Смекни!
smekni.com

Інформаційні ресурси економічної діяльності (стр. 4 из 5)

Система управління інформаційними ресурсами організаційно базується на розробці положення про відділ управління інформаційними ресурсами. Зміст діяльності і призначення відділу визначається, виходячи з таких підсистем загальної системи діяльностей: документно-інформаційні ресурси – управління інформаційною діяльністю – комунікації.

З метою підвищення ефективності діяльності організацій пропонується введення посади CIO (Chief Information Officer) – професійного менеджера, який має системний стратегічний погляд на бізнес, поєднує компетенції менеджера і фахівця з інформації, інформаційних потоків і структур, бере на себе відповідальність за формування інфраструктури для створення єдиної інформаційної системи підприємства, відповідає за організацію всіх інформаційних потоків всередині організації, за її представлення у зовнішньому середовищі, відповідає за забезпечення інформацією всіх функціональних спеціалістів компанії і керівників; має знання і навички формування і використання інформаційних ресурсів в управлінні підприємствами і бізнес-процесами.

Відповідно до загальної структури організації та завдань, що перед нею постають, спрямованість діяльності відділу управління інформаційними ресурсами може визначатись у таких напрямах: відділ зв’язків з громадськістю, інформаційно-аналітичний відділ, інформаційна служба, яка працює за принципом інформаційно-технологічного підрозділу, що спеціалізується на збиранні, обробці, зберіганні та розповсюдженні документальної, документально-фактографічної і фактографічної інформації, маркетинговий відділ тощо

Мета роботи: на основі загальносистемних принципів діяльності інформаційно-технологічних підрозділів, які спеціалізуються на збиранні, обробці, зберіганні і розповсюдженні документальної, документальнофактографічної і фактографічної інформації для цілей інформаційно-аналітичного забезпечення сформулювати типові завдання діяльності у кожній із підсистем діяльності, визначити перелік умінь, необхідних фахівцю для виконання цих завдань.

Хід роботи:

1. Визначити перелік типових завдань діяльності, які будуть виконуватись відділом відповідно до об’єкту діяльності: документно-інформаційні ресурси – управління інформаційною діяльністю – комунікації. Типові завдання діяльності описані функціями менеджменту (планування, організація, контроль).

2. Відповідно до кожного з об’єктів діяльності та типових завдань діяльності обрати із списку (або визначити самостійно) відповідні вимоги до персоналу, визначити уміння і навички, які повинні мати працівники, які будуть працювати у відділі управління інформаційними ресурсами.

3. Заповнити таблиці (приклад - табл.1, 2, 3).

Таблиця 1

Документно-інформаційні ресурси

Типове завдання діяльності Уміння
- планування комплексу інформаційних ресурсів для забезпечення цілей діяльності організації - аналіз інформаційних потреб користувачів
- організація інформаційного забезпечення діяльності організації і її співробітників; - створення умов для зберігання нормативної, довідкової та архівної інформації; - автоматизована підтримка технологічних процедур роботи з документами;
- контроль використання інформаційних ресурсів;

Таблиця 2

Управління інформаційною діяльністю

Типове завдання діяльності Уміння
- розробка стратегічних напрямів розвитку інформаційної діяльності організації,
- здійснення ділових контактів підприємства із зовнішнім середовищем - здійснення окремих робіт з розробки і впровадження інформаційних систем, Веб-сайта організації та ін.;
- управління діяльністю підрозділів, які здійснюють інформаційну діяльність, розробка посадових інструкцій співробітників
- контроль інформаційної безпеки організації;

Таблиця 3

Комунікації

Типове завдання діяльності Уміння
- застосування інформаційних технологій для здійснення ефективних комунікацій як всередині організації, так і з зовнішнім середовищем; - планування зовнішніх і внутрішніх комунікацій, підтримка доступу до віддалених інформаційних джерел і фондів;
- організація комунікацій у глобальному інформаційному середовищі мережі Інтернет; - адаптація інформаційних ресурсів підприємства до розповсюдження їх через глобальні інформаційні мережі
- комунікації у процесах прийняття управлінських рішень; - оцінка ефективності основних комунікативних каналів

Заняття№10

База даних Інтернет-ресурсів (за предметними галузями)

Загальні відомості

База даних - це впорядкована сукупність відомостей про певну предметну галузь.

Мета роботи: опанувати методологію проектування бази даних для інформаційних ресурсів мережі Інтернет.

Хід роботи:

1. Визначити тематику предметної галузі для пошуку Інтернет-ресурсів.

2. Розробити структуру бази даних і обрати програмний засіб, за допомогою якого база даних буде реалізована.

3. Виконати інформаційний пошук у мережі Інтернет.

4. Наповнити базу даних інформацією, продемонструвати результати пошуку.

Рекомендації до виконання.

Мінімально можлива кількість ознак, за якою можна ідентифікувати Інтернет-ресурс, складається з його адреси та назви. Для пошуку у базі даних запису про Інтернет-ресурс необхідно описати його додатковими атрибутами, наприклад такими як тема (предметна рубрика), ключові слова, дату звертання до інформаційного ресурсу, можливість зв’язку із власником, та ін. Наприклад, сайт, малюнок якого розміщено нижче, може бути у базі даних описаний таким чином:

ПРИКЛАД Орієнтовна структура бази даних

Адреса сайта http://www.cjes.ru/lib
Назва ресурсу Кузнецов И.Н. Учебник по информационно-аналитической работе. Информация: сбор, защита, аналіз
Ключові слова Інформаційно-аналітична робота, підручник, інформація
Тема Інформаційно-аналітична діяльність

Продемонструвати структуру і можливості пошуку у створеній базі даних.

Заняття№11

Аудит комунікативної політики організації (на основі ресурсів мережі Інтернет)

Загальні відомості

Одним із видів інформаційно-аналітичного моніторингу є комунікативний аудит, який передбачає вивчення повідомлень про організацію і повідомлень, розповсюджуваних від імені організації і здійснюваний ля визначення результативності комунікативної політики, яка проводиться організацією.

Поняття “комунікативна політика” може застосовуватись у таких значеннях:

1. Перспективний курс дій підприємства і наявність у нього обґрунтованої стратегії використання комплексу комунікативних (комунікаційних) засобів взаємодії з усіма суб’єктами маркетингової системи, яка забезпечує стабільну і ефективну діяльність з формування попиту і просування товарів і послуг на ринок.

2. Комплекс заходів із забезпечення ефективної взаємодії бізнес-партнерів, організації реклами, методів стимулювання збуту і зв’язків із громадськістю.

Мета роботи: навчитись здійснювати аудит комунікативної політики організації із використанням інформаційних ресурсів мережі Інтернет.

Хід роботи:

1. Визначити стратегію пошуку (добрати ключові слова, за якими буде здійснено пошук, визначити пошукову систему, за допомогою якої буде здійснюватись пошук).

2. Виконати:

- семантичний пошук за визначеними ключовими словами;

- пошук у каталогах та рейтингових системах;

3. Визначити популярність сайта організації. Для WWW індекс цитування4 (link popularity) розуміють як кількість посилань, що ведуть до даного сайта з інших сайтів.

4. Зробити висновки щодо ефективності комунікативної політики, яка проводиться організацією.

5. Оформити звіт, у якому відобразити:

− назву і адресу використаної інформаційно-пошукової системи, навести пошуковий запит у тому вигляді, у якому він був внесений до ІПС (табл.1);

− перелік джерел (посилань), за якими було виконано пошук, або, якщо їх багато, вказати кількість (табл.1);

Таблиця 94

Пошукова система Пошуковий запит Кількість посилань Наявність посилань у каталогах пошукових систем (+або -) Кількість посилань на сайт досліджуваної організації з інших сайтів

− висновки щодо ефективності комунікативної політики організації;

− пропозиції щодо вдосконалення комунікативної політики організації у мережі Інтернет.


СПИСОК РЕКОМЕНДОВАНОЇ ЛІТЕРАТУРИ

Нормативно-правові акти

1. Конституція України. Закон України від 28 червня 1996 року №254-к. Прийнята на п'ятій сесії Верховної Ради України 28 червня 1996 року //Відомості Верховної Ради України. – 1996.- №30. – Ст.141.

2. Порядок функціонування веб-сайтів органів виконавчої влади. Наказ Державного комітету інформаційної політики, телебачення і радіомовлення України, Державного комітету зв'язку та інформатизації України від 25 листопада 2002 №327/225//Офіційний вісник України. – 2003. - №2. – Ст.49.

3. Про захист інформації в автоматизованих системах. Закон України від 5 липня 1994 р. №80/94 // Відомості Верховної Ради України. – 1994. - №31. – Ст.286.

4. Про науково-технічну інформацію. Закон України від 25 червня 1993 року №3322 //Відомості Верховної Ради України. – 1993. - №33. – Ст.345.

Основна література

5. Аверченков В. И., Мирошников В. В., Рощин С. М. Информационный поиск в сети Интернет: Учеб. пособие / Брянский гос. технический ун-т / В.И. Аверченков (общ.ред.). — Брянск : Издательство БГТУ, 2007. — 202с.