Смекни!
smekni.com

Облік перельотів пасажирів авіакомпанії (стр. 1 из 7)

Факультет економіки та менеджменту

Кафедра економічної кібернетики

Курсова робота

з дисципліни «Проектування баз даних»

на тему: «Облік перельотів пасажирів авіакомпанії»

2009

ЗМІСТ

Завдання

Вступ

1. Специфікація вимог для кожного з двох користувачів

2. Концептуальне проектування бази даних (кроки 1.1 – 1.7

3. Логічне проектування бази даних (кроки 2.1 – 2.6, 3.1 – 3.4)

Висновок

Список літературних джерел

Додатки

Вступ

Історія досліджень систем баз даних – це за своєю суттю історія розвитку програмного забезпечення, яке на сьогоднішній день досягло виняткової потужності та продуктивності, що зробило великий вплив на економіку. Досягнення в дослідженнях баз даних стало основою фундаментальних розробок комунікаційних систем, транспорту та логістики, фінансового менеджменту, систем із базами, а також великої кількості програм у цивільних та військових установах. Вони також стали основою значного прогресу в провідних галузях науки – від інформатики до медицини.

Можна стверджувати, що поява баз даних стало найвагомішим досягненням в галузі програмного забезпечення. Бази даних є основою інформаційних систем, і це докорінно змінило характер роботи багатьох організацій та установ.

Запропонована у даних вказівках методологія роботи з реляційними Системами Управління Базами Даних (далі - СУБД), які домінують у наш час, успішно пройшла перевірку часом як у практичному, так і в науковому середовищі. Проектування баз даних складається з трьох фаз: концептуальної, логічної та фізичної. Перша фаза передбачає створення концептуальної моделі даних, яка не залежить від будь-яких фізичних характеристик засобів реалізації. У другій фазі концептуальна модель піддається доробці за допомогою видалення елементів, які не можуть бути реалізовані в реляційних системах. У третій фазі логічна модель даних перетворюється у фізичний проект, який призначено для реалізації у конкретній цільовій СУБД.

Кожну з фаз наведеної методології представлено у вигляді послідовності етапів. Недосвідчений проектувальник буде виконувати ці етапи у наведеній послідовності, дотримуючись вказаного порядку. Більш досвідчений розробник не буде жорстко додержуватись даної методології – він скоріше буде використовувати її як деяку основу або контрольний перелік необхідних дій.

Тема даної курсової роботи — проектування бази даних авіакомпанії. Кожна авіакомпанія в будь-якій країні має на меті прискорювати процеси своєї діяльності, що прямо залежить з його швидкістю і якістю обслуговування, а отже і з прибутковістю. Виходячи з цього виникає потреба задоволення цієї вимоги, але це веде до того, що потрібно контролювати здійснення перельотів та продаж квитків, і тому найкращим виходом з цієї ситуації є використання баз даних. Мета цієї курсової роботи створити базу даних авіакомпанії, якою б користувалися директор та касир з продажу авіаквитків.


1. Специфікація вимог до даних для користувача «Касир з продажу авіаквитків»

Збір та аналіз вимог користувача «Касир з продажу авіаквитків» здійснювався в офісі відділення авіакомпанії. Було проведено опитування співробітників, які працюють на посадах касирів у авіакомпанії. Також була проаналізована вся документація, яка використовувалася даною групою співробітників. На основі цього аналізу була підготовлена специфікація вимог до інформації, що буде вміщена в створювану базу даних, а також були визначені всі трансакції, необхідні касирам для успішного виконання їхніх службових обов’язків.

Вимоги до даних для користувача «Касир з продажу авіаквитків»:

1. У кожному відділенні авіакомпанії є персонал, що відповідає за реалізацію та реєстрацію авіаквитків – касири, нагляд та контроль за касирами здійснює директор авіакомпанії.

2. Інформація, що описує кожне відділення компанії включає унікальний номер відділення, його адресу (місто, район, вулицю, поштовий код), номер телефону, номер факсу та адресу електронної пошти.

3. Дані про авіарейси (майбутні, та вже здійснені) можна отримати у будь-якому відділенні авіакомпанії. Дані про авіарейс мають бути наступні: унікальний номер авіарейсу, напрям перельоту, авіа переліт у якому числиться даний авіарейс.

4. Розклад авіа перельотів містить у собі дані про авіарейси, літаки та таблицю продажу авіаквитків на кожен авіа переліт, що підпорядкована їй.

5. У кожному літаку має бути персонал, що відповідає за пасажирів, їх безпечне та комфортне транспортування, тобто це є екіпаж літака.

6. Що стосується авіаквитків, то всі вони розподілені по класам і мають свою вартість.

7. Пасажири, тобто клієнти авіакомпанії фіксуються у базі даних та мають бути про них такі дані: унікальний номер клієнта, повне ім’я, стать, усі паспортні дані; крім того має бути зазначена мета здійснення перельоту клієнта за кордон.

8. Має бути створена таблиця продажу авіаквитків, рядки якої інформують про: унікальний номер продажу, працівника, який видав авіаквиток, пасажира, що його отримав, авіарейс, до якого належить авіаквиток.

9. До обов’язків персоналу, що займається продажом авіаквитків та їх реєстрацією входять наступні:

- «Бронювати місця» у замовлених рейсах та видавати квитки клієнтам у разі доступності вільних місць у рейсі.

- Заносити дані про клієнтів та їх квитки у базу даних, після чого видавати їх майбутнім пасажирам.

Вимоги до транзакцій для користувача «Касир з продажу авіаквитків»:

1) Складання списку клієнтів, що отримали квитки на певний авіарейс у певному класі;

2) Продаж та бронювання квитків;

3) Надання інформації про напрями кожного авіаперельоту.

Вимоги до даних для користувача «Директор авіакомпанії»:

1. Директор авіакомпанії здійснює контроль над всіма відділеннями авіакомпанії, кожне з яких налічує певну кількість касирів.

2. Інформація, що описує кожне відділення компанії включає унікальний номер відділення, його адресу (місто, район, вулицю, поштовий код), номер телефону, номер факсу та адресу електронної пошти.

3. Інформація, що описує кожного співробітника авіакомпанії включає особистий унікальний табельний номер, повне ім’я, стать, паспортні дані, номер телефону, займану посаду, дату прийняття на роботу, заробітну плату, номер відділення, в якому він працює. Особистий номер працівника має бути унікальним у межах всієї компанії.

4. Дані про авіа перельоти, та всі інші дані, які є дочірніми.

Вимоги до транзакцій для користувача «Директор авіакомпанії»:

1) Контроль всіх співробітників компанії та перегляд даних про них;

2) Перегляд всіх членів екіпажу в розрізі кожного авіарейсу;

3) Перегляд списку проданих авіаквитків в розрізі кожного авіа перельоту.

2. Концептуальне проектування бази даних (кроки 1.1 – 1.7)

Етап 1.1. Визначити типи сутностей.

Основними типами сутностей, що згадуються у специфікаціях користувачів є наступні: відділення, працівник, директор, касир, член екіпажу, літак, рейс, напрям, авіаквиток, клас, клієнти.

Документування виділених типів сутностей

Документування зведень про кожну з виділених сутностей полягає в підготовці докладного визначення кожної сутності, включаючи існуючі для неї псевдоніми й опис особливостей використання. Усі зведення, поміщені в документацію на цьому етапі, наведені в додатку А.

Етап 1.2. Визначити типи звязків

Таблиця 1

Тип сутності

Тип зв’язку

Тип сутності

Відділення Має Знаходиться під керівництвом Працівник Директор
Працівник Належить до Відділення
Директор Керує Відділення
Касир Фіксується у Таблиця продажу авіаквитків
Екіпаж Перебуває у Літак
Клієнт Одержує Авіаквиток
Авіаквиток Фіксується у Належить Таблиця продажу авіаквитків Клієнт
Клас Належить до Таблиця продажу авіаквитків
Напрям Визначає Рейс
Рейс Здійснюється у Напрям
Рейс Фіксується у Розклад авіа перельотів
Таблиця продажу авіаквитків Підпорядкована Містить дані про Містить дані про Містить дані про Розклад авіа перельотів Касир Авіаквиток Клас
Літак Фіксується у Містить у собі Розклад авіа перельотів Екіпаж
Розклад авіа перельотів Містить дані з Містить дані про Містить дані про Таблиця продажу авіаквитків Літак Рейс

Проаналізувавши таблицю 1.1, можна знайти, що деякі зв'язки, по суті, є тими самими. Наприклад, два типи зв'язків - „Відділення має Працівник” та „Працівник належить до Відділення” - фактично представляють той самий зв'язок. Цей зв'язок двічі зазначений у таблиці 1.1 по тій простій причині, що в специфікаціях даний зв'язок визначений як на боці „Працівника”, так і на боці „Відділення”. Аналогічно і інші зв’язки що зазначені обидва рази є, по суті, одним зв’язком.

Рис.1. Зв’язок Відділення має працівника

Рис.2. Зв’язок Директор керує відділеннями