Смекни!
smekni.com

Промисловий потенціал Харківської області (стр. 1 из 2)

Реферат

На тему «Промисловий потенціал Харківської області»

Зміст

1. Характеристика Харківської області......................................................... 3

2. Промислові райони..................................................................................... 4

3. Транспортна мережа................................................................................... 5

4. Промисловий потенціал.............................................................................. 5

5. Потенціал області і напряму його використання...................................... 8


1. Характеристика Харківської області

Харківська область має в своєму розпорядженні потужний народногосподарський комплекс, представлений практично всіма галузями, наявними в економіці України. Через низку обставин відсутні чорна і кольорова металургія (за винятком невеликих передільних і допоміжних виробництв), лісова, гідролізна, нафтохімічна промисловість і водні види транспорту.

Промисловості припадає на частку більше 50% ВВП області. Останні 50% ділять такі галузі економіки, як транспорт, сільське господарство і ін. Важливе місце в структурі ВВП займають торгівля і громадське харчування. Харків є одним з найбільших торгівельних центрів України.

Спеціалізація промисловості в господарстві України — машинобудування, промисловість будівельних матеріалів, газова, легка, харчова промисловість і ін.

Функціонально-галузева структура промисловості області характеризується високою питомою вагою важкої промисловості. Головне місце тут займає найбільший в Україні машинобудівний комплекс. У Харкові знаходяться найбільші підприємства ВПК — держпідприємство «Завод імені Малишева» (виробництво танків і іншої бронетехніки), Компанія «Хартрон» (виробництво систем управління для ракет і космічних апаратів). Харківське авіаційне підприємство (ХАЗ) виробляє як цивільні, так і військові літаки. Розвинене тракторне і сільськогосподарське машинобудування (Харківський тракторний завод, моторобудівний завод «Серп і Молот», заводи тракторних двигунів і тракторних самохідних шасі).

Харківська область — основний район енергетичного машинобудування в Україні. До провідних підприємств енергетичного машинобудування відносяться, НВО «Електротяжмаш» і «Турбоатом». У Харкові розташовуються такі гіганти електротехнічного машинобудування, як електромеханічний (ГНПО «ХЕМЗ»), електротехнічний (ХЕЛЗ), електроапаратний заводи, «Южкабель». Особливе місце в структурі машинобудівного комплексу займають станкоінструментальна і інструментальна промисловість. «Харківський верстатобудівний завод» — найбільше верстатобудівне підприємство України. Область займає перше місце в Україні по виробництву продукції приладобудування.

17,1% у структурі промисловості доводиться на виробництво і розподіл електроенергії, газу і води. У області знаходиться одна з найбільших в Україні Змієвська ТЕС. У інших галузях виділяється видобуток газу (одне з перших місць в Україні) і виробництво цементу в «Балцем» (Балаклея).

Область відрізняється досить високим рівнем розвитку економіки. Це обумовлено вигідним економіко-географічним положенням. Близькість вугільно-металургійної бази Донбасу і Придніпров'я стимулював розвиток машинобудування і металообробки. Сусідство високорозвинених районів Росії — Центрально-чорноземного, Південно-західного і Південного — визначив розвиток підприємств агропромислового комплексу, і досить багатим набором власних сировинних ресурсів.

Ресурси дозволяють розвивати паливно-енергетичну, хімічну промисловість, скляне і фарфоро-фаянсове виробництво, виробництво будматеріалів.

2. Промислові райони

Область ділиться на три: Центральний, Східно-харківський і Південно-харківський.

Центральний — Харків і прилеглі до нього райони, відрізняється високим рівнем спеціалізації і концентрації промисловості, тут склався комплекс енергетичного, електротехнічного, транспортного і сільськогосподарського машинобудування.

Східно-харківський район зосереджений довкола Купянська. Основні галузі промисловості тут — транспортне і сельхозмашинобудування. Розвинені в цьому регіоні також харчова і легка промисловість, виробництво будматеріалів і устаткування для цукрової промисловості.

Південно-харківський район має в своєму розпорядженні крупні газові родовища — Шебелінським, Ефремовським, Крестіщенським і ін.

Міста району спеціалізуються на машинобудуванні, хімічній промисловості і виробництві будматеріалів.

Цементно-шиферний завод в Балаклеє — один з найбільших в Європі, а Родзинки відомі як центр виробництва очкової оптики. Розвинені тут також легка і харчова промисловості.

3. Транспортна мережа

60% об'єму перевезень припадає на частку залізничного транспорту. Залізних 1442 км. Залізничний вузол обслуговує 10 млн. пасажирів в рік. Автомобільний транспорт, обслуговує майже 12 млн. чоловік.

Найважливіші автомагістралі, що проходять через область: Харків — Москва, Харків — Сімферополь, Харків — Ростов-на-Дону, Харків-Полтава.

Загальна протяжність автодоріг — 15 тис. км.

Харківський аеропорт обслуговує внутрішні і міжнародні авіалінії, займаючись в основному пасажирськими перевезеннями.

4. Промисловий потенціал

У сфері промислового виробництва Харківщина займає 5 місце в країні. У регіоні сконцентровано 667 промислових підприємств, на яких працює 234 тис. чіл.

Харківська область — лідер машинобудування України. Тут сформований потужний тракторобудівний комплекс. Значне місце займає випуск енергетичного устаткування, літакобудування, верстатобудування, паливна, радіоелектронна, хімічна, фармацевтична, харчова і легка промисловість.

Машинобудування і металообробка

У загальноукраїнському виробництві доля регіону складає: 100% — тракторних і комбайнових двигунів, 50% — тракторів, 100% — парових турбін, 55% — підшипників кочення, 50% — верстатів з ЧПУ і крупних електромашин.

Паливно-енергетична промисловість

Енергоносіїв газу і газоконденсату, і можливості самозабезпечення потреб, що за об'ємом добуваються, в електроенергії за рахунок своїх потужностей (близько 2700 кВт), дозволяє виробляти близько 23,5 млрд. кВт електроенергії в рік.

Харчова промисловість

Забезпечує власні потреби у виробництві хлібобулочних і макаронних виробів, м'ясних продуктів, цільномолочної продукції. Відносно виробництва кондитерських виробів, молочних консервів, алкогольних напоїв, масложирової продукції, цукру-піску є значний експортний потенціал.

Виробництво будівельних матеріалів

Працюють найбільші в Україні підприємства по виробництву цементу, шиферу, облицювальної плитки, блоків з пористого бетону, стінних матеріалів, пластмасових столярних виробів, цеглини, будівельних металоконструкцій.


Фармацевтична промисловість

Має унікальну науково-виробничу базу, яка випускає конкурентоздатну на світовому ринку продукцію. Близько половини виробництва лікарських засобів України зосереджена на Харківщині.

Хімічна промисловість

Спеціалізується на випуску товарів народного вжитку — виробів з пластмас, товарів побутової хімії, емалей і фарб, і сировини для потреб важкої промисловості — коксу, запчастин для нафтобурового устаткування, рідкого і газоподібного азоту, кисню, аргону.

Легка промисловість

Підприємства випускають швацькі, текстильні, шерстяні, шкіряні, килимові вироби, кожгалантерею, взуття. В цілому виробляються приблизно 9 тисяч видів товарів народного вжитку.

Сільське господарство

Корисна площа сільськогосподарських угідь — 2,4 млн. га. Площа орних земель — 1,9 млн. га. Харківська область виділяється серед інших областей України високим рівнем виробництва зерна, цукрового буряка, соняшнику, овочів і картоплі, тваринництвом м’ясо-молочного напряму. Харківська область повністю забезпечує себе основними сільськогосподарськими продуктами.

У встановлених Президентом України терміни в області бувальщини реформовані все 440 колективних сільськогосподарських підприємств. Власниками земельних паїв стали 252 тис. громадян, понад 217 тис. — отримали право на майновий пай. 144,3 тис. громадян — власників земельних сертифікатів, або 57,3% від їх загальної кількості, вже отримали державні акти на землю і закріпили своє право власності на неї.

81% селян передали свої земельні ділянки в оренду сільськогосподарським підприємствам і фермерським господарствам, а понад 15,9 тис. громадян — виявили бажання самостійно вести господарство без створення юридичної особи. Вони обробляють 97,4 тис. га ріллі, складаючи значний прошарок індивідуальних сільгоспвиробників.

Торік сільгосппідприємства області за попередніми підсумками змогли направити на 1 га ріллю по 800-820 грн., або удвічі більше, чим в 2008 р. Об'єми внесення мінеральних добрив на 1 га посівної площі виросли в 2,6 разу.

За останні три роки забезпечена позитивна динаміка по виробництву практично всіх видів сільськогосподарської продукції, включаючи продукцію тваринництва, в порівнянні з середньорічним рівнем за попередні три роки, а саме: зернових — 156%, цукрового буряка — 129%, соняшнику — 110%, овочів — 116%, картоплі — 113%, яєць — 131%, м'яса в живій вазі — 109%, молока — 106%. Виробництво валової продукції сільського господарства в цілому по всіх категоріях господарств виросло на 25%. Покращуються фінансові результати роботи. Всі останні три роки сільське господарство області працює з прибутками, тоді як до 2005 р. воно було збитковим.

5. Потенціал області і напряму його використання

Харківська область зайняла шосте місце серед регіонів нашої держави по об'ємах реалізації промислової продукції, а об'єм реалізації продукції по країні з 2005 року зріс на 4,7%.

Основу промислового потенціалу області складають підприємства високотехнологічних виробництв області машинобудування: енергомашинобудування, електротехнічне машинобудування, приладобудування, тракторне і сільськогосподарське машинобудування. По кількості цих виробництв область займає провідне місце в державі, а по деяких з них – монопольне положення.