Смекни!
smekni.com

Розміщення продуктивних сил України (стр. 4 из 6)

Важке машинобудування включає виробництва металуршійного, гірничо-шахтного, підйомно-транспортного та енергетичного устаткування. Підприємства важкого машинобудування мають високу металомісткість, велику габаритність, а звідси – низьку транспортабельність.

Переважна більшість підприємств важкого машинобудування розміщується в Донецькому та Придніпровському економічних районах, де є взаємопоєднання сировини і споживача продукції. В цих районах сконцентровано майже повністю виробництво металургійного устаткування.

Важливе місце в структурі важкого машинобудування займає виробництво підйомно-транспортних машин. Найбільші підприємства підйомно-транспортного машинобудування розлашовані у Львові (завод “Автонавантажувач”), а також у Харкові, Одесі,Дніпропетровську, Нікополі, Прилуках, Золотоноші(Черкаська обл.), Ківерцях (Волинська обл.), Слов”янську.

Ениргетичне машинобудування, яке спеціалізується на вмробництві устаткування для всіх видів електростанцій, в тому числі парових гідравлічних турбін, атомних реакторів, генераторів, котлів, дизельних маторів, електроапаратури, кабелю та іншої продукції, є однією з найважливіших галузуй не лише важкого машинобудування, а й усьго машинобудівного комплексу України.

Найбільшим центром енергетичного машиобудування є Харків.

Автомобілебудування – це відносно молода галузь машинобудування України. Автозаводи України випускають великовантажні (Кременчук), малолітражні легкові (Запаріжжя) автомобілі. В Луцьку налагоджено виробництво легкових автомобілів для сільської місцевості. Автомбільна промисловість кооперується із заводами, які випускають двигуни, окремі вузли і агрегати автомобілів (Мелітополь, Полтава, Херсон, Чернігів, Синельникове, Кременчук), електрообладнан (Херсон,Сутиска Вінницької обл.), запасні частини (Чернігів). Таке кооперування виробництва між підприємствами машинобудування, а також зпідпрємствами інших галузей промисловості спричиняє внутрішньогалузеві і міжгалузуві зв”язки як всередені держави, так і за її межами.

Виробництво сільськогосподарської продукції та її переробка – одна з найважливіших складових частин народного господарства країни нині за кількістю зайнятих агропромисловим комплексом України переважає всі інші галузі і міжгалузеві комплекси. В ньому зосереджені також значні фонди виробничого призначення.

У перспективі значення агропромислового комплексу суттєво зросте, і Україна стане одним з основних постачальників харчових продуктів на світовий ринок.

До складу агропромислового комплексу входять сільське господарство і галузі харчової промисловості, які переробляють його продукцію (цукрова, м”ясна, молокопереробна, олійно-жирова, плодоовочева, рибна та інші ). До агропромислового комплексу належать також підприємства і організації, що забезпечують зберігання, перевезення і реалізацію продукції, і ті, що виробляють машини та обладнання, виконують дослідницьку роботу, готують кадри.

Основою агропромислового комплексу країни, її провідною галузю є сільське господарство. Сільське господарство поділяється на рослиництво та твариництво.

Основу рослиництва країни становлять такі культури, як пшениця, жито, кукурудза, рис, ячмінь, овес, просо, гречка, зернобобові. Зерно є основним продуктом харчування людини і сировиною для багатьох галузей промисловості. Тому в структурі посівних площ зернові культури посідають перше місце.

Основною зерновою культурою України є озима пшениця, на яку припадає майже 50% валового збору зерна в країні. Основні райони вирощування цієї культури – лісостепова, степова зони і частково Полісся.

Посіви жита займають близько 2% площа зернових. Його вирощують на Поляссі, в Лісостепу, в Карпатах.

Велике значення в Україні належить зернофуражним культурам – ячменю, кукурудзі і вівсу.

Ячмінь друга за розмірами посівних площ і за валовими зборами зерна (близько 20%) яра зернова культура. Його вирощують у південй частині Степу та в передгірних районах Криму.

Третє місце за площею посівів посідає кукурудза. На неї припадає майже 15% валового збору зерна. Найкращі умови для її вирощування – північний і центральний степ.

Овес займає таку саму площу, як і жито. Його посіви зосереджені на Поліссі та в Передкарпатті.

Гречку сіють в Лісостепу і на Поліссі. Просо вирощують в Лісостепу і в Степу. Рис культивують на поливних землях у Миколаївській, Херсонській областях та в Криму.

Зернобобові – горох, люпин, вика та соя – дуже ціні кормові та харчові продукти. Горох вирощують переважно на півдні Лісостеп і півночі Степу, люпин – на Поліссі, сою – здебільшого в Степу і в Лісостепу.

На базі зернового господарства працюють галузі харчової промисловості: борошномельно – круп”яна, хлібопекарська, макаронна, кондитерська.

Борошномельно – круп”яна промисловість забезпечує населення борошном і крупами, а її відходи використовуються для виробництва комбікормів. Підприємства промисловості розміщуються в районах серовини і центрах споживання: Києві, Харкові, Одесі, Дніпропетровську, Звенигороді, Тальному Черкаської області. Дрібніші підприємства є повсюди.

Борошно – основна сировина для розвитку хлібопекарської, макаронної і частково кондитерської промисловості.

Макаронна промисловість у своєму розміщенні цілком орієнтується на споживача. Найбільші підприємства макаронної знаходяться в Києві, Харкові,Одесі, Дніпропетровську.

Кондитерська промисловість також орієнтується в розміщенні на споживача. Найбільші підприємства цієї галузі знаходяться у великих містах – Києві, Харкові,Одесі, Луганську, Львові.

Првідні технічні культури України – цукрові буряки та соняшник.

Україна є основою бурякозбираючою країною світу. Вона посідає перше місце за обсягами валових зборів цукрових буряків. Найбільші площі під культурою (75%) знаходяться в Лісостепу.

Соняшник – основна олійна культура нашої країни. За обсягами його вирощування Україна на першому місці в світі. Основні площі соняшнику зосереджено в степових районах.

З інших олійних культур в Україні вирощують кужут, рецину, мак, ріпак. Ефіроолійні культури культивують переважно на півдні: коріандр – у Степу, м”яту, фенхель, кмин – у Лісостепу, троянду і лаванду – в Криму.

Найбільші площі сільськогосподарських угідь під картоплею на Поліссі та в Передкарпатті. Природні умови України дають змогу спеціалізувати вирощування баклажанів, перцю, помідорів, огірків. Огірки, помідори, капусту, цибулю, столові буряки, моркву вирощують п всій території України, особливо навколо великих міст.

Найбільш сконцентровано плодоягідних насаджень у правобережному Ліслстепу, Криму, Закарпатській області.

Важливою галуззю сільського господарства країни є виноградництво. Близько 90% товарного винограду вирощують у Криму, Одеській, Миколаївській та Закарпатській областях.

Тваринництво – це друга після рослинництва важлива галузь сільського господарства. Вона забезпечує населення цінними продуктами харчування – молоком, маслом, яйцями, а харчову промисловість – сировиною.

Тваринництво поділяється на кілька галузей: скотарство, свинарство, вівчарство, птахівництво, бджільництво, звіриництво тощо.

Скотарство – провідна галузь тваринництва. Поширено воно в усіх областях і районах України. Найбільше великої рогатої худоби в розрахунку на 100 га сільськогосподарських угідь в Лісостепу і на Поліссі. В основному в країні скотарство має молочно- мясний напрям, тобто в структурі продукції, що виробляється, більшу частину становлять молоко і м”ясо. Навколо великих міст і в рекреаційних районах переважає молочний напрям.

Свинарство в Україні посідає друге місце після скотарства. Частка свинини у виробництві м”яса наближається до 40%. Основна частина поголів”я свиней зосереджена на Поліссі, в Степу та в Лісостепу, хоча спеціалізація цієї галузі в різних районах неодинакова. На Поліссі і в Лісостепу переважають м”ясо-сальні породи, а в Степу – сальні.

Важливе місце серед галузей тваринництва посідає птахівництво. Ця галузь добре розвинута в Київській, Львівській, Донецькій, Дніпропетровській областях та в Криму. Спеціалізовані підприємства – птахофабрики розміщенні довколо великих міст і в курортних регіонах. Вони постачають їм дієтичне м”ясо та яйця.

Бджільництво як галузь тваринництва, що дає надзвичайно цінну продукцію – мед, віск, прополіс, пилок, маточне молочко, - найпоширеніше в Степу, Лісостепу і в Карпатах.

Ставкове рибництво має в Україні значні перспективи розвитку. Нині можливості галузі реалізуються далеко не повністю. Найбільше розвинуте ставкове рибництво в Лісостепу і Карпатах.

Транспорт – одна з найважливіших інфраструктурних галузей матеріального виробництва, яка забезпечує виробничі й не виробничі потреби нардного господарства і населення в усіх видах перевезень.

Велике значення має транспорт для зв”язку між гулузями народного господарства, між містом і селом, між окремими районами країни. Транспорт сприяє суспільному територіальному поділу праці, є ефективним фактором формування економічної спеціалізації господарства окремих районів, неможливої без обміну продукцією.

Виділяються такі види транспорту: наземний (залізничний, автомобільний, гужовий, в”ючний), водний ( морський, річковий, озерний), повітряний та трубопровідний. Усі вони тісно пов”язані і взаємно доповнюють один одного.

Залізничний транспорт.Довжина залізничних колій загального користування 22,8 тис. кілометрів. Їх щільність складає 38 кілометрів на 1тис. квадратних кілометрів території. Загальна довжина залізничних колій підприємств і організацій (під”їзні шляхи) більша, ніж довжина залізничних колій загального користування ( магістральні шляхи). Найгустіша мережа залізничних магістралей характерна для Донбасу, Придніпров”я, правобережного лісостепу на західних територій України.