Смекни!
smekni.com

Посвідчення договорів відчуження транспортних засобів, інших самохідних машин і механізмів (стр. 2 из 2)

Приватний нотаріус, вчиняючи такі ж нотаріальні дії, стягує плату. Згідно з Указом Президента "Про впорядкування справляти плати за вчинення нотаріальних дій" від 10 липня 1998 р. № 762/98 розмір плати, яку справляє приватний нотаріус, не може бути меншим за розмір державного мита, що справляється державними нотаріусами за аналогічні нотаріальні дії. Тому приватний нотаріус також витребує акт експертної оцінки транспортного засобу для встановлення розміру державного мита, яке було б стягнуте державним нотаріусом з тим, щоб стягнути плату в розмірі, не меншому від розміру державного мита.

Раніше, згідно з Інструкцією про порядок обчислення та справляння державного мита, затвердженою наказом Головної державної податкової інспекції України від 22 квітня 1993 р. № 15 та зареєстрованою в Міністерстві юстиції України 19 травня 1993 р. за № 50, під час продажу, дарування транспортних засобів, інших самохідних машин і механізмів їхня вартість визначалася товарознавцями-експертами комісійних магазинів, технічними експертами підприємств та організацій українського акціонерного об'єднання "Автосервіс" або Торгової промислової палати України. Висновок експертизи дійсний протягом двох місяців од дня її проведення. Ці положення є чинними дотепер, але оцінка майна стала діяльністю, яка підлягає державному ліцензуванню. Тому для відчуження транспортних засобів приймаються експертні висновки осіб, які мають право на експертну діяльність. Певні спеціальні положення, які регулюють порядок відчуження придбаного інвалідами транспорту, містяться в постанові Кабінету Міністрів України "Про затвердження Порядку забезпечення інвалідів автомобілями" від 8 вересня 1997 р. № 999. Інвалідів безплатно чи на пільгових умовах забезпечує автомобілями Міністерство праці та соціального захисту Автономної Республіки Крим, управління соціального захисту населення обласних, Київської та Севастопольської міських державних адміністрацій на десятирічний термін експлуатації. Видають ці автомобілі інвалідам за дорученням Міністерства праці та соціального захисту Автономної Республіки Крим, управлінь соціального захисту населення обласних, Київської та Севастопольської міських державних адміністрацій виробничо-торговельні підприємства, які мають ліцензію на торгівлю транспортними засобами. Ці автомобілі інваліди не можуть продавати, дарувати чи передавати іншим особам. Органи Державтоінспекції у свідоцтві про реєстрацію транспортного засобу роблять такі помітки: "Автомобіль видано органами соціального захисту населення безплатно без права продажу, передачі або дарування іншій особі" чи "Автомобіль продано органами соціального захисту населення на пільгових умовах без права продажу, передачі або дарування іншій особі". Реалізація автомобілів, одержаних інвалідами коштом підприємств, установ та організацій, після закінчення терміну їх експлуатації або в разі смерті інваліда провадиться з дозволу цих підприємств, установ та організацій із зарахуванням одержаним коштів на їхній рахунок.

Трактори, самохідні машини, сільськогосподарська техніка, інші механізми незалежно від форм власності, що експлуатуються на вулично-дорожній мережі загального користування, підлягають відомчій реєстрації та обліку в Міністерстві сільського господарства і продовольства України. Згідно з Правилами державної реєстрації та обліку тракторів, самохідних шасі, самохідних меліоративних та дорожньо-будівних машин і тракторних причепів, затвердженими наказом Міністерства сільського господарства і продовольства України 9 лютого 1994 р. № 40 і зареєстрованими в Міністерстві юстиції України 21 лютого 1994 р. під № 28/237, на кожну зареєстровану машину Держтехнагляд видає свідоцтво (технічний паспорт). Відчуження придбаних машин не зареєстрованих в інспекції Держтехнагляду, не провадиться.


Висновок

Цивільні повітряні судна підлягають обов'язковій реєстрації у реєстрі повітряних суден України. Про це видається реєстраційне посвідчення/Реєстрацію планерів, дельтапланів, надлегких літальних апаратів, інших повітряних суден спортивного призначення, повітряних суден аматорської конструкції, аеростатичних апаратів, а також видачу посвідчень про їх реєстрацію здійснює державний орган чи установа, яким це право делеговано державним органом із питань сертифікації та реєстрації. Договори відчуження повітряних суден посвідчуються за наявності зазначених документів. На практиці трапляються також угоди відчуження об'єктів морського транспорту. Судна України, згідно зі ст. 16 Кодексу торговельного мореплавства України, можуть перебувати у всіх формах власності, якщо іншого не передбачено законодавчими актами України. Українські судна, технічний нагляд за якими здійснюють класифікаційні товариства, підлягають реєстрації в Державному судновому реєстрі України, що засвідчується свідоцтвом про право плавання під Державним прапором України (судновий патент). Українські судна, які не підлягають реєстрації в Державному судновому реєстрі України, реєструються в Судновій книзі України, що засвідчується судновим білетом. Судно обов'язково повинне мати як свідоцтво про право плавання під Державним прапором України (судновий патент), так і свідоцтво про право власності, що видається капітаном порту, в якому судно зареєстроване у Державному судновому реєстрі України. Якщо судно зареєстровано в Судновій книзі, то відомості стосовно свідоцтва про право плавання під Державним прапором України та свідоцтва про право власності в них підтверджуються лише судновим білетом, що його видає орган, який зареєстрував судно в Судновій книзі України.

Посвідчення договору закінчується проставлянням нотаріусом посвідчувального напису на всіх примірниках угоди та реєстрацією угоди в реєстрі нотаріальних дій з присвоєнням відповідного номера. Особливістю посвідчувального напису на таких угодах є те, що нотаріус зазначає про перевірку ним належності відчужувачеві транспортного засобу.


Література

1.Л. К. Радзієвська, С.Г. Пасічник-НОТАРІАТ В УКРАЇНІ,2007