Смекни!
smekni.com

Канада (стр. 4 из 4)

67% всієї електроенергії Канади добувається на ГЕС. Канадські ріки несуть 10% світових запасів річкової води. Канада – один з лідерів у розробці конструкцій ГЕС, трансформаторів, розподільних систем. Канада третя країна в світі за видобуванням природного газу та електроенергії. Вона є одним з головних постачальників урану у світі та повністю забезпечує себе вугіллям.

Канада визнана четвертою країною в світі за виробленням енергоресурсів. Через географічні та економічні причини країна не тільки продає електроенергію, але й вивозить нафту. Надра Альберти та Саскачевана містять головні канадські нафтові та газові запаси. Ці провінції постачають їх в усі райони на захід від Квебеку, та також до США.

Наука і техніка

Завдяки своїм природним ресурсам та географічному положенню Канада завжди була одним із лідерів у сфері науки та технології. За сприянням уряду та підтримці підприємців канадські дослідники зробили великий крок вперед в напрямку удосконалення та розробці нових транспортних засобів, засобів зв’язку обладнання для гірничовидобувної, лісової промисловості, гідротехніки, ядерної енергетики та харчової промисловості.

Найбільші досягнення за останні сто років лежать у галузі транспортування та засобів зв’язку – від телефону до мікрохвильових систем та супутникових засобів, які передають радіо- та телепрограми. Вже понад 25 років Канада не остання країна, яка відіграє роль у космічних дослідженнях та розробці космічних технологій. У 1972 році канадський “Анік -1” став першим комерційним супутником зв’язку. Канадський дистанційний маніпулятор став життєво важливою частиною американських космічних кораблів типу “Шатл”.

Канадськими досягненнями є також вироблення газових турбін РТ-6, літаків з коротким розгоном та систем запалювання реактивних двигунів кораблів типу “Челленджер”. Канадські фірми мають значні досягнення у розробці систем дистанційного контролю, геофізичних дослідженнях, медицині та біоінженерії. Серед найбільш відомих досягнень можна назвати відкриття у галузі лазерної хірургії, трансплантації органів, генетики тварин та рослин.

Сільськогосподарські дослідження надали Канаді можливість експортувати пшеницю, м’ясо та інші продукти на мільярди доларів щороку. Канадський досвід у таких галузях як селекція та розведення худоби, ветеринарія, агрономія та лісова промисловість визнається в усьому світі. Двоє канадських вчених стали лауреатами Нобелівської премії. Це доктор Герхард, який отримав нагороду у 1971 році за досягнення у галузі молекулярної спектроскопії, та доктор Джон Поланьї (1986 рік) за досягнення в галузі хімічної кінетики.

Транспорт та звязок

Канада володіє великою мережею транспортних магістралей, що є суттєво необхідним для великої континентальної країни з багатомільйонним населенням. Два узбережжя Канади зв’язані Транс-Канадською магістраллю довжиною 9 6000 км. Основні вантажні перевезення припадають на частку залізниці, річкових та морських суден.

Автобуси, метро та приватні авто домінують у сфері пасажирських перевезень на короткі відстані, а літаки – на довгі. “Нервовою системою” країни є складна мережа телекомунікацій. Перша у світі телефонна система для розмов на великі відстані винайдена у Канаді.

Сьогодні канадська телефонна мережа має три найбільші у світі сучасні лінії, по яким можна передавати не тільки телефонні розмови, але й радіо- та телепередачі та іншу інформацію.

Рівень життя

За рівнем життя Канада стоїть на шостому місці в світі: її переганяють США, Швейцарія, Люксембург, Німеччина та Японія. Канада переважає США за тривалістю життя, а Японію – за рівнем освіти, що й послужило причиною проголошення Канади ООН найкращою країною у світі для проживання людини. Більше 65% канадців мешкає у приватних будинках. Телефонний зв’язок розповсюджений практично всюди.

У 1994 році чистий доход на сім’ю (за вирахуванням податків) в цілому по Канаді складав 30 493 дол.