Смекни!
smekni.com

Компютерна графіка (стр. 4 из 6)

Поруч зі списком знаходиться кнопка Редактирование, яка розкриває вікно для точної настройки товщини ліній і їх розміщення відносно тексту.

Зміна регістра шрифту. В програмі існують інструменти, які дозволяють уникнути повторного набору тексту в нижньому або верхньому регістрі. При наборі тексту користувач змінює регістр вручну, використовуючи клавіші ShiftiCapsLock. CorelDRAW надає можливість перетворювати вже набраний текст з одного регістра в інший за допомогою інструментів, які дає меню Опции (параметры) вікна Редактировать текст і незалежне вікно Изменить регистр, яке відривається командою меню Текст/Изменить регистр.

Орієнтація символів (верхній і нижній індекси). За допомогою списку Позиция діалогового вікна можна легко змінити індекс всього тексту або виділеного фрагменту. Список Позиция містить три рядки: нет, верхний индекс, нижний индекс.

Вирівнювання тексту. Для вирівнювання простого і фігурного тексту використовуються кнопки вирівнювання на панелі властивостей або панелі Текст, або вікна Редактировать текст. В режимі редагування тексту користувач може скористатися клавіатурними скороченнями для вирівнювання фігурного тексту або поточного абзацу простого тексту.

Також текст можна вирівняти за допомогою списку Выравниваниевікна Форматировать текст (вкладка Абзац): вирівнювання відсутнє, вирівнювання по лівому краю, вирівнювання по центру, вирівнювання по правому краю, вирівнювання по ширині, повне вирівнювання.

Інтервали між елементами тексту. І для фігурного, і для простого тексту можна визначити інтервали між символами (лічильник Символ), між словами (лічильник Слово) і рядками (лічильник Линия). Виконати зміну цих інтервалів можна двома наступними методами.

Точний метод зміни інтервалів між елементами тексту виконується в вікні. Інтервали між символами і словами змінюються в відсотковому відношенні до пробілу між відповідними елементами. Зміна інтервалу між символами називається кернінгом, а між словами – розрядкою. Зміна міжрядкової відстані має також спеціальну назву – інтерліньяж.

Інтерактивний метод оснований на використанні миші. Потрібно виділити текст і перейти до інструмента Форма в панелі інструментів. На екрані з’являться дві стрілки. Переміщуючи ці стрілки, можна швидко змінити міжрядкову відстань (стрілка вниз) і міжлітерну відстань (стрілка вправо).

Робота з абзацним (простим) текстом

Як вже відзначалося, простий текст в програмі використовується для роботи з великими об’ємами текстової інформації. До простого тексту не застосовуються спеціальні ефекти. Як правило, не має сенсу застосовувати ефект до цілого абзацу тексту.

В DRAW передбачена можливість швидкого перетворення тексту з простого в фігурний і, навпаки, за допомогою команди Текст/Преобразоватьв фигурный текст або однойменною командою контекстного меню виділеного текстового об’єкта. Назва команди в меню залежить від того, який текст вибраний. Швидка клавіша – Ctrl+F8.

Перетягування маркерів виділення простого тексту змінює форму текстової рамки, а не її розмір, як у випадку з художнім текстом. Текст автоматично форматується під розмір рамки і може не вміститися до неї повністю. Звичайно, це залежить і від інших, вже розглянутих властивостей тексту: шрифту, його розміру, заданих інтервалів та інше.

Верхній і нижній маркери мають незвичайну форму. Нижній маркер вказує на видимість тексту в рамці. Якщо текст не вміщується в рамку, в маркера з’являється направлена вниз стрілка.

Якщо ще раз клацнути на виділеній текстовій рамці, навколо неї з’являться маркери обертання і нахилу тексту.

Для підгонки розміру абзацного тексту під розміри його рамки використовують команду меню Текст/Подгонка текста под рамку. Цю команду доцільно використовувати, якщо потрібний текст не вміщується в рамку заданого розміру, і неможливо змінити розмір рамки – в цьому випадку нижній маркер текстового об’єкта буде містити направлену вниз стрілку. Виконання команди Подгонка текста под рамку призведе до зміни розміру тексту, після чого він весь стане видимим в рамці – направлена вниз стрілка нижнього маркера щезне.

Простий текст можна вирівнювати відносно його рамки також за допомогою інструментів вирівнювання абзацного тексту: по верхньому краю рамки, по центру рамки, по нижньому краю рамки, по ширині рамки.

Ці інструменти можна перетягнути на будь-яку панель інструментів з діалогового вікна Опции.

Професійне форматування абзацного тексту

З кожною новою версією робота з текстом в CorelDRAW все менше відрізняється від роботи в сучасних текстових процесорах.

На відміну від художнього тексту, головним елементом форматування абзацного тексту є абзац. А саме до поточного абзацу або виділеним абзацам простого тексту застосовується зміна властивостей тексту. Поточним вважається абзац, в якому знаходиться курсор.Зміни також можуть застосовуватися і до всього тексту, якщо він виділений як об’єкт, і до його фрагмента, який виділений в режимі редагування тексту.

Кінець абзацу визначається натисканням клавіші Enter і завершується спеціальним (з мовчазної згоди невидимим) службовим символом. Цей символ можна побачити, включивши режим перегляду службових символів.

Для вирівнювання простого тексту використовуються ті самі інструменти, що і для фігурного (діалогове вікно Форматировать текст) . Але вирівнювання простого тексту має свої особливості. Повне вирівнювання (вибір в списку Выравнивание рядка Полное выравнивание) або вирівнювання по ширині має додаткові параметри, які визначають граничні значення інтервалів тексту, які задаються в діалоговому вікні Установки пробела:

Максимальный межсловный пробел, Минимальный межсловный пробел – параметри, які відповідно визначають максимальне і мінімальне значення відстані між словами, що задається параметром Слово;

Параметр Максимальный интервалвизначає максимальне значення міжсимвольної відстані, яке задається параметром Символ.

Відступи. Відомий термін для любого текстового редактора. Відступи встановлюються для будь-якого абзацу тексту.

В програмі відступом тексту можна керувати трьома способами:

· клацаючи на кнопках Увеличить отступ і Уменьшить отступ, які розміщені на панелях властивостей і Текст;

· використовуючи групу параметрів Отступ на вкладці Абзац вікна Форматировать текст;

· за допомогою керуючих елементів на лінійках вікна DRAW.

Група параметрів Расстояния вкладки Абзац дозволяє задавати інтервал між абзацами простого тексту. Це параметри До абзаца і После абзаца. Одиниці вимірювання цього інтервалу можна змінити за допомогою списку, який знаходиться з правого боку від параметра До абзаца.

Як правило, перша ознака непрофесійного оформлення текстових документів – використання в якості інтервалу між абзацами пустого абзацу-рядка, створюваного за допомогою клавіші Enter і наступна зміна розміру шрифту цього пустого абзацу-рядка.

Перенос слів. Для створення переносу слів по складам в простому тексті потрібно кнопкою Установки дефисов відкрити однойменне вікно і встановити прапорець Автоматический перенос.

Параметр Горячая зона визначає розмір області для створення переносу. Якщо відстань між останнім словом в рядку і правим боком простого тексту, більше або дорівнює вказаному значенню в полі Горячая зона, перенос буде створено.

Параметр визначає мінімальне число символів слова, в якому може бути автоматично вставлений перенос. В цьому випадку, якщо параметр Мин. длина слова дорівнює 6, а слово, яке по правилам мови можна переносити, наприклад розбивши на два склади, складається з п’яти символів, перенос в таке слово не буде вставлений. Аналогічним чином накладаються умови і на метод розбивання слів при автоматичній розстановці переносів.

Параметр Мин. символов до визначає мінімальне число символів, яке може знаходитися перед автоматично вставленим переносом в слово, а параметр Мин. символов после визначає мінімальне число символів, яке може знаходитися після автоматично вставленого переносу в слово.

Табуляція. Вкладка Табуляция діалогового вікна Форматировать текст керує табуляторами. На горизонтальній лінійці простого тексту розміщуються табулятори, які точно визначають, на яку відстань (в поточних одиницях вимірювання) переміститься текст, який знаходиться з правого боку від курсору, при натисканні клавіші Tab - колонка Вкладки, і те, як цей текст буде розміщений – визначається параметрами колонки Выравнивание: по лівому краю першого символу тексту, що переміщується; по правому; по центру; десятковий, який дозволяє блокувати переміщення тексту в цей табулятор.

Табулятори можуть бути розміщені рівномірно на лінійці, а можуть міститися на різних відстанях. Для автоматичної перенастройки табуляторів потрібно видалити їх за допомогою кнопки Удалить все. Ввести нове значення табуляції в поле лічильника, яке розміщене з правого боку від кнопки Табул. каждый і клацнути мишею на цій кнопці. Для видалення одного табулятора виділити його і клацнути мишею на кнопці Удалить таб. Для додавання нового табулятора клацнути мишею на кнопці Добавить таб. Для зміни відстані табуляції клацнути в полі табулятора колонки Вкладки і ввести нове значення.

Також це все можна зробити прямо в робочій області програми, змінюючи стан табуляторів на горизонтальній лінійці мишею. Для видалення табулятора треба перетягнути його за межі лінійки, а для встановлення нового – клацнути на лінійці в потрібному місці. Вигляд табулятора буде вказувати на метод вирівнювання тексту. Щоб змінити метод вирівнювання безпосередньо на лінійці, клацнути правою кнопкою миші на табуляторі і вибрати з контекстного меню рядок з потрібним методом вирівнювання.