Смекни!
smekni.com

Економіко-географічна характеристика Румунії (стр. 3 из 3)

6. Північно-Східний район (Молдова) – найменш розвинена частина країни, хоча й володіє значним масивом родючих ґрунтів (зокрема чорноземів), великими запасами хвойної деревини, гідроенергією гірських річок.

Провідною галуззю господарства є харчова, зокрема фруктоовочеконсервна промисловість. В районі поступово формується комплекс підприємств лісохімії, целюлозно-паперової, столярно-паркетної та меблевої промисловості. Швидко зростає текстильна промисловість (спеціалізація – вовняні і лянні тканини, ткання килимів). Швейна промисловість використовується для поступової індустріалізації невеликих міст і використання надлишкових трудових ресурсів крупних сіл.

Головний історичний і культурний центр Молдови – місто Ясси, слугує важливим транспортним вузлом, центром наукових досліджень та освітніх послуг (за кількістю студентів Ясси поступаються лише Бухаресту).

До важливих міст відноситься Бакеу – найбільший в Румунії центр лісопереробки та переробки продукції вівчарства (вичинка шкір, виготовлення дублянок, взуття, шкіргалантереї, вовняних тканин та ін.)

Але основним заняттям населення залишається сільське господарство, в якому унікальна роль належить відгонно-пасовищному вівчарству, виноградарству, овочівництву, садівництву тощо. В зерновому господарстві панівні позиції лишаються за кукурудзою. Із технічних культур представлені соняшник, льон-довгунець, цукровий буряк.


[1]Влад ІІІ Тепеш належав до ордену Дракона у хрестоносців (Дракон румунською мовою – Дракул). З одного боку – він національний герой, хоробрий воїн та глибоко віруюча людина, на його гроші засновано Снаговський монастир. З іншого боку – він жорстокий тиран та людиновбивця (прізвисько Тепеш означає «той, хто саджає на кіл»). Смерть Влада викликала дискусію: куди ж відправилася його душа – в рай чи пекло? До того ж його тіло до непізнаваності порубали в бою, тому не було впевненості, що його поховали. Так народилася легенда, що душу Влада не прийняли ані небо, ані земля, а привид його бродить у пошуках нових жертв. Цю легенду вже у ХІХ столітті почув ірландський письменник Брем Стокер, який і створив відомий бестселер. Велика кількість іноземних туристів спеціально приїздить до Тирговіште – столиці Валахії часів Тепеша, щоб подихати повітрям «країни вампірів».

[2] У Південних Карпатах знаходиться г. Молдовяну (2544 м) – найвища точка країни. Південні Карпати інколи називають Трансільванськими Альпами за їх «дикий» важкодоступний рельєф.