Смекни!
smekni.com

Відкриття та географічні характеристики Антарктиди (стр. 3 из 3)

У Центральній Антарктиді розташовується полюс холоду нашої планети. На станції "Восток" 24 серпня 1960р. Зареєстрована температура -88,3 С. Середня температура зимових місяців від-60С до-70С, літніх від-30С до-50С. Навіть влітку температура не піднімається вище-20С. На побережжі, особливо в районі Антарктичного півострова, влітку досягає 10-12С, а в середньому в найтепліший місяць (січень) становить 1С, 2С. Взимку ж (липень) на узбережжі температура в середньому за місяць коливається від -8 на Антарктичному півострові до-35С біля краю шельфового льодовика Росса. Холодне повітря скочується з центральних районів Антарктиди, утворюючи стокові вітри, що досягають біля узбережжя великих швидкостей, а при злитті з циклонічних повітряними потоками перетворюють ся в ураганні (до 50-60, а іноді й 90м/сек).

В Антарктиді вологість повітря відносно невелика (60-80%), біля узбережжя і особливо в антарктичних оазах знижується до 20 і навіть 5%. Порівняно мала і хмарність. Опади випадають майже виключно у вигляді снігу.

Великі ділянки оголених порід поблизу узбережжя, що володіють специфічними природними умовами, отримала назву антарктичних оазисів. Найбільш великі з них: Бангера оазис, Вестфолл, Грірсона оазис, Шірмахера оазис, долина Райт (Суха долина).

Своєрідні антарктичні озера, розташовані переважно в прибережних оазах. Багато хто з них безстічних, з підвищеною солоністю вод, аж до гірко-солоних. Деякі озера і влітку не звільняються від крижаного покриву. Дуже характерні озера-лагуни. Залежно від надходження талих прісних вод і ступеня зв'язку з морем вони мають різну солоність. Деякі озера розташовуються в горах на висоті до 1000м.