Смекни!
smekni.com

Ісландія (стр. 2 из 2)

Одна з головних визначних пам'яток країни – вулкани. По їх кількості на одиницю площі країна впевнено посідає перше місце в світі. Одягнені в льодовики або «краси» різнобарвними схилами, видимі практично з будь-якої точки країни, ці «велетні» формують ландшафт практично всієї країни. «Ісландська Фудзіяма» Гекла і різнокольоровий Кверкфьелль, гігантська тріщина вулкана Лаки і Хельгафелль на острові Хеймаей, який мало не перетворив колись процвітаючий порт Вестманнаейяр в «ісландські Помпеї», мальовничий Граубок і «творець островів» Сюртсей, а також багато десятки і сотні вулканічних тріщин і кальдер, потухлі і грязьові вулкани та вулканчіки – ось ті «титани», які в буквальному сенсі слова створили Ісландію. Ісландія вважається одним із світових центрів спортивного рибальства. Існують величезні можливості для скелелазіння, походів і «сафарі» на всіх мислимих видах транспортних засобів, кінних подорожей, лову форелі і лосося в ріках, струмках і озерах, своєрідного дайвінга в мінеральних водоймах, а також занять більш традиційними видами спорту у всіх куточках країни і цілий рік.

3. Форма правління, державні органи влади та адміністративно-територіальний поділ

Ісландія є республікою. На чолі держави стоїть президент, що обирається прямим таємним голосуванням кожні чотири роки. Строк перебування на високому посту не обмежується. Теперішній, п'ятий президент Ісландії – шістдесятип'ятирічний Олавур Рагнар Грімссон, доктор наук, колишній декан факультету в університеті Рейк'явіка. Він очолює державу вже третій строк. Законодавча влада належить президентові і однопалатному парламентові (альтингові) з 60 депутатів. Адміністративно-територіальний поділ країни – 23 райони, які включають 124 сільські общини та міста. Столиця – Рейкьявік.

4. Економічна характеристика країни та інші особливості

Економіка Ісландії в значній мірі заснована на рибальстві і переробці риби (30% валового національного продукту). По улову риби країна займає 8-е місце у світі, а з розрахунку на душу населення – перше. Діють могутні рибоконсервні підприємства. Крім того, промисловість виробляє алюміній, азотні добрива, цемент, будматеріали. Наявне рибальське суднобудування, текстильне і шкіряно-взуттєве виробництво. Сільськогосподарські землі складають 23% території країни (луки і пасовища). Розводять також велику рогату худобу. Вирощується картопля, у теплицях – овочі.

Валюта

Ісландська крона (ISK), рівна 100 аурарам. В обігу знаходяться банкноти номіналом 5000, 1000, 500 і 100 крон, монети 50, 10, 5 і 1 крон, а також 50 і 10 аурар.

Час

Ісландія на протязі всього року живе по основному Гринвідчському часу і на літній час не переходить.

Мова

Ісландський, бережно збережений та культивуючи в своїй основі, яка зберегла багато форм древнескандинавських мов. Практично скрізь розповсюджена англійська мова.