Смекни!
smekni.com

Азербайджан сьогодні, історії нафтовидобутку (стр. 2 из 2)

Найвідомішим подібним контрактом, часто іменованим "контрактом століття", є 30-річний проект розробки трьох родовищ Азері-Чираг-Гюнешлі. Це був перший для Азербайджану контракт із західними компаніями з розробки морських родовищ, підписаний урядом Гейдара Алієва і консорціумом, очолюваним альянсом British Petroleum / Statoil. Хоча справедливості заради треба сказати, що переговори з інвесторами про розробку цих трьох родовищ були розпочаті першим президентом Азербайджану Аязом Муталібова ще на початку 90-х років, потім вони були продовжені урядом другого президента Абульфаза Ельчібея і завершені Гейдаром Алієвим підписанням контракту 20 вересня 1994 року. Запаси контрактних родовищ Азері-Чираг (вживається також написання Чираг)-Гюнешлі, за оцінками геологів, перевищують 500 млн. тонн нафти. До 1999 року, як склад консорціуму, так і розподіл часток у проекті значно змінилися.

Слідом за "контрактом століття" в Азербайджані в подальшому були підписані угоди про розвідку і розробку таких родовищ, як Карабах, Талише-Деніз, Ленкорань-Деніз, Шах-Деніз, Інама та ін

Вирішується основна проблема для нафтової галузі Азербайджану - доставка нафти, що видобувається на світові ринки. З цією метою за останні роки в Азербайджані розглядалося не менше десяти проектів будівництва трубопроводів. У 1999 р. підписано міждержавну угоду про транспортування Азербайджанської нафти до Туреччини так званий Основний експортний трубопровід - Баку-Тбілісі-Джейхан (Туреччина). Нафтопровід, що дозволяє транспортувати нафту з Закавказзя до Європи без участі Росії, був відкритий в минулому році. Його довжина складає 1767 кілометрів, з яких 1076 кілометрів прокладено територією Туреччини. Нафтопровід розрахований на транспортування до 50 мільйонів тонн каспійської нафти. Вартість проекту склала 4 мільярди доларів. Перша нафта пройшла по БТД в кінці травня 2006 року.

Також у 1999 році за участю Азербайджанської Республіки, Грузії та Україні був введений в експлуатацію нафтопровід Баку-Супса і термінал Супса, розташований на Чорноморському узбережжі Грузії. Через порт Супса почався експорт на світові ринки нафти, видобутої з родовища "Чираг", вперше азербайджанська нафта потекла не на північ, а на захід.

НАФТОВІ КАМІННЯ

Азербайджан вперше у світі став видобувати нафту у відкритому морі. Перша спроба висадки десанту на скелясту, в штормову погоду повністю заливається хвилями, що користується серед місцевих рибалок поганою славою групу острівців, була зроблена 14 листопада 1948 До острівців наблизилося невелике судно "Перемога", на борту якого знаходилися відомий азербайджанський геолог А. Алієв, фахівець з бурових робіт Ю. Оруджев і керівник створеного в 1947 р. об'єднання "Азнефтеразведка" С. Оруджев. Десанту вдалося висадитися на маленький острів, і незабаром на палях, вбитих у дно моря, були побудовані перші на Нафтових каменях бурова установка і будиночок для бурової бригади площею всього в 14 м2! З цієї робочої площадки майбутній Герой Соціалістичної Праці, легендарний Михайло Каверочкін і пробурив першу нафтову свердловину, яка дала 7 листопада 1949 довгоочікувану нафту з глибини 942 м. І вже в лютому 1951 р. перший танкер, заповнений нафтою Нафтових Каменів, став під розвантаження до причалу нафтоналивного порту Дюбенді. Ще через кілька місяців на глибині 20-25 м почалося планомірне будівництво естакад, бурових і технологічних майданчиків. Поверхня головній площі, на якій розмістилися електростанція, насосно-компресорний комплекс, допоміжні цехи, а на початку 60-х років і 5-9-поверхові житлові будинки для нафтовиків, склала 70 тис. м2. А загальна довжина естакад, цих "вулиць" виріс в море міста на палях, перевищує сьогодні 200 км.

За минулі 50 років на родовищі було видобуто 160 млн. тонн нафти і 12,3 млрд. м3 попутного нафтового газу. Сьогодні там діють 377 експлуатаційних свердловин, кожна з яких дає в середньому до 5 т нафти на добу. Щорічно на Нафтових каменях буряться 5-6 нових свердловин.

Грозненський РЕЗЕРВ

У переддень революції 1917 року не Емірати або Ірак, а саме Росія володіла найбагатшим на той момент родовищем нафти у світі. Воно знаходилося в місті Грозному. Колодязі з промисловими запасами нафти вже з 1833 року стали здаватися в промислову експлуатацію. І.М. Мірзоєв, С.В. Нітабух, І.А. Ахвердов протягом майже всього ХІХ століття були власниками грозненської нафти.

На початку 1890 року навколо Грозного працювали 170 свердловин. Дохід від оренди отримувало терске козацьке військо. Неграмотні чеченці були проти нафтовидобутку. Саме вони змогли поставити справу так, що після 1917 року всі нафтове справа в Грозненському районі було розгромлено і самим безжальним способом знищено.

Грозненська нафту становила в 1917 році 21,8% загальноросійського видобутку, вона була дешевша Бакинській, яку до того ж і перевершувала за якістю.


ВИСНОВКИ

1. Вперше в світі в Росії застосовано буріння родовищ - у 40-х роках XIX століття (у США цей метод був випробуваний лише в 1859 році);

2. У Росії на заводі Воскобойникова став використовуватися природний газ для переробки нафти (30-40 роки XIX століття);

3. У Росії в другій половині XIX століття застосований наливний метод перевезення нафти і нафтопродуктів на морському транспорті, що поклав початок розвитку танкерного флоту. Перші танкери також були побудовані в Росії братам Нобеля;

4. У Росії в другій половині XIX століття почали будувати особливі труби від родовищ до нафтопереробних заводів і портових причалів. Це запропоноване великим російським хіміком Менделєєвим Дмитром і доопрацьоване геніальним інженером Володимиром Шуховим винахід поклало початок розвитку трубопровідного транспорту.


ЛІТЕРАТУРА

1. Джерело: журнал "Ділові люди", № 159-160, 2004 р. Автор: Олексій Бутор, історіограф.

2. Джерело: газета "Московський комсомолець" 27.08.2001 р. Автор: Лев Сигал.