Смекни!
smekni.com

Он лайн технології в підготовці вчителя з загально технічних дисциплін (стр. 7 из 12)

Компанія Autodesk, яка виготовляє програму AutoCAD, основана в 1982 році. Штаб-квартира Autodesk розташована у м. Сан-Рафаель, Каліфорнія. Доходи Autodesk за підсумками 2006 фінансового року склали 1,523 млрд. доларів. Кількість користувачів програми Autodesk в 2006 році нараховує 7 мільйонів. Першим продуктом Autodesk була програма AutoCAD. Сьогодні Autodesk виготовляє велику кількість комп’ютерних програм (наприклад, 3ds max, Maya).

AutoCAD є базовим продуктом для багатьох програм, які випускає Autodesk. Після вивчення автокад користувачеві буде легко працювати у таких програмах, як Autodesk Architectural Desktop, Autodesk Map 3d, Autodesk Inventor та інших.

Autodesk AutoCAD – зручна и популярна програма. Вона є лідером систем автоматизованого проектування.

Дизайнерам та іншім фахівцям у галузі комп’ютерної графіки надає фантастичні можливості безсумнівний лідер серед графічних пакетів - Adobe Photoshop, визнаний як професіоналами, так і аматорами. Спостерігаючи, як з моменту свого народження пакет Adobe Photoshop сьогодні зріс у потужний редактор зображень, можна вразитись з того, що при цьому розробникам вдається зберігати простоту і легкість освоєння програми. У той час, як освоїти інші "пікселедробителі" від версії до версії стає все важче, навіть випадковий користувач може без практики запустити пакет Photoshop і виконати у ньому прості операції.

Висновки

Національною програмою "Освіта. Україна ХХІ сторіччя", яка прийнята більш ніж десять років тому, передбачає забезпечення розвитку освіти на основі нових прогресивних концепцій, запровадження у навчально-виховний процес новітніх педагогічних технологій та науково-методичних досягнень, створення нової системи інформаційного забезпечення освіти, входження України у трансконтинентальну систему комп’ютерної інформації.

Для реалізації програми великого значення набувають процеси інформатизації, використання комп'ютера, інформаційно-комунікаційних технологій (ІКТ) та інформаційних ресурсів у професійній діяльності працівників освіти.

Розбудова єдиного Європейського освітнього простору в рамках Болонського процесу істотно підвищує роль ІКТ в освіті, що зумовлено сучасною світовою тенденцією до створення глобальних відкритих освітніх та наукових систем, які дозволяють, з одного боку, розвивати систему нагромадження і поширення наукових знань, а з другого - надавати доступ до різноманітних інформаційних ресурсів широким верствам населення.

Одне з головних завдань освіти в умовах розвитку інформаційного суспільства - навчити учнів і студентів використовувати сучасні інформаційні та комунікаційні технології.

Значним фактором виведення нашої освіти на якісно новий рівень і покращання підготовки висококваліфікованих спеціалістів є не тільки комп’ютеризація навчального процесу, а й впровадження інтернет-технологій, створення корпоративних мереж та віртуальних лабораторій, які дозволяють у реальному часі виконувати експериментальні дослідження в процесі аудиторних занять.

Нині інформаційна мережа Інтернет зв'язує десятки мільйонів абонентів у більш як 150 країнах світу. Кількість інформаційних ресурсів мережі постійно зростає, у тому числі тих, які мають освітню, суспільно-значущу спрямованість. До них належать електронні посібники, енциклопедії, журнали й газети, відомості про навчальні заклади, молодіжні освітні центри, шкільні та студентські спілки тощо.

Інформаційні ресурси, які є складовою системи освіти, в мережі Інтернет, представлені, насамперед, сайтами електронних бібліотек; сайтами законодавчої бази (розділ – освіта) та Міністерства освіти та науки, багатьма сайтами навчальних закладів освіти тощо. Вони містять різноманітну інформацію, корисну для вчителів шкіл та викладачів вищих навчальних закладів: державні програми освіти; програми фахової підготовки і дисциплін; електронні посібники з різних дисциплін, програми для підвищення педагогічної майстерності; методичні та інструктивні матеріали тощо. Всі ці сайти поєднані в мережі Інтернет такими структурами, як довідники, каталоги, інтерактивні інформаційно-пошукові системи, інформаційні WWW-сервери тощо.

Масштаби розвитку Internet в Україні не такі великі, але темпи росту в цілому відповідають світовим. В Україні існує декілька типів ресурсів мережі (WWW-серверів, інформаційно-пошукових систем, каталогів, окремих сторінок). Для охоплення українських ресурсів Internet створено декілька служб (каталогів), що постійно поповнюються.

Для вчителя важливими є режимами роботи ЕОМ для швидкого отримання інформації. Такими режимами є діалоговий, інтерактивний та реального часу (он-лайн).

Режим реального часу - це один із стандартних режимів роботи електронної обчислювальної машини, де під реальним часом розуміють час, що збігається з фактичним часом перебігу фізичного процесу. У діалоговому режимі людина і ЕОМ обмінюються інформацією у темпі, який можна порівняти з темпом обробки інформації людиною, в інтерактивному - користувач отримує безпосередній доступ до машинних ресурсів і має вплив на процес обробки інформації.

В усіх наведених режимах, завдяки можливості користувача мати безпосередній доступ до машинних ресурсів, майже не відбувається затримок у видачі результатів.

Ресурси Інтернет для освіти існують вже протягом десятків літ. До них, насамперед, належать педагогічні програмні засоби для застосування у навчальному процесі. Але на Україні розвиток їх здійснюється повільно.

У виступі Міністр освіти і науки України С.М. Ніколаєнко з питання “Забезпечення якості вищої освіти – важлива умова інноваційного розвитку держави і суспільства” на підсумкової колегії Міністерства освіти і науки відмітив, що важливим питанням є розроблення та використання педагогічних програмних засобів (з шкільних дисциплін) у навчальному процесі. Деяка робота з їх створення проведена, але недостатня і рівень та якість не завжди відповідають сучасним вимогам.

Корисним для прискорення процесу інформатизації освіти є аналіз та узагальнення зарубіжного досвіду, який допомагає створенню єдиного інформаційного простору України, розвитку електронних засобів навчання, організації досліджень у галузі ІКТ.

Все раніше сказане відноситься і до інформаційних ресурсів, які повинні використовуватися під час проведення уроків з загально-технічних дисциплін. Але для проведення таких уроків можна застосовувати комп’ютерні програми, таки як PaintBrus, CORELDRAW, AutoCAD тощо. Це сприятиме розвитку творчого і конструктивного мислення учнів та є передумовою для успішного вирішення ними задач проектно-технологічної діяльності.

Отже, в курсовій роботі докладно проаналізовано види інформаційних ресурсів мережі Інтернет з погляду корисності їх у системі освіти країни, розглянуто міжнародний досвід освіти он-лайн. Досліджені матеріали, адреси сайтів можуть використовуватись у фаховій діяльності вчителів, у тому числі, для підвищення власного освітнього рівня.

Література

1. Американська філософія освіти очима українських дослідників. - Полтава, ПОІППО, 2005, - 281 с.

2. Антологія адаптованого досвіду, або для чого існують програми освітніх обмінів. – Рівне, "Перспектива", 2004, - 387 с.

3. Биков В.Ю. Теоретико-методологічні засади моделювання навчального середовища сучасних педагогічних систем/ Фахове видання. Інформаційні технології і засоби навчання. – Випуск 1. – 2006.

4. Биков В.Ю., Жук Ю.О. Класифікація засобів навчання // Інформаційні технології і засоби навчання: Зб. наук. праць /За ред.В.Ю. Бикова, Ю.О. Жука / Інститут засобів навчання АПН України. – К.: Атіка, 2005. - С.39-60/

5. В.М. Брижко, О.М. Кальченко, В.С. Цимбалюк ті ін. Інформаційне суспільство. / За ред. доктора юридичних наук, проф. . Р.І. Калюжного, доктора екон. Наук, проф. . М.Я. Швеца. – К., "Інтеграл", 2002 р. – 220арк.

6. Великий тлумачний словник сучасної української мови (з дод. ., допов) / Укладач і головний ред.В.Т. Бусел. – К.; Ірпень: ВТФ "Перун", 2007. – 1736 с.: іл.

7. Д’юї Дж. Досвід і освіта. - Львів, Канвалія, 2003, - 362 с.

8. Державна програма "Інформаційні та комунікаційні технології в освіті і науці на 2006-2010 роки": Міністерство освіти і науки України. - К., 2005.

9. Державна програма розвитку діяльності Національної бібліотеки України імені В.І. Вернадського на 2005-2010 роки: Постанова Кабінету Міністрів України від 25 серпня 2004 р. N 1085 // Офіційний вісн. України. - 2004. - N 34. - C.29. - Ст.2253.

10. Дмитро Дроздовський. Віконце з найчистішого у світі скла // Дзеркало тижня № 1 (580) 14 - 20 січня 2006.

11. ДСТУ 2226*93. Автоматизовані системи. Терміни та визначення.

12. ДСТУ 2874-94. Системи оброблення інформації. Бази даних. Терміни та визначення.

13. Інтернет-центри в публічних бібліотеках: збірка статей/ Державна академія керівних кадрів культури і мистецтв, Українська бібліотечна асоціація. Центр безперервної бібліотечної освіти. - К., 2003. - 100с.

14. Інформаційне забезпечення навчального процесу: інноваційні засоби і технології: Колективна монографія. – К.: Атіка, 2005. – 252с.

15. Інформаційні системи і технології в економіці: Посібник для студентів ВНЗ / За ред.В.С. Пономаренка. – К.: Видавничий центр "Академія", 2002. – 544 с. (Альма-матер)

16. Інформаційні технології в навчанні. – К.: Видавнича група BHV, 2006. – 240с.

17. Кравцова А.Ю. Совершенствование системы подготовки будущих учителей в области информационных и коммуникационных технологий в условиях модернизации образования (на основе зарубежных материалов). Дисс. докт. пед. наук. – М.: ИИО РАО, 2004.

18. Ніколаєнко C. В освіті - інформаційна революція. // Дзеркало тижня. - 2006. - №1 (580).

19. Новые педагогические и информационные технологии в системе образования: Учеб. пособие для студ. пед. вузов и системы повыш. квалиф. пед. кадров / Е.С. Полат, М.Ю. Бухаркина, М.В. Моисеева и др.; Под ред. Полат Е.С. – М.: Издательский центр "Академия", 2003. – 272 с.