Смекни!
smekni.com

Розробка бази даних Магазин побутової техніки (стр. 3 из 3)

Помешкання

- При виборі помешкань для розміщення на екранах дисплеїв і викликати значну засліпленість у сидячих перед робочих місць із ПЕОМ необхідно враховувати, що вікна можуть давати відблиски ними, особливо влітку й у сонячні дні.

- Помешкання з ПЕОМ повинні мати природне і штучне освітлення. У випадках переважної роботи з документами (рукописні, друкарські тексти і т.п.) рекомендується застосування системи комбінованого освітлення (до загального освітлення додатково установлюються світильники місцевого освітлення). При незадовільному освітленні знижується продуктивність праці оператора (користувача) ПЕОМ, можлива поява короткозорості, швидка стомлюваність.

- Розміщення робочих місць оператора (користувача) ПЕОМ повинно відповідати ДЕРЖСТАНДАРТ 22269-76 "Рабочее место оператора. Взаимное расположение элементов рабочего места".

- Не припускається розташування робочих місць із ПЕОМ у підвальних і для навчальних закладів і дошкільних установ у підвальних і цокольних поверхах.

- Площа на одного працюючого за ПЕОМ повинна складати не менше 6,0 кв. м , об'єм - не менше 20 куб. м.

- Неприпустимо розташування ПЕОМ, при якому працюючий звернений обличчям, або спиною до вікон кімнати або до задньої частини ПЕОМ, у якій умонтовані вентилятори.

- Помешкання з ПЕОМ для операторів (користувачів) повинні бути ізольовані від джерела шуму.

- Забороняється застосовувати для оздоби інтер'єра помешкань із ПЕОМ полімерні матеріали (деревно-тирсові плити, шпалери, що миються, плівкові і рулонні синтетичні матеріали, шаруватий паперовий пластик та ін.), що виділяють у повітря шкідливі хімічні речовини, що перевищують гранично допустимі концентрації.

Робоче місце

- Робочі місця з ПЕОМ повинні розташовуватися від стіни з віконними отворами на відстані не менше 2,5 м, від інших стін на відстані -2 м, відстань між столами повинна складати не менше 2,5 м.

- Екран монітору повинний знаходитися від очей оператора (користувача) ПЕОМ на відстані 600+700 мм, що повинний мати гостроту зору на відстані 500 мм.

- Клавіатура повинна розташовуватися так, щоб на ній було зручно викопувати роботи двома руками.

- Клавіатуру варто розташовувати на поверхні столу або спеціальної підставці на відстані 100+300 мм від краю, зверненого до оператора (користувачу) ПЕОМ. Кут нахилу до панелі клавіатури повинний бути в межах від 5 до 25 град.

- Принтер повинний бути розташований у зручному для оператора (користувача) ПЕОМ положенні та до, щоб максимальна відстань до клавіш керування принтером не перевищувало довжину витягнутої руки.

- Конструкція робочого столу повинна забезпечувати можливість оптимального розміщення на робочій поверхні використовуваного устаткування з урахуванням його кількості і конструктивних особливостей і характеру виконуваної роботи.

- Висота робочої поверхні столу повинна регулюватися в межах 680-800 мм» при відсутності такої можливості висота робочої поверхні вибирається рівної 725 мм.

- Крісло повинно забезпечувати користувачу раціональну робочу позу і забезпечувати тривалу підтримку основної робочої пози в процесі праці.

- Крісло повинно створювати умови для підтримки корпуса оператора у раціональному положенні і попередження стомлення у випадку зміни пози, і не повинно утрудняти робочих рухів.

- Крісло оператора ПЕОМ повинно включати наступні основні елементи: сидіння, спинку і підлокітники, а також додатковий елемент - підставку для ніг.

- В конструкції крісла повинні регулюватися висота поверхні сидіння і кут нахилу спинки, висота спинки, висота і кут нахилу підлокітників, висота і кут нахилу підставки для ніг.

- Конструктивні й оздоблювальні матеріали крісла повинні бути міцними, вогнестійкими, не токсичними.

- Розташування екрана монітору повинно передбачати зручність зорового спостереження у вертикальній площині під кутом + 30 градусів від нормальної лінії погляду оператора (користувача) ПЕОМ.

- При експлуатації ПЕОМ необхідно додержуватися правила особистої гігієни.

- У випадку аварії або виникненні пожежі, працюючий повинний ужити заходів до їхнього усунення, якщо це не погрожує його життю і життю навколишніх. Про випадок негайно повідомити майстру.

Вимоги безпеки перед початком роботи

- Оглянути робоче місце

- Переконатися, що на робочому місці відсутні сторонні предмети

- Переконатися, що всі устрої і блоки ПЕОМ приєднанні до системного блока за допомогою кабелів.

- Перевірити:

- відсутність зламів і ушкоджень в ізоляції дротів живлення;

- відсутність відкритих струмоведучих частин у пристроях ПЕОМ;

- Підготувати робоче місце для роботи:

- відрегулювати сидіння робочого стільця (крісла) на оптимально зручну висоту; кут нахилу спинки стільця повинний змінюватися в межах 90-220 град, до площини сидіння;

- розташувати крісло і монітор, так щоб кут зору на екрані складав 25 град., а відстань до екрану була 600-800 мм;

- Протерти злегка зволоженою серветкою (із бязі або марлі) клавіатуру (для зниження рівня статичної електрики), зовнішню поверхню екрану

- Перед умиканням штепсельної вилки кабелю електроживлення в розетку 220V переконатися в тому, що усі вимикачі мережі на усіх пристроях ПК знаходяться в положенні "виключене", а корпуса пристроїв "заземлені"

Вимоги безпеки під час роботи

- Не лишати працюючі ПЕОМ і його пристрої без спостереження

- Входити в клас в верхньому одязі

- Самостійно, без дозволу вчителя включати і виключати прилади

- Якщо при вмиканні на екрані монітору не з'являється ніякої інформації (екран порожній) або в центрі екрану висвітиться яскрава біла смуга, необхідно виключити його і повідомити про несправність

- Регулювати яскравість і контрастність моніторів, звук і т.п. а також відкривати захисні кожухи

- Торкатися пальцями, авторучками чи іншими предметами екранів моніторів, а також розеток електроживлення

- Ходити по класу під час уроку без дозволу вчителя, а також голосно розмовляти чи виражати свої емоції

- Класти різні предмети чи одежу на монітори, системний блок та інші прилади

- Натискати клавіші ПЄОМ за допомогою авторучок та інших предметів

- Торкатися приладів вологими руками

- Вставляти ручки, лінійки та т.п. у вентиляційні отвори приладів

- Прикладати значні зусилля при натисканні на клавіші

- При виявленні запаху гару в пристроях ПЕОМ, необхідно негайно виключити апаратуру, удруге не включати і звернутися до майстра

- Під час роботи на ПК необхідно робити через кожні 40 - 45 хвилин 3-5-хвилинні перерви для відпочинку. Середня сумарна тривалість роботи на ПК за день не повинна перевищувати 4 годин, а за тиждень - 20 годин.

- У період виконання трудового процесу користувачу ПК для підтримки загального м'язового тонусу під час перерв рекомендується проводити гімнастичні вправи для кистей рук та комплекс вправ для очей.

Вимоги безпеки у аварійних ситуаціях

У випадку аварії електричних мереж або короткому замиканні (КЗ), і як слідство можливості виникнення пожежі оператор зобов'язаний:

- негайно припинити роботу.

- залишити небезпечну зону

- вжити заходів по попередженню подальшого розвитку аварії (відключити електроенергію, шляхом вимикання загального рубильника).

- Повідомити про те, що трапилося майстру.

- При нещасних випадках зробіть першу (до лікарську) медичну допомогу постраждалому:

Вимоги безпеки по закінченні роботи

- Працюючі програми

- Вимкнути ПК

- Зробити вологе прибирання робочого місця

- Екран монітору протерти від пилюки


ВИСНОВКИ

В даній курсовій роботі було проведено аналіз методів автоматизації обробки облікової інформації і, як результат, було розроблено комплекс програм по швидкому пошуку інформації про товар, який відповідає основним вимогам до сучасних програмних розробок, для забезпечення автоматизації роботи товарів на складі: точність розрахунків, можливість оновлення нового товару, зручний інтерфейс, який мінімально спрощений для користувача. Це дає нам право говорити про конкурентоспроможність розробленої програми і можливість практичного її використання для вирішення реальних завдань.

На невеликих фірмах працівники власноруч створюють свої бази даних, які притаманні тільки цій фірмі, цим самим відкидаючи купівлю дорогого програмного забезпечення у інших фірм. Для створення своєї бази даних необхідно мати хоча б один ПК із в строєним в ньому необхідним для цього пакетом програм.


Список літератури

1. А. Хомоненко. База даних: учебное пособие, - М.: Корона

Принт, 2003. – 103с.

2. О.Н. Романюк. Організація баз даних і знань. – Вінниця: ВДТУ, 2001. – 103с.

3. Шевченко Н.А. Access 2003. Искуство создания баз данных.- М.: НТ Пресс, 2005.- 160с.