Смекни!
smekni.com

Висвитлення питань охорони праци в центральних, мисцевих та галузевих зми (стр. 2 из 2)

Широке висвітлення проблеми безпеки на виробництві знаходять і в Харкові. Преса нашого регіону постійно приділяє увагу питанням охорони праці. Ми розглянемо це на прикладі декількох публікацій, що з’являлися на сторінках газети „Вечерний Харьков”. 7 лютого 2007 року газета надала коротку кореспонденцію під назвою „Безопасность строительства”. В ній розповідається про те, що Держгіртехнагляд розпочав фронтальну перевірку будівельних організацій та виробництв будівельної індустрії Харківської області. За результатами цієї перевірки менш ніж за два тижні, а саме 19 лютого 2007 року на сторінках видання з’явилася стаття Марини Єфанової „Погибли при исполнении”. В цьому матеріалі журналістка детально розповіла про статистичні дані, що були складені Держгіртехнаглядом. Цифри загиблих та травмованих на будівництві вражаючі та безумовно справляють враження на читача.

15 грудня 2008 року „Вечерний Харьков” надрукував статтю Надії Шостак „Производственный травматизм: причины и статистика”. Журналістка взяла інтерв’ю у голови облуправління Фонду соцстраху від нещасних випадків на виробництві та профзахворювань Валерія Предко. В ході розмови були підняті питання про причини виробничого травматизму та матеріальні надходження для лікування та реабілітації постраждалих. Окрім того, журналісткою була поставлена проблема складності процедури отримання подібної допомоги та наведені статистичні дані профзахворювань на харківських виробництвах.

Треба зазначити, що газета „Вечерний Харьков” досі займається висвітленням питань охорони праці та статті на подібну тематику з’являються на її сторінках з певною періодичністю.

Наприкінці нашого короткого огляду фахової, загальнонаціональної та регіональної преси треба сказати про те, що всі наведені видання регулярно публікують на своїх сторінках різноманітні матеріали присвячені питанням охорони праці та безпеки на виробництві. Безумовно, такий стан речей є необхідним для того, щоб читачі усвідомлювали небезпеки, що спіткають їх на роботі та помірковано поводилися під час праці. Проте, замовлені матеріали повинні з’являтися якомога менше, бо вони створюють ілюзію того, що в країні все добре з охороною праці. Так, певні кроки у позитивний бік і справді робляться, проте до ідеального стану речей ще далеко. Тож газети, що публікують матеріали пов’язані з охороною праці та безпекою на виробництві, повинні ставити собі за надзавдання сприяння розвитку цієї галузі та формування людської свідомості у бік самостійного слідування техніці безпеки на будь-якому виробництві.

Список використаної літератури

1. Єфанова М. Погибли при исполнении// Вечерний Харьков – 2007 – 19 лютого

2. Жидецький В. Ц. Основи охорони праці: підруч. / В. Ц. Жидецький. — 3-тє вид., перероб. і доп. — Львів: Укр. акад. друкарства, 2006. — 336 с.

3. Калачова О. Как сделать труд эффективным и безопасным// Комсомольская правда в Украине – 2010 – 18 листопада

4. Луценко О. Виробничий травматизм: фатальні обставини чи суб’єктивна закономірність?// Дзеркало тижня – 2005 – 14(542)

5. Матвійчук Д. Профилактика травматизма – насущная необходимость сегодняшнего дня// Охорона праці – 2010 – 11

6. Похила А. Безпека на виробництві – головна мета// Бершадський край – 2007 – 8 травня

7. Радченко І. Остання лінія оборони. Українські промислові підприємства вдосконалюють культуру безпечного виробництва// Дзеркало тижня – 2008 – 36(715)

8. Рубач В. Травматизм на виробництві: у 80% через не дотримування правил безпеки// День – 2003 – 208

9. Шостак Н. Производственный травматизм: причины и статистика// Вечерний Харьков – 2008 – 15 грудня