Смекни!
smekni.com

Право власності на житло за новим ЦК (стр. 2 из 2)

Власники та наймачі (орендарі) квартир зобов'язані укласти договір на надання житлово-комунальних послуг; оплачувати надані житлово-комунальні послуги у строки, вста­новлені договором або законом; дотримуватися вимог нормативно-правових актів у сфері житлово-комунальних послуг, пожежної і газової безпеки, санітарних норм і правил; проводити за власні кошти ремонт квартири (наймач (орендар) — згідно з договором найму (оренди); використовувати приміщення житлового будинку за призначенням, забезпечува­ти збереження житлових і підсобних приміщень та технічного обладнання; не допускати виконання робіт та інших дій, що викликають псування приміщень, приладів та обладнан­ня будинку, порушують умови проживання громадян; дотримуватися правил утримання тварин у домашніх умовах; утримувати тварин у квартирі, де проживають співвласники або наймачі (орендарі), за погодженням з ними; не захаращувати сходові клітки, позаквар-тирні коридори, колясочні, ліфтові шахти, горища, підвали та інші допоміжні приміщення будинку, підтримувати чистоту і порядок в ньому (п. 7 Правил).

Забороняється зберігати в приміщеннях житлових будинків вибухонебезпечні чи екологічно шкідливі речовини і предмети, виконувати роботи та інші дії, що викликають псуван­ня приміщень, підвищений шум чи вібрацію, порушують умови проживання громадян. Використання телевізорів, радіоприймачів, магнітофонів та інших гучномовних пристроїв дозволяється лише за умови зменшення звуку до ступеня, що не порушує спокою мешкан­ців будинку. Утримання собак і кішок у квартирах дозволяється лише за умови дотримання Правил утримання собак і кішок у містах та інших населених пунктах, а в квартирах, де проживає два і більше власників, наймачів або орендарів, — з їхнього дозволу. Утримання на балконах і лоджіях тварин, птиці і бджіл забороняється.

Власник квартири може на свій розсуд здійснювати ремонт і зміни у квартирі, наданій йому для використання як єдиного цілого, — за умови, що ці зміни не призведуть до пору­шень прав власників інших квартир у багатоквартирному житловому будинку та не пору­шать санітарно-технічних вимог і правил експлуатації будинку (частина 2 ст. 383 ЦК).


Література

1. Конституція України.

2. ЦК України 2004 р.

3. Коментар до ЦК України 2007 р.