Смекни!
smekni.com

Тваринний світ савани (стр. 5 из 5)

Невелика еліта великих самців підпорядковує собі усіх інших членів стада. Поведінка самиць, у яких теж є свого роду ієрархія, багато в чому визначається їх відтворювальним потенціалом. Самці-ватажки з еліти зближуються з самицями в найбільш сприятливий для запліднення період.

Якщо стадо піддається нападу, скажімо, з боку собаки або леопарда, один або декілька самці-ватажків дають відсіч ворогові, часом гинучи в сутичці з ним. Потужні щелепи і семи-восьмисантиметрові ікла роблять павіана грізним супротивником, та все ж один він безсилий проти леопарда. Углядівши свого ворога або зачувши вночі його гарчання, павіани піднімають страшний крик, але, хоча леопарди вважаються природним ворогом павіанів, навряд чи вони заподіюють їх стадам великий збиток. Велике стадо павіанів далеко не завжди відступає перед леопардом, а ось лев незмінно спонукає їх до втечі.

Бабуїн (Papio cynocephalus) - мавпа з роду павіанів. Мешкають бабуїни в саваннових лісах і саванах Центральної і Східної Африки. Їх також називають жовтими павіанами із-за ясно-жовтого кольору шерсті, або собакоголовими павіанами із-за подовженої, схожої на собачу пики. Хоча бабуїни - наземні тварини, вони проводять на деревах більше часу, чим інші павіани. Це всеїдні тварини з розвиненою стадною ієрархією, на чолі якої стоїть сильний самець.

Дорослі самці гамартроми (Papio hamadryas) відрізняються довгою сріблястою гривою (мантією), із-за якої їх ще називають плащеносними павіанами. Гамартроми мешкають в саваннових лісах і саванах Африки (Ефіопія, Судан, Сомалі), а також на Аравійському півострові, зазвичай поблизу скель. У історичні часи гамартроми зустрічалися і в долині Нілу. Древні єгиптяни присвячували їх богові місяця і мудрості Тоту і муміфікували їх трупи. Гамартроми живуть великими стадами з чітко вираженою ієрархією, заснованою на стосунках могутності і підпорядкування. На чолі стада стоїть сильний дорослий самець, що строго стежить за порядком. Значні ікла і агресивна вдача роблять цих тварин дуже небезпечними. Щоб втихомирити сварку, ватажкові часто буває досить строгого погляду. Надзвичайно цікаві і товариські, гамартроми використовують велику кількість різних звуків і жестів. Ведуть наземний спосіб життя, всеїдні. Гамартром часто містять в зоопарках, використовують як лабораторних тварин.

тваринний африканська савана лев