції, досконалої комерційним представником, неукладеної, тобто здатної породити які-небудь наслідки для тих, що представляються.

До числа таких обов'язкових умов відносяться :

1. Сторони виразили згоду на одночасне комерційне представництво. Виключення з цього правила можливі тільки у встановлених законом випадках.

2. Комерційний представник може мати прямо виражені повноваження, що передбачають його права на одночасне представництво. такі повноваження можуть міститися в письмових договорах, які обидві сторони майбутньої операції уклали з комерційним представником, або у виданій кожної з них довіреність.

Комерційний представник наділяється Цивільним кодексом відповідними правами і разом з тим на нього покладаються визначені, витікаючи з характеру його статусу обов'язки. Оскільки комерційне представництво здійснюється представником і тими, кого він представляє, передбачаються відшкодувальними. При цьому представник придбаває право вимагати разом з винагородою також компенсації понесених їм витрат. Для огорожі інтересів обох сторін встановлено, що за відсутності в ув'язнених ними з комерційним представником договорах іншого винагорода і відшкодування витрат повинні виплачуватися сторонами в рівних частках.

Комерційний представник зобов'язаний зберігати в таємниці зведення про скоювані їм торгові операції. Даний обов'язок зберігається і після того, як комерційним представником буде виконане доручення.

5. Представництво в арбітражному суді.

Представництво в арбітражному суді - це процесуальна діяльність, здійснювана від імені і на користь осіб, що беруть участь в справі : сторін, третіх осіб, державних органів. Справи організацій в арбітражному суді ведуть їх органи і представники, громадяни ж можуть вести справи в арбітражному суді самі або через представників. Арбітражний процесуальний кодекс допускає ведення справ органами юридичних осіб і громадянами безпосередньо або через представників, або сумісно з представниками.

Представником в арбітражному суді може бути будь-який громадянин, що має належним чином оформлені повноваження на ведення справи. Права і законні інтереси громадян, що не володіють повною дієздатністю, захищають в арбітражному процесі їх законні представники - батьки, всиновителі, опікуни або опікуни. Законні представники можуть доручити ведення справи в арбітражному суді іншому вибраному ними представнику.

Стаття 48 Арбітражного процесуального кодексу не обмежує коло, які можуть бути представниками учасників арбітражного процесу осіб. Ними можуть бути будь-які громадяни, зокрема співробітники організацій, адвокати, працівники юридичних фірм, будь-який уповноважений громадянин, не підпадаючі під виключення. Єдина вимога, яка пред'являє Кодекс, це наявність належним чином оформлених повноважень на ведення справи. Представники, як і особи, що беруть участь в справі, повинні сумлінно користуватися процесуальними правами, що належать цим особам.

Повноваження представника повинні бути виражені в довіреності, виданій і оформленій відповідно до закону.

Повноваження на ведення справи в арбітражному суді дають представнику право на здійснення від імені того, що представляється всіх процесуальних дій, окрім підписання позовної заяви, передачі справи в третейський суд, повної або часткової відмови від позовних вимог і визнання позову, зміни предмету або підстави позову, висновку світової угоди, передачі повноважень іншій особі (передоручення), оскарження судового акту арбітражного суду, підписання заяви про принесення протесту, вимоги примусового виконання судового акту, отримання присуджених майна або грошей. Повноваження представника на здійснення кожної з вказаних в справжній статті дій повинні бути спеціально передбачені в довіреності, виданій тим, що представляється.

На підставі довіреності на ведення справи представник має право здійснювати права сторони або третьої особи, визначені в Арбітражному процесуальному кодексі. Зокрема, представник має право знайомитися з матеріалами справи, робити виписки з нього, знімати копії, заявляти відведення, представляти докази, брати участь в дослідженні доказів, заявляти клопотання, представляти свої доводи і міркування зі всіх виникаючих в ході арбітражного процесу питань. Про право здійснення таких дій не вимагається спеціальної вказівки в довіреності.