Смекни!
smekni.com

Країни Північної Америки

Реферат

З предмету: «Географія»

На тему: «Країни Північної Америки»

Виконав:

учень групи Л-35

Іщенко Володимир

м. Мукачево

Вступ

До цього регіону належать три держави – США, Канада та Мексика. Вони тісно пов'язані не лише географічно та історично, а й економічно. На їх теренах все більше утверджується регіональне інтеграційне утворення НАФТА. Відбуваються складні й не позбавлені суперечностей процеси регіональної інтеграції та диференціації. Домінування США в цьому регіоні, як і в усій Америці, хоча й залишається все ще дуже сильним, але поступово згасає.


1. Сполучені Штати Америки

Площа: 9,62 млн км²
Населення: 309 млн. осіб
Столиця: Вашингтон, 582 тис. осіб
Найбільше місто: Нью-Йорк, 8 млн. осіб
Офіційна назва Сполучені Штати Америки (США)
Офіційна мова: Нема (найбільш вживана англійська)
Державний лад: Федеративна конституційна республіка
Релігія: Християнство (Протестантизм)
Грошова одиниця: Долар США

Експорт:

– м'ясо й м’ясні продукти;

– нафта й газ;

– нафтопродукти;

– телепрограми;

– електронне й телекомунікаційне;

– обладнання;

– фармацевтичні препарати;

– продукція машинобудування.

Сполучені Штати Америки межують з Мексикою на павдні та з Канадою на півночі та сході.

Історія виникнення та розвитку. Нинішня територія США (основна частина) була заселена переселенцями з Азії 20-40 тис. років тому. У XVII ст. на континенті з'явилися європейські колоністи. Заселялися ці землі переважно з Великої Британії, що визначило панування цієї країни та англійської мови. Наприкінці XVIII ст. поступово почали загострюватися відносини між метрополією та її колоніями в Північній Америці. У війні за незалежність північноамериканські колонії Британії перемогли, а метрополія зазнала поразки. 4 липня 1776 р. була проголошена Декларація незалежності Сполучених Штатів. Після цього відбулася швидка експансія на захід і південь: у Франції купили Луїзіану, іспанці подарували Флориду, війна з Мексикою у 1846-1848 рр. привела до збільшення території США ще на 2,3 млн км2. На завойованих землях виникли штати Аризона, Каліфорнія, Колорадо, Невада, Нью-Мексико та Юта. Ще раніше США анексували у Мексики Техас.

Державний устрій і форма правління. США - федеративна держава, президентська республіка. Уряд очолює президент, прем'єр-міністра немає. Законодавча влада належить Конгресу, який складається з сенату та палати представників. Сенат має термін повноважень шість років. Кожні два роки переобирають третину його складу. Палата представників має термін повноважень два роки. Країна складається з п'ятдесяти штатів і одного федерального округу (Колумбія).

Природні умови та ресурси. Рельєф США надзвичайно різноманітний. У західній частині та на Алясці простяг лися майже суцільні гірські системи Кордильєри,"пожвавлені" міжгірськими долинами, плато та плоскогір'ями. На Алясці знаходиться найвища точка США г. Мак-Кінлі (6139 м). На сході США - середньовисотні гори Аппалачі. Вони мають виположені схили. Між цими гірськими системами в центрі країни знаходяться рівнини. Гавайські острови є вершинами вулканів, які здіймаються над Тихим океаном до 4205 м.


2. Канада

Площа: 9,98 млн км²
Населення: 31 млн. осіб
Столиця: Оттава, населення 861 тис. осіб
Найбільше місто: Торонто, населення 2,5 млн. осіб
Офіційна назва Канада
Офіційна мова: Англійська, французька
Державний лад: Конституційна монархія
Релігія: Християнство (Католицизм)
Грошова одиниця: Канадський долар

Експорт:

– нафта;

– природний газ;

– руди металів і самі метали;

– алюміній;

– деревина;

– целюлоза;

– газетний папір;

– риба.

Канада межує зі Сполученими Штатами Америки на півдні та заході.

Історія виникнення та розвитку. Близько 20- 40 тис. років тому з Азії в Америку переселилися предки сучасних корінних жителів Канади індійців і ескімосів. У XVII ст. н. є. східне узбережжя почали колонізувати французи. Решта території заселялася вихідцями з Великої Британії. У 1867 р. британські колонії у східній частині нинішньої південної Канади утворили федерацію Домініон Канада. Поступово (до 1949 р.) до нього приєдналися інші провінції. У 1931 р. Канада стала суверенною державою у складі Британської Співдружності Націй. З 1988 р. разом із США та Мексикою підписала угоду про вільну торгівлю (НАФТА).

Державний устрій і форма правління. Канада - федерація, федеративна парламентська республіка у складі Співдружності. Глава держави - королева Великої Британії. В країні її представляє генерал-губернатор. Виконавча влада належить уряду на чолі з прем'єр-міністром. Законодавча влада належить парламенту. Він складається із двох палат - палати громад і сенату. Термін повноважень парламенту - 5 років. За адміністративно-територіальним поділом країна складається з десяти провінцій і трьох територій.

Природні умови та ресурси. Гори та рівнини в Канаді займають приблизно однакову площу. На заході здіймаються Кордильєри. їх найвища точка - понад 6000 м. Центральну частину Канади становлять низовини, східну - височини.


3. Мексика

Площа: 2 млн км²
Населення: 104 млн. осіб
Столиця (найбільше місто): Мехіко, населення 8 млн. осіб
Офіційна назва: Мексика
Офіційна мова: Іспанська
Державний лад: Федеративна республіка
Релігія: Християнство (Католицизм)
Грошова одиниця: Мексиканський песо
Експорт:
– срібло; – золото; – свинець; – уран; – нафта; – природний газ; – вироби ремесел; – риба; – молюски; – фрукти й овочі; – бавовна; – верстати.

Мексика межує на півночі зі Сполученими Штатами Америки, на півдні з Гватемалою та Белізом.



Історія виникнення та розвитку. На території Мексики виникли, процвітали й занепали декілька відомих індіанських цивілізацій, які залишили по собі руїни величних міст і храмів. Упродовж 2500 років тут сформувалися багаті культурними традиціями цивілізації ольмеків, майя, тольтеків, ацтеків тощо. Серед них наймогутнішою була імперія ацтеків, яка виникла на початку XIV ст. н. є. Донині вчені не з'ясували причин швидких таємничих занепадів цих держав, коли жителі процвітаючих міст ніби раптово їх полишали і більше ніколи там не з'являлися.


Державний устрій і форма правління. Мексика - федеративна демократична республіка. Глава держави — президент, який обирається загальним прямим голосуванням строком на 6 років. Президент приступає до виконання обов'язків 1 грудня в рік його обрання. Відповідно до конституції президент не може бути знову обраний на цю посаду. Якщо президент тимчасово не може виконувати свої обов’язки, Національний конгрес (а якщо він не засідає - Постійна комісія) призначає тимчасово виконуючого обов’язки президента.


Природні умови та ресурси. Мексика переважно гірська країна. Більшу її частину охоплює Мексиканське нагір'я, яке оточене високими хребтами з діючими вулканами. Найвища точка країни - вулкан Орисаба (5700 м). У країні часто бувають руйнівні землетруси.