Смекни!
smekni.com

Практичне застосування Wi-Fi (стр. 3 из 4)

Wi-Fi (IEEE 802.11) WiMAX (IEEE 802.16)
Фіксована ширина смуги пропускання каналу (20МГц) Гнучка ширина смуги пропускання (1.5 - 20 МГц)
Кілька непересічних каналів (3-5) Безліч непересічних каналів
Максимальна швидкість передачі даних – 54Мбит\с (залежить від ширини смуги) Максимальна швидкість передачі даних – 70Мбит\с при ширині смуги 20 МГц

IEEE 802.11 (Wireless LAN) являє собою сімейство стандартів "Wireless Ethernet". WiMAX (802.16) покликаний стати технологією широкосмугового доступу поза приміщеннями, в той час як стандарт WiFi (802.11) призначений для Бездротових рішень, в основному усередині приміщень.

3. Застосування Wi-Fi

Wi-Fi - стандарт з бездротової передачі даних. Передача даних здійснюється радіохвилями на частотах, що знаходяться в діапазоні 2.4 - 2.4835 ГГц. Концепція Wi-Fi мереж була придумана і реалізована в 1991 р компанією NCR Corporation, технологія називалася WaveLan.

Wi-Fi (скорочення від «Wireless Fidelity»), використовує специфікації 802.11 сім'ї стандартів IEEE 802.11. Сам термін Wi-Fi був придуманий організацією WiFi Alliance. Дана організація займається проведенням тестів на сумісність обладнання та сертифікацією Wi-Fi обладнання. Продукт, який успішно проходить сертифікацію альянсу, отримує відмітку «Wi-Fi Certified» (зареєстрований товарний знак). Спочатку дану сертифікацію проходили тільки Wi-Fi продукти стандарту IEEE 802.11b. Сьогодні ж, сертифікацію може пройти будь-який Wi-Fi продукт сімейства IEEE 802.11.

Технологія Wi-Fi, отримала широке застосування в багатьох сучасних підприємствах, муніципальних установах, школах, будинках, квартирах, як більш універсальна альтернатива дротових локальних мереж. Багато готелів, готелі, ресторани, фаст-фуди надають доступ до своєї Wi-Fi мережі. Подібні WiFi мережі називаються хот-споти (Wi-Fi Hot spot). Доступ до таких мереж може бути як з авторизацією (платні хот-споти), так і без (доступ - безкоштовний). Так само досить часто зустрічаються бездротові мережі Wi-Fi у котеджних селищах, тому що підключення до Інтернет за містом коштує досить дорого і жителі селища можуть замовити установку Wi-Fi мережі для того, що б розбити один канал доступу в Інтернет на всіх, і відслідковувати трафік кожного користувача завдяки білінговим системам. Крім мереж в котеджних селищах, технологія Wi-Fi дозволяє будувати будувати бездротові мережі міського масштабу, до яких можуть підключитися зі своїх ноутбуків або мобільних телефонів як приватні користувачі (наприклад, на вулиці чи в парку), так і корпоративні клієнти (наприклад, замовити підключення до Інтернет для свого офісу). Завдяки технології Wi-Fi з'явилася можливість установки бюджетних варіантів бездротових мостів, встановлення та налаштування яких не вимагає якихось специфічних знань і навичок програмування, тому що в web інтерфейсі точок доступу можуть розібратися практично всі. Бездротові мости Wi-Fi можуть працювати на відстанях до 15-20 км за умови прямої видимості.

Без належного захисту, Wi-Fi мережа може бути досяжна для небажаних користувачів, які використовують цей доступ з метою безкоштовного підключення до Інтернет або з метою пошуку і копіювання будь-яких даних на комп'ютерах в цій мережі. Таким чином, будь-якому користувачеві, що збирається встановити Wi-Fi мережу, необхідно використовувати системи шифрування, такі, як Wired Equivalent Privacy (WEP), або більш сучасні - Wi-Fi Protected Access (WPA), WPA2, WPA2-Enterprise.

Приклади застосування Wi-Fi:

1.Майже у всіх українських ресторанах мережі McDonald's запрацював безкоштовний Wi-Fi від Укртелекому.Згідно з інформацією компанії, на сьогоднішній день безкоштовний бездротовий інтернет є в 54-х закладах McDonald's у різних регіонах України.

2.Мобільний оператор МТС-Україна почала будівництво мережі широкосмугової передачі даних за технологією WiFi.

Підрядником, який буде будувати мережу, в результаті тендеру була вибрана київська фірма "Pyxus-2006". Компанія-підрядник повинна розгорнути брендовану мережу «MTS Wi-Fi» та інтегрувати її в існуючі системи МТС-Україна.

У червні 2008 року МТС-Україна отримала національну ліцензію на надання послуг бездротового широкосмугового доступу в Інтернет за технологією Wi-Fi. Ліцензія передбачає використання радіочастотного ресурсу в діапазоні частот 2,4 ГГц усередині будівель і споруд у всіх регіонах України строком на 5 років. Її умови також припускають завершення освоєння всього спектру виділених частот до жовтня 2011 року.

На сьогоднішній день МТС-Україна використовує орендований радіочастотний діапазон, надаючи послугу Wi-Fi в 12 найбільших містах України, в яких розгорнуто 55 "хот-спотів". Точки доступу розташовані в аеропортах, крупних торгових і бізнес-центрах, готелях, кафе та ресторанах.

3. В Украине, по планам компании ITNT, в ближайшее время несколько крупных аэропортов будут подключенны к проекту Metro Wi-Fi.

У першу чергу, буде підключений аеропорт "Бориспіль" - головні авіаворота нашої країни, повідомив HiTech.Expert Олег Соболєв, виконавчий директор Wireless Ukraine.

Сьогодні багато аеропортів світу вже оснащені системами суспільного бездротового доступу. А багато авіаперевізники замислюються про організацію WiFi-доступу на борту авіалайнерів.

Так, American Airlines планує перевірити можливість організації Wi-Fi-доступу для своїх пасажирів під час польоту. Не бажають відставати в цьому питанні і інші авіагігант, включаючи Deutsche Lufthansa AG, Southwest Airlines і Qantas Airways. Всі вони планують в 2008 році зайнятися тестуванням бездротового доступу на борту своїх літаків.

4. Івано-Франківський міськвиконком вирішив забезпечити мешканців міста доступом до Інтернету за системою бездротового з'єднання Wi-Fi.

Як передає кореспондент агентства, рішення про це міськвиконком ухвалив 20 жовтня, затвердивши відповідну програму, що передбачає установку окремих точок доступу для оптимального і повного покриття території міста бездротовою мережею та їх об'єднання в міську бездротову мережу.

Проект розрахований на два роки і буде реалізований за кошти інвестора, яким, за інформацією міського голови виступає місцева компанія UТeam. Міська влада забезпечать організаційну підтримку програми.В центрі міста Wi-Fi доступ передбачається зробити безкоштовним.

У майбутньому міськвиконком розраховує за допомогою системи Wi-Fi контролювати рух міського пасажирського транспорту, однак цю програму повинен ще розглянути міськрада, повідомляє Інтерфакс-Україна.

5. Американська авіакомпанія American Airlines заявила про намір перевірити можливість організації Wi-Fi-доступу для своїх пасажирів під час польоту.Про це повідомив виконавчий директор Wireless Ukraine. Він також подчекнул, що крім цієї авікомпанії, ряд інших теж собіраеться лобіювати це питання для своїх пасажирів."Не бажають відставати в цьому питанні і інші авіагігант, включаючи Deutsche Lufthansa AG, Southwest Airlines і Qantas Airways", - говорить Соболєв.Всі вони планують в 2008 році зайнятися тестуванням бездротового доступу на борту своїх літаків.У той же час багато аеропортів світу вже оснащені системами суспільного бездротового доступу.В Україні, за планами компанії ITNT найближчим часом кілька великих аеропортів будуть підключенідо проекту Metro Wi-Fi. У першу чергу, аеропорт "Бориспіль" - головні авіаворота нашої країни.

6. Virgin America стане першою авіакомпанією, яка запропонує своїм пасажирам повністю безкоштовний доступ в інтернет за допомогою Wi-Fi. Деякі авіакомпанії також пропонують попрацювати з Wi-Fi (наприклад British Airways), але у них ця послуга не безкоштовна. Раніше Virgin теж брала за це плату, вона становила $ 13 за один політ.Офіційне оголошення на цю тему зробив в офіційному блозі Google менеджер по продукції Джефф Агуеро (Jeff Aguero). Google надає послугу Gogo Wi-Fi, клієнтом якої і є Virgin America.«Повідомляєте ви по Gmail час прибуття своєму братові, купуєте подарунки племінниці за допомогою Google Product Search або шукаєте на Google.com рецепт картопляного пирога, - ми сподіваємося, що тепер вам буде простіше підтримувати зв'язок з родичами і друзями з літака», - так Агуеро охарактеризував ініціативу Virgin.Чи з'явиться ця послуга де-небудь крім США, поки невідомо.

7. У США вперше імплантували електрокардіостимулятор з модулем Wi-Fi. Стимулятор передає всі необхідні дані про стан серця на встановлений в квартирі пристрій, звідки ті по інтернету потрапляють на комп'ютер лікаря, повідомляє Вебпланета з посиланням на Reuters.Така система не тільки серйозно спрощує процедуру перевірки стану здоров'я, але також і дозволяє вжити термінових заходів у випадку, якщо стимулятор серця раптом вийде з ладу. При необхідності лікар буде піднятий з ліжка хоч о другій годині ночі, при цьому пацієнт зможе спокійно собі лежати без свідомості, замість того, щоб бігти до телефону.Передавач працює на частоті близько 400 МГц, що не повинно заважати роботі інших радіоприладів. Сервер і домашня система моніторингу обмінюються всієї істотної інформацією принаймні раз на добу; про екстремальну ситуацію "донесення до центру" надходить негайно.
Керол Касьянскі, яка стала першою американкою, якій імплантували подібний пристрій, з своїх 61 року останні 20 років ходить з кардіостимулятором. Вона запевняє, що тепер відчуває себе в повній безпеці.
Раніше, каже пацієнтка, коли виникала проблема зі старим стимулятором, "ніхто не знав, що це була за проблема, жоден тест не показував, що це була за проблема, поки я не втратила свідомість".Її лікуючий лікар впевнений, що у пристроїв такого типу велике майбутнє. Якщо вони отримають розповсюдження, у лікарів з'явиться більше часу на те, щоб займатися власне хворими, замість того щоб проводити рутинні обстеження."У майбутньому такі стимулятори можуть бути встановлені не тільки у людей зі слабким серцебиттям. Ми зможемо стежити за кров'яним тиском, вимірювати рівень глюкози, стежити за серцевою недостатністю", - говорить він.