Смекни!
smekni.com

Славутчина - мій рідний край (стр. 3 из 3)

Додаткових досліджень потребує питання і про те, де саме > зародилося місто Славута. До такого висновку спонукають, зокрема, документи з історії міста, які зберігаються у Житомирському обласному архіві. У його фондах (фонд 1111, опис 1, справа „ 572) виявлено документи справи від 1922 р. про привласнення райкомунгоспом колишніх будинків князя Сангушка за межами міста. Згідно поданого у справі переліку "будинки князя Сангушка, що за межами міста, які захопив райкомунгосп", розміщалися по сучасних вулицях Леніна, К. Лібкнехта, Дзержинського, Одухи, Середня гребля, Радянська, Хмельницького та Кірова. Так, по вул. Деражнянський (Леніна) перелічені будинки "2— 14,16 (будинок з кузнею), 18 (пивоварня з прибудовами), 20 (приміщення згорілої лікарні), 22, територія колишньої суконної фа брики з будинками 3 і 5, 7 (будинок з садибою і флігелем), 9—17, 23". (На території згорілої фабрики тепер стоїть будинок № 19, а на території лікарні — будинок № 44).

Якщо перелічені вище вулиці не входили до території міста, то яка ж територія сучасної Славути вважалася містом? Відповідь на це дає доданий до заяви план міста 1906 року в таких межах: лівий берег Нижнього ставка, провулок Партизанський, церква, початок вул. Дзержинського, Робітничий провулок, православне кладовище, вулиця Газети "Правда" до вул. Б. Хмельницького, вул. Артема і далі по вул. Революції до Нижньої греблі на р. Утці. Зауважимо, що вулиця Революції мала первісну назву Замейська, тобто та, що за містом, а старожили Славути досі, йдучи на ринок, кажуть, що йдуть до міста.

Нові відомості про розташування старого міста змушують замислитися і над тим, де саме князь Заславський "посадив" місто "біля 1634 року". Відповідь на це знаходимо у "Історико-статистичному описі церков і приходів Волинської єпархії" підредакцією М. І. Теодоровича, виданому 1893 р. в Почаєві, де автор без посилання на історичні джерела стверджує, що Славута заснована на базі сіл Деражня і Воля. Виявлені у Житомирі документи спростовують цю думку.

Насамперед слід уяснити, де лежали ці села. Є підстави вважати, що село Деражня розміщалося на правому березі р. Деражні або Утки. Тепер це північне-східна околиця міста від вул. К. Лібкнехта до вул. Леніна. Доказом таких міркувань є те, що сюди до 1925 р. вела вул. Деражнянська, річка у минулому мала назву Деражня, а старожили досі знають цей район як Деражня. Важче відповісти на питання про те, де лежало село Воля. Не витримує критики думка про те, що воно розміщалося на західній околиці сучасної Славути, яку мешканці знають як Мокроволя. Ця заболочена низина, що нерідко заливається водами Горині, була малопридатна для облаштування тут села. Не має цей район і будь-яких слідів того, що саме тут зароджувалось місто.

Скоріше всього, місто Славута засноване на базі села Воля або, точніше, Деражня Воля, яке лежало на лівому березі р.Утка в районі сучасної Червоної площі, що і підтверджується документами Житомирського архіву. Додамо, що міста середньовіччя мали невеликі розміри, отже, не міг князь засновувати нове місто на базі двох віддалених одне від одного і розмежованих річкою сіл Деражня і Воля.