Смекни!
smekni.com

Аналітичний огляд розміщення продуктивних сил Львівської області (стр. 4 из 6)

На реалізацію заходів екологічного оздоровлення в області, крім централізованих капітальних вкладень спрямовуються кошти обласного та місцевих фондів охорони навколишнього природного середовища, власні кошти підприємств та організацій. За рахунок коштів цільових природоохоронних фондів у складі місцевих бюджетів протягом останніх років фінансується будівництво та реконструкція полігонів твердих побутових та промислових відходів в містах Радехові, Стрию, Жидачеві, Червонограді, Львівського міського сміттєзвалища, проводяться ремонтні роботи та реконструкція очисних споруд на каналізаційних насосних станціях в м. Добромилі Старосамбірського району, в містах Мостиськах, Кам’янка-Бузькій, Ходорові, с. Давидові Пустомитівського району, ліквідовуються аварійні ситуації та проводяться попереджувальні роботи в зонах підвищеного екологічного ризику в містах Бориславі та Стебнику, Миколаївському, Турківському, Старосамбірському та Самбірському районах. Протягом двох останніх років за рахунок цільових фондів фінансується проведення ресурсозберігаючих заходів (охорона поверхневих вод, охорона рослинного та тваринного світу, охорона земель) та роботи щодо забезпечення функціонування природнозаповідних об’єктів на території області (заповідник “Розточчя”, Міженецького парку-пам’ятки державного значення). За підтримки обласного цільового природоохоронного фонду “Облсільгоспхімією” розпочато роботи з проведення контейнеризації непридатних до використання пестицидів та інсектицидів. В області створено корпорацію “Регіональний центр поводження з відходами”.

Основними пріоритетами екологічної політики у Львівській області на 2003 рік повинні стати:

· екологічна реабілітація територій в зоні діяльності гірничо-хімічних та гірничовидобувних підприємств; сприяння ширшому залученню централізованих капітальних вкладень, передбачених відповідними постановами Кабінету Міністрів України, власних коштів підприємств та інвестицій щодо впровадження нових екологічно чистих технологій;

· відновлення і підтримання гідрологічного режиму та покращення екологічного стану рік басейнів Дністра, Західного Бугу та Сяну. Будівництво нових та реконструкція і ремонт діючих водопровідно-каналізаційних та очисних споруд;

· вирішення питань утилізації та захоронення промислових і побутових відходів через створення підприємницьких структур з переробки та утилізації промислових та побутових відходів, а також будівництво нових та реконструкція діючих полігонів твердих побутових відходів;

· забезпечення наповнення цільових фондів охорони навколишнього природного середовища у складі місцевих та обласного бюджетів, а також планування пріоритетного фінансування природоохоронних заходів та здійснення контролю за ходом і станом їх реалізації, ефективністю та цільовим використанням коштів фондів;

· реалізація “Загальнодержавної програми формування національної екологічної мережі України”. Розвиток природно-заповідної мережі на території області;

· організація системи екологічного моніторингу та інформаційного забезпечення природоохоронної діяльності.

Щодо екологічної ситуації у м. Львові, то незважаючи на спад промислового виробництва, вона залишається напруженою, що створює низку проблем як для мешканців міста, так і для регіону загалом. Причинами такого стану є застарілі й недосконалі ресурсоємні технології виробництва; зношена система водопостачання і водовідведення, накопичення значних обсягів відходів, відсутність ефективних способів їх збирання, зберігання та видалення, прояв небезпечних геологічних процесів, недосконалість транспортних розв’язок, висока щільність забудови селітебних територій, низька екологічна свідомість населення, відсутність низки правових норм тощо. Проте варто відзначити, що, порівняно з іншими великими містами України, Львів в екологічному аспекті є відносно благополучним містом.

Екологічна ситуація у місті Львові зумовлена специфічним для нього, тісно переплетеним комплексом природних, містобудівних, інженерних, соціально-економічних та інших умов й ускладненими у зв’язку з цим спробами її поліпшення. Вона також характеризується високою ймовірністю прояву надзвичайних ситуацій і незадовільною здатністю природного середовища до самопідтримання й самовідновлення. Поряд з цим, чинна в Україні система статистичної звітності у галузі охорони навколишнього середовища не орієнтована на оцінку реакції довкілля (конкретних екосистем та груп населення) на техногенний вплив та його окремі критичні параметри, а відображає переважно розрахункові об’єми забруднень і ціннісні показники дотримання підприємствами чи органами влади природоохоронного законодавства та планових параметрів проведення природоохоронних заходів, що істотно ускладнює встановлення рівня екологічної безпеки конкретних територій. У зв’язку з цим, оцінка існуючого стану природного середовища та аналіз екологічної ситуації у місті проведена за основними компонентами цього середовища в контексті загальноприйнятих регіональної і загальнодержавної систем у галузі охорони довкілля, використання природних ресурсів та забезпечення екологічної безпеки.


Екологічною тематикою у Львівській області займаються:

Інститут Екології Карпат НАН України Біогеоценологія та охорона природи. Рослинний світ, вивчення, охорона і раціональне використання. Комплексне екологічне дослідження наземних екосистем, обгрунтування способів регулювання їх структури і функціональних обов‘язків.
Інститут геології та геохімії горючих копалин НАН України Створення наукових основ сучасних геотехнологій вилучення паливно-енергетичних ресурсів з надр землі з врахуванням питань охорони навколишнього природного середовища.
Інститут регіональних досліджень НАН України Формування регіональної політики, систем управління та еколого-економічного регулювання розвитку регіонів. Транскордонне співробітництво західних прикордонних регіонів України, програми та моделі ресурсозбереження.
Науково-дослідний центр аерокосмічної інформації та екологічного моніторингу НАН України Розробка систем і методів екомоніторингу та програмних засобів тематичної обробки даних дистанційного зондування Землі.
Львівський державний сільськогосподарський інститут Розробка біологічної системи землеробства при високій продуктивності сільськогосподарських культур та охорони навколишнього природного середовища
Львівський державний університет ім. І.Франка Охорона навколишнього природного середовища. Екологічно чиста енергетика та ресурсозберігаючі технології.
Український державний лісотехнічний університет Підвищення продуктивності та біологічної стійкості лісових та урбанізованих екосистем.

III Розділ. Аналіз підприємств Львівської області

3.1 Сільське господарство

Виробництво валової продукції сільського господарства в усіх категоріях господарств у вартісній оцінці за січень–жовтень 2010р. порівняно з січнем–жовтнем 2009р. знизилось на 5,0%, у т.ч. в сільськогосподарських підприємствах – на 0,2%, у господарствах населення – на 6,4%.

Рослинництво. У січні–жовтні 2010р. обсяг валової продукції рослинництва в усіх категоріях господарств зменшився відносно відповідного періоду 2009р. на 10,1% (у січні–жовтні 2009р. збільшився – на 8,3%). Обсяги виробництва продукції рослинництва у сільськогосподарських підприємствах скоротилися на 9,6%, у господарствах населення – на 10,2%.

На 1 листопада 2010р. у господарствах усіх категорій зернових та зернобобових культур (включаючи кукурудзу) зібрано з площі 235,7 тис.га, це 94,3% до їх посівної площі в області. Валовий збір становив 627,3 тис.т, що на 23,7% менше від 2 листопада 2009р. Виробництво зерна зменшилось у сільськогосподарських підприємствах на 132,5 тис.т (на 29,6%) і становило 315,0 тис.т, у господарствах населення – на 62,3 тис.т (на 16,6%) і становило 312,3 тис.т. Урожайність зернових та зернобобових культур (включаючи кукурудзу) відносно відповідної дати 2009р. знизилась на 5,0 ц і становила 26,6 ц з 1 га зібраної площі, у т.ч. у сільськогосподарських підприємствах – на 4,4 ц (26,5 ц з 1 га), у господарствах населення – на 5,6 ц (26,8 ц з 1 га). Картопля викопана на площі 94,6 тис.га, це 99,5% від площі посадки. Валовий збір становив 1229,6 тис.т, що на 273,2 тис.т, або на 18,2%, менше як на початок листопада 2009р. З кожного гектара зібраної площі накопано 130 ц картоплі (торік –157 ц).Овочі відкритого грунту у господарствах усіх категорій зібрані з площі 22,3 тис.га, це 97,6% до їх посівної площі. Валовий збір становив 394,3 тис.т, що на 1,9% менше як на відповідну дату 2009р. Урожайність овочів становила 177 ц з одного гектара зібраної площі. Плодоягідних культур у господарствах усіх категорій зібрано 89,1 тис.т, це на 1,5% менше як на 2 листопада 2009р. Урожайність з кожного гектара площі у плодоносному віці становила 73,4 ц (торік – 74,6 ц). Частка господарств населення в загальнообласному виробництві картоплі становила 96,1%, овочів відкритого грунту – 97,3%, плодоягідних культур – 99,4%.(додаток )

Сільськогосподарськими підприємствами (крім малих) проведено підготовку грунту під посів озимих культур (включаючи чисті пари) на площі 105,7 тис.га, це на 2,0% менше як на початок листопада 2009р.; виорано на зяб 23,3 тис.га (на 61,6% більше). Озимі на зерно та зелений корм, включаючи ріпак, під урожай 2011р. посіяні на площі 100,7 тис.га (на 1,5% менше як під урожай 2010р.), у т.ч. зернові на зерно – на площі 66,7 тис.га (на 13,4% більше).(табл.2)

Таблиця 2. Посів озимих культур під урожай 2011 року

Усі категорії господарств сільськогосподарські підприємства господарства населення
тис.га у % до площ під урожай 2010р тис.га у % до площ під урожай 2010р. тис.га у % до площ під урожай 2010р.
Озимі на зерно та зелений корм – усього 173,2 102,2 104,8 98,3 68,4 109,0
у тому числі зернові культури на зерно 138,9 110,9 70,5 113,0 68,4 109,0
ріпак на зерно 34,0 77,7 34,0 77,6 0,0 183,3

Тваринництво. У січні–жовтні 2010р. порівняно з січнем–жовтнем 2009р. загальний обсяг виробництва продукції тваринництва збільшився на 1,3%, у т. ч. У сільськогосподарських підприємствах – на 8,6%, у господарствах населення обсяг виробництва продукції тваринництва зменшився на 1,4%.