Смекни!
smekni.com

США - провідна постіндустріальна держава (стр. 3 из 3)

IV.2. Каліфорнія – це найбільший штат США за чисельністю населення (31,5 млн. осіб при площі у 411 тис. км2).

Каліфорнія є провідним економічним районом США за багатьма показниками, у тому числі й за розмірами ВНП, обсягами промислового та сільськогосподарського виробництва, за рівнем автомобілізації та деякими іншими показниками. Якби Каліфорнія була державою, то вона входила б у світову "десятку" за сумарною вартістю ВНП.

Плюсами Каліфорнії є м’який і теплий клімат (переважно сухі субтропіки), родючі ґрунти, значні запаси нафти та інших корисних копалин. Мінусами стали: сейсмічність, напружений водний баланс (воду акведуками перекидають з інших місцевостей). Потреби потужної промисловості не задовольняються місцевою електроенергетикою, хоча саме в Каліфорнії збудована найпотужніша в світі геотермальна електростанція (1 млн. кВт) в знаменитій Долині Гейзерів, функціонує низка АЕС тощо.

Економіка штату надзвичайно диверсифікована. Основою сучасного процвітання є ВПК, наукові дослідження і кінематографія. Сільське господарство представлене м’ясним і молочним скотарством, кормовими травами, бавовником, рисом, але більше половини прибутку дає овочівництво, садівництво, виноградарство і квітникарство. Головні культури – томат і салат, мигдаль, виноград, апельсин, лимон, волоський горіх.

Найбільша міська агломерація Каліфорнії – Лос-Анджелеська, вона виділяється авіаракетною та космічною галузями, харчовою та легкою промисловістю, виробництвом ліків, косметики, миючих засобів, іграшок, спорттоварів. Порт Лос-Анджелеса є найбільшим у США портом Тихого океану.

"Сто передмість у пошуках одного центру" – так містобудівники називають Лос-Анджелес, оскільки місто створювалося як поліцентричне і переважно одноповерхове. Крім Голівуду серед районів Лос-Анджелеса можна назвати Анагайм, Лонг-Біч, Санта-Моніку та інші.

На півдні штату знаходиться Сан-Дієго, що має найкращу в Каліфорнії глибоководну гавань, в якій розміщується база ВМС США, місто є центром аерокосмічного виробництва та важливим курортом.

Сан-Франциско – великий культурний, фінансовий та промисловий центр. На берегах однойменної затоки Сан-Франциско знаходяться міста Окленд (найбільший контейнерний порт США) і Берклі (провідний центр лазерної техніки).

На півдні від затоки Сан-Франциско розташоване місто Сан-Хосе. Ця місцевість відома своїми фруктовими садами, її називали тривалий час "Сливовою долиною", але тепер її назва – "Силіконова долина", це найвідоміший у світі технополіс, пов’язаний із Стенфордським університетом.

IV.3. Тихоокеанський Північний Захід. В його складі штати Вашингтон і Орегон.

На Північному Заході зосереджена майже третина лісових багатств США. Заготівля деревини і деревообробка мають загальнонаціональне значення (Юджин, Портленд, Такома). Каскад ГЕС на річці Колумбія та її притоках є найбільшим у світі – його сумарна потужність становить 25 млн.кВт. З дешевою електроенергією пов’язані енергомісткі виробництва – виплавка алюмінію, рафінування міді (Уенатчі, Беллінгхем, Такома, Лонгв’ю).

Найбільше місто району Сіетл – це "авіаційна столиця" США, дуже важливий морський порт, головна база рибальського флоту, крупний центр рибоконсервної та целюлозно-паперової промисловості.

Сільське господарство спеціалізується на молочно-м’ясному тваринництві, сіяних травах, вирощуванні овочів та фруктів. Колумбійське плато відоме посівами пшениці.

IV.4. Аляска має відокремлене географічне положення; територія освоєна слабо, кліматичні умови досить суворі, але природні багатства – величезні. Площа штату Аляска – 1,5 млн.км2, а населення всього 600 тис. осіб.

В промисловості переважає гірничо-видобувна, зокрема нафтова (Прадхо-Бей) і вугільна (Уїттіер). Ведеться видобуток металорудних копалин, у тому числі золота (поблизу Фербенкса, Анкоріджа та на півострові Сьюард). Створено історичний парк "Клондайкська лихоманка". Функціонує ціла низка природних національних парків ("Маунт-Мак-Кінлі", "Лейк-Кларк", "Гейтс-оф-те-Арктік") та біосферний заповідник "Ноатак". Щороку Аляску відвідує близько 1 млн. туристів.

Істотну роль в економіці Аляски відіграє рибальство і рибоконсервна промисловість (Сьюард, Кордова, Кодіак, Сітка). На власні лісові ресурси спирається деревообробна промисловість (Уїттіер, Джуно, Сітка, Кетчікан). Важливим є обслуговування військових баз (Фербенкс та інші).

Головне місто Аляски – Анкорідж. Поруч з ним знаходиться кінцевий пункт трансаляскінського нафтогону – порт Валдіз, з якого танкерами нафта транспортується у Сан-Франциско, Лос-Анджелес, а через Панамський канал у порти Атлантичного узбережжя.

У внутрішніх районах Аляски розвивається оленярство, яке відіграє важливу роль у забезпеченні населення дешевим та екологічно чистим м’ясом, а легкої промисловості шкірсировиною.

IV.5. Гавайї. За розмірами цей економічний район у складі однойменного штату – найменший (16,6 тис. км2), але заселений дуже щільно завдяки сприятливому клімату.

Економіка району пережила багато змін у своєму розвитку. На провідних ролях змінювали один одного: заготівля сандалового дерева, китобійний промисел, цукрові й ананасові плантації. Зараз Гавайї спеціалізуються на туристичному бізнесі (до 10 млн. рекреантів за рік), тропічному землеробстві, транспортній діяльності. Промисловість – переважно харчова і легка.

Найбільше місто району – це Гонолулу на острові Оаху. Поруч з Гонолулу знаходиться головна курортна зона Вайкікі з найліпшими пляжами. Тут спостерігається найкраща хвиля для занять серфінгом. За багатство й екзотику своєї тропічної рослинності острів Оаху отримав другу свою назву – острів Орхідей.

Населення відрізняється високою екологічною свідомістю. Вже у 1916 році був заснований Гавайський вулканічний національний парк. До речі, найвищий вулкан – Мануа-Кеа є насправді найвищою горою в світі, адже якщо рахувати від його підніжжя (на дні океану) до кратера, то загальна висота становитиме близько 10 км.

Цікаві можливості є в зв’язку із специфічним географічним положенням і англо-японською двомовністю населення: Гонолулу відділений 5-ма годинними поясами як від Токіо, так і від Нью-Йорка, тому доцільно тут відкрити проміжну біржу, в результаті торги можуть стати цілодобовими.

Ще один "стовп" гавайської економіки – військове відомство. Найвідоміша військова база – це Перл-Харбор.