Смекни!
smekni.com

Найвеличніші водоспади світу (стр. 3 из 3)

Удар багатотонного потоку об породу такий сильний, що вода перетворюється на пару і здається, ніби над водоспадом здіймається стовп диму заввишки в декілька сотень метрів, який видно на відстані десятків кілометрів. На такій самій відстані чути і гуркотіння води, що падає вниз. Через це, мабуть, водоспад і називають Гуркотливий Дим.

За часів, коли Лівінгстон подорожував по Африці, дістатися до водоспаду було вельми складно. Місцеві жителі дуже його боялися і не підходили до нього надто близько.

Експедиції Лівінгстона знадобилося для супроводжування 300 воїнів одного з племен, а до самого водоспаду з ним підійшли тільки двоє — Такеленг і Туба Макоро. Утрьох вони на невеликому човні підпливли до острова Казеруку (тепер він називається островом Лівінгстона), розміщеного майже біля самого гребеня водоспаду. Це було дуже ризиковане, але саме з цього місця великий мандрівник зміг зазирнути до клекотливої безодні й побачити увесь водоспад від краю до краю.У своєму щоденнику Лівінгстон писав: «Уся маса води, яка переливається через край водоспаду, трьома метрами нижче перетворюється на подобу дивовижної і страшної завіси снігу, гнаного завірюхою. Водяні частинки відділяються від неї у вигляді комет із хвостами, які струменіють, доки вся ця снігова лавина перетвориться на міріади маленьких комет, що мчать у одному напрямку, і кожна з них залишає за своїм ядром хвіст білої піни. Кожна краплина води Замбезі ніби має власну індивідуальність. Вона стікає з весел і ковзає, мов бісер, по гладенькій поверхні, як крапельки ртуті на столі... Кожна крапля з продовженням у вигляді чистої білої пари...» Він також захоплено описав і рідкісні кільцеві та концентричні, одна в іншій, райдуги над водоспадом. «Видовище настільки чудове, що ним, без сумніву, захоплювалися янголи, що пролітали вгорі».

Так само, як у водоспадів Ніагара та Ігуасу, у Вікторії спостерігається рідкісне явище природи — місячні райдуги. Вони особливо прекрасні двічі на рік, коли місяць уповні й річка Замбезі буває найповноводніша.

Своєю побудовою водоспад Вікторія дуже схожий на Ніагару або Ігуасу. Це складна система водоспадів', що мають назви: Девілз-Катаракт (Водоспад Диявола), Острів Катаракт, Мейн-Фолс (Головний каскад), Острів Лівінгстон, Хорешу (Підкова), Рейнбоу-Фолс (Райдужний), Острів Армчеар (Крісло), Істерн-Катаракт (Східний водоспад).Ближче до Східного водоспаду розміщений так званий Бойлінг-Пот (Киплячий Котел). Звідси річка проходить складний зигзагоподібний каньйон і, вирвавшись на рівнину, заспокоюється. Течія стає розмірена.

З боку Зімбабве до водоспаду примикає містечко Вікторія-Фокс і заповідник з такою самою назвою, заснований 1939 року. Тепер тут національний парк. З боку Замбії також розміщений національний парк Мосіоа-Тунья.

Багато десятиліть тому біля водоспаду з боку теперішньої Зімбабве було збудоване місто, що дістало назву Лівінгстон. Самому лікарю Давидові Лівінгстону в цьому місті споруджено пам'ятник. Розповідають, що англійська королева Елізабет, здійснюючи поїздку по Південній Африці, зняла туфлі й босоніж підійшла до пам'ятника, підкресливши свою повагу до великого дослідника.

ІНШІ ВОДОСПАДИ СВІТУ

На всіх континентах землі є річки — великі й малі, рівнинні й гірські. В світі немає такої країни, де б не було річок. І не знайти такої країни, де немає водоспадів. Певна річ, розповісти про кожен з них неможливо, але давайте познайомимося з найцікавішими.

У національному парку на річці Йохо розміщений найвищий водоспад Канади — Таккакко. У перекладі з мови місцевих індіанців це означає «чудовий». Його висота 366 метрів. Іще відоміший не дуже високий — усього 74 метри — але дуже потужний канадський водоспад Гранд-Фолс на річці Черчілл, яка тече на півострові Лабрадор. Існує легенда про двох дівчат індіанок, які, спіткнувшись, упали в бурхливі води, але не розбились, а опинилися на невеликому майданчику біля підніжжя водоспаду, між стіною виступу й суцільним потоком. Вони не могли вийти звідти і провели там довгі роки. Постарівши, жінки стали відьмами. Час від часу вони визирають із туману, що оповиває водоспад, і хапають кожного, хто зважиться підійти до шаленіючих струменів. Неподалік від Великого Невільницького озера на притоках річки Маккензі розміщені водоспади Потопельників та Кривавий. Там же гуркотить і водоспад Хвіст Води з могутнім широким потоком заввишки 150 метрів. Його навіть вважають гарнішим, ніж Ніагара. Багато в Канаді й інших знаменитих водоспадів. Про водоспади Сполучених Штатів Америки можна написати цілу книжку. Проте в кожнім разі слід згадати про водоспади першого в історії СІЛА і на земній кулі національного парку Єллоустоунський — в штаті Вайомінґ. Один із них — водоспад на річці Єллоустоун (Жовтий Камінь) — називається Ґрейт (Великий), і заввишки він понад 100 метрів, інший — дещо менший — Башта, названий так за формою довколишніх скель.