Смекни!
smekni.com

Переферійні пристрої ПК (стр. 2 из 3)

Швидкість друку точково-матричних принтерів від 60 до 10 секунд насторінку, друк малюнків може виконуватися повільніше - до 5 хвилин насторінку. Виробляються і спеціальні високопродуктивні матричніпринтери - вони використовуються банках, телефонних компаніях і так далі.

Струменеві принтери. У цих принтерах зображення формуєтьсямікрокраплями спеціального чорнила, видувають на папір за допомогою сопел. Цеспосіб друку забезпечує більш високу якість і швидкість друку і попорівнянні з матричними принтерами, він дуже зручний для кольорового друку.Сучасні струменеві принтери можуть забезпечувати високу роздільнуздатність - до 600 точок на дюйм, наблизилися за якістю до лазернимпринтерів, а коштують не набагато дорожче, ніж матричні принтери (в 2-3 разидешевше лазерних принтерів).

Слід зауважити, що струменеві принтери вимагають ретельного догляду і
обслуговування. Швидкість друку струменевих принтерів - від 15 до 100 секунд насторінку, а час друку кольорових сторінок може досягати десяти хвилин.(Зазвичай 3-5 хвилин).

Лазерні принтери забезпечують в даний час найкраще (близьке дотипографського) якість друку. У цих принтерах для друку використовуєтьсяпринцип ксерографії: зображення переноситься на папір зі спеціальногобарабана, до якого електрично притягуються частинки фарби. Відмінність відзазвичай ксерокопіювального апарату полягає в тому, що друкує барабанелектризується за допомогою лазера за командами комп'ютера.
Лазерні принтери хоча і досить дорогі (зазвичай від 800 до 4000 $)є найбільш = зручними пристроями для отримання якісних чорно-білих якісних друкованих документів. Існують і кольорові лазерніпринтери, але вони коштують значно дорожче - від 5000 $) при роздільнійздатності 300 точок на дюйм, від 10000 $ при роздільній здатності 600точок на дюйм.

Роздільна здатність лазерних принтерів як правило не менше 300точок на дюйм, а сучасні лазерні принтери (HP Laser Jet серії 4)зазвичай мають роздільну здатність 600 точок на дюйм і більше. Деякіпринтери, наприклад HP Laser Jet III і 4 використовують спеціальну технологіюпідвищення якості зображення. Застосування цих технологій еквівалентнопідвищення здатності принтера, що в 1,5 рази. Швидкість друкулазерних принтерів - від 15 до 5 секунд на сторінку при виведенні текстів.Сторінки з малюнками можуть виводиться значно довше, на виведення великихмалюнків може знадобитися кілька хвилин.

Випускаються спеціальні високопродуктивні (так звані"Мережеві") принтери, наприклад HP Laser Jet 4Si, 4V та інші, їх швидкістьроботи від 15 до 40 сторінок на хвилину. Зазвичай такі принтери підключаються долокальної мережі та спільно використовуються користувачами цієї мережі.

4)НакопичувачіВ якості зовнішньої пам'яті персональних комп'ютерів можутьвикористовуватися накопичувачі на магнітному диску і на магнітній стрічці.Накопичувачі на магнітному диску бувають з двома типами носіїв інформації з гнучким магнітним диском (дискетою) і з жорстким (незнімним) магнітнимдиском (НЖМД). Наявність накопичувача на гнучкому магнітному диску (НГМД) єобов'язковим. Накопичувачі на магнітній стрічці бувають звичайно касетного типу івикористовуються рідко. Вони служать для перезапису великого обсягу інформації зНЖМД на магнітну стрічку, після чого ця інформація може бути записана вНЖМД іншого персонального комп'ютера або збережена в архіві. Накопичувачі зв'язуються з центральним процесором комп'ютера за допомогоювідповідних керуючих пристроїв (контролерів). Керуючіпристрою (УУ) призначені для здійснення, з одного боку, обмінуінформацією між центральним процесором і накопичувачами, а з іншого – дляуправління роботою цих накопичувачів. Зв'язок накопичувачів з УУ здійснюєтьсязазвичай через стандартний інтерфейс, що представляє собою групу ліній дляпередачі електричних сигналів, кожна з яких має строгопевне призначення. Накопичувачі на магнітних дисках є устрою з такзваним циклічним доступом до інформації. Магнітні стрічки єносіями з послідовним доступом. У них зчитування або записпроводиться в осередку почергово від початку до кінця стрічки. Принципово інакше функціонуючі накопичувачі на магнітних дисках здійснюють операціїзчитування або запису за час, значно менше, ніж потрібно дляпристроїв з магнітною стрічкою. Час доступу до інформації на носії накопичувача у багато разівперевершує час звернення до оперативної пам'яті комп'ютера. При створеннісучасних накопичувачів прагнуть звести цю різницю до мінімуму. Часдоступу до інформації в НЖМД на один порядок менше часу доступу в НГМД. а)Накопичувачі на гнучких магнітних дискахшироке поширення НГМД в персональних комп'ютерах обумовленоїх порівняно низькою вартістю, малими розмірами, а також порівняношвидким-доступом до зберігається на дискеті інформації. Інша причинавеликого поширення НГМД - це зручність роботи з ними і простотазберігання дискет. Існують різні види НГМД. Найбільш широко поширені пристроїз діаметром носія 133мм (5,25 дюйма) і 89мм (3,5 дюйма). Упрофесійних комп'ютерах найчастіше використовуються НГМД з діаметромдискети 3,5 дюйма. При роботі з дисковими накопичувачами для зберігання інформаціївикористовується одна чи дві кругові поверхні диска. Згідно числавикористовуваних інформаційних поверхонь магнітні диски можуть бутиодносторонніми і двосторонніми, а накопичувачі відповідно - з одного двома магнітними головками зчитування-запису. У професійнихкомп'ютерах використовуються як односторонні, так і двосторонні дискети.
Можливість зберігання інформації на одній або двох поверхнях дискетигарантується заводом-виробником і вказується на її етикетці.Односторонні НГМД мають тільки одну головку зчитування-запису, тобторозраховані на використання лише однієї поверхні дискети. ДвосторонніНГМД мають двома головками зчитування-запису й працюють одночасноз двома поверхнями дискети. У випадках, коли це передбачаєтьсяконструкцією НГМД і дискети, односторонні НГМД можуть працювати по черзі здвома поверхнями дискети. Для цього спочатку дискету встановлюютьв основне положення, при якому відбувається запис або зчитування з першоїповерхні. Після установки дискети в зворотне положення, при якому двіповерхні міняються місцями, можливий запис або зчитування і на другий їїповерхні. Обсяг що зберігається на дискеті інформації залежить як від типу дискети, такі від самого НГМД. НГМД як самостійний пристрій об'єднує три основних блоки:систему приводу, систему позиціонування і систему зчитування-запису.Система приводу призначена для забезпечення обертання гнучкого диска вдискеті зі строго заданою швидкістю. Двигун системи приводу включаєтьсяі вимикається сигналами, які надходять від УУ через інтерфейс. Системапозиціонування служить для установки зчитувально-записуючої голівки наточно визначений доріжці поверхні носія. Доріжки представляють собоюконцентричні кола на поверхні диска, на які записуєтьсяінформація. Кроковий електродвигун переводить зчитувально-записуючуголівку з однієї доріжки на іншу в двох напрямках по радіусу диска.Голівка перебуває в постійному зіткненні з поверхнею дискети.Система зчитування-запису перетворює надходить від УУ інформацію велектричні імпульси, які проходять через магнітну головку іздійснюють запис на дискеті. При зчитуванні з дискети ця системавиконує зворотне перетворення - електричні імпульси з магнітноюголовки перетворюються в двійкову інформацію, яка подається у вигляді,підходящому для передачі по інтерфейсу в УУ. Характерною особливістю дискових накопичувачів є метод записуінформації на носії. Цей метод визначає щільність розташування данихна магнітному диску і в зв'язку з цим істотно впливає намаксимально можливий обсяг інформації, що зберігається. Крім того, метод записупов'язаний і з достовірністю даних, що зберігаються, із швидкістю обміну між УУ інакопичувачем, зі складністю УУ і так далі. У НГМД використовуються
переважно два методи запису - з частотною модуляцією ЧМ (від англ. FM- Frequency modulation), і з модифікованою частотною модуляцією МЧМ(MFM). У УУ дані обробляються в двійковому вигляді і передаються в НГМДпослідовним кодом (як послідовність нулів і одиниць). Кодуванняза методом ЧС виконується шляхом подачі додаткового імпульсу для кожноїодиниці і відсутність такого імпульсу для кожного нуля вихідного двійковогоряду. Таким чином формуються так звані імпульси даних. Крім них упослідовність ЧС-кодування включаються і синхронізуючі імпульси,відповідні тактовій частоті двійкового ряду. Ці імпульси призначенідля синхронізації логічних схем НГМД тактовою частою УУ. Для зменшеннячисла синхронизирующих імпульсів при методі МЧМ для синхронізаціївикористовуються самі імпульси даних. Генерування додатковихсинхроімпульсів проводиться тільки у випадках декількох послідовнихнулів, коли імпульси даних відсутні. Отже, кодування методом МЧМскладається з наступних операцій: передачі імпульсу даних для кожної одиницідвійковій записуваної послідовності; передача синхроімпульса длякожного другого і наступного нуля в групі послідовно записаних удвійковому ряду нулів. Отримана в результаті послідовність об'єднуєімпульси даних і синхроімпульси, але загальне число імпульсів дворазово
зменшується в порівнянні з методом ЧМ. Отже, при однаковійщільності запису метод МЧМ дозволяє отримати в два рази більший, ніж приметоді ЧС, обсяг збереженої на диску інформації. У зв'язку з цим у більшостіНГМД, використовуваних у фахових комп'ютерах, застосовується кодуванняза методом МЧМ.Іншою характерною особливістю НГМД є щільність запису на
дискеті. У залежності від напрямку, по якому розглядаєтьсящільність, розрізняють поперечну та поздовжню щільність запису. Поперечнащільність вимірюється числом доріжок на одиницю довжини в напрямку радіусудискети, а поздовжня щільність - числом бітів інформації на одиницю довжиниуздовж окружності доріжки. Щільність запису визначається переважноякістю магнітного покриття та параметрами зчитувально-записуючоїголівки. б)Накопичувачі на жорстких магнітних дискахПристрій з незмінним носієм - це накопичувачі на жорстких магнітних
дисках (НЖМД). На відміну від накопичувачів на гнучких магнітних дисках для нихзазвичай не передбачається вилучення носія з пристрою і заміни йогоаналогічним - вінчестер герметично закритий у корпусі пристрою, і весьНЖМД зазвичай монтується одноразово при складанні комп'ютера. Вінчестеробертається безперервно після включення живлення пристрою. Оскільки обсягінформації, що зберігається одним пристроєм цього виду, є дуже значним (більше300 Мбайт), то воно використовується спільно всіма користувачами комп'ютера.Вінчестер разом з магнітними головками герметично закритий уметалевому корпусі, ізолюючому їх від небажаних впливівнавколишнього середовища. Завдяки цьому істотно знижується ймовірністьпохибки запису внаслідок забруднення голівок або псування поверхніжорсткого диска. У НЖМД магнітні головки здійснюють зчитування і записінформації, не стикаючись з поверхнями носія. Це так званіплаваючі головки, які під час обертання диска утримуються наневеликій відстані від поверхні підйомної силою, утвореною повітрянимпотоком між головкою і поверхнею диска. Безконтактна запис дозволяєдосягати високої швидкості обертання носія і запобігає знос головок.У свою чергу, велика частота обертів диска дозволяє значнозбільшити швидкість запису та зчитування НЖМД, що зменшує загальний часдоступу до цього виду пам'яті.2. Додаткові периферійні пристрої1)ГрафобудівникГрафобудівник (плоттер) - пристрій для виведення графічноїінформації на папір. Для обслуговування плотерів використовується спеціальнепрограмне забезпечення, за допомогою якого можна з високою швидкістюкреслити графічні зображення різного формату. Графобудівники - це механічні пристрої, в яких закріпленоспеціальне перо. Щоб намалювати графік або символ, перо пересувається попапері. Перо (практично воно являє собою скоріше ручку) може бутизаповнено кольоровий пастою або чорнилом. Многоперьевие графобудівникиможуть по команді міняти малює перо, що дозволяє виконувати багатобарвнізображення. Плоттери бувають декількох типів. У пристроях першого типу папірабо плівка нерухомо закріплена на плоскій поверхні, а перо можепереміщатися в двох вимірах. Графобудівники другого типу влаштовані так,що перо рухається в одному вимірі, але переміщається і папір. Плоттерибувають барабанного типу, тобто вони працюють з рулоном паперу. Графобудівники отримують від комп'ютера послідовність команд,керуючу процесом малювання. Звичайно, для цього необхідновідповідне програмне та апаратне забезпечення. Апаратні засобивключають інтерфейс та кабель зв'язку. Програмне ж забезпечення повинно бутиздатно генерувати послідовність керуючих кодів, якапередається графобудівнику. Більшість графопостроителей мають вбудованутаблицю кодування, відповідно до якої ці коди перетворюються велементарні рухи пера. Інакше кажучи, команди графобудівникикомп'ютер віддає на спеціальній мові. Ніякого спеціального стандарту накомандна мова графопостроителей немає. 2)Миша
Миша - це маніпулятор для введення інформації в комп'ютер. Мишаявляє собою невелику коробочку з двома або трьома клавішами, легкозменшується в долоні. Разом з проводом для підключення до комп'ютера цепристрій дійсно нагадує мишу з хвостом. Миша дозволяє пересувати курсор в потрібне місце екрану шляхомпереміщення миші по столу миші по столу або Вказати поверхні і фіксувативибір натисненням однієї з кнопок на своїй поверхні. Як і в іншихвипадках, програмне забезпечення повинне виявитися здатним розпізнатинаявність апаратного засобу, то є миші, і сприйняти керуючісигнали. На щастя, більшість програм, які "розуміють" управління
курсором з клавіатури, можуть використовувати мишу після підключення невеликийдодаткової програми, що представляє комп'ютеру інформацію пропереміщення миші у вигляді еквівалентної послідовності кодів,генеруються при натисканні клавіші управління курсором. Існують два основні варіанти конструкції миші: механічний іоптичний. Механічний пристрій використовує вільно обертається кулька,який розташовується на "дні" миші. Кулька в результаті тертяповертається, коли миша рухають по плоскій поверхні. Схеми мишісприймають це, підраховують число обертів і передають інформаціюкомп'ютера. Оптичну мишу рухають за спеціальною відбиває панелі. Лучсвітла, що випускається мишею, відбивається від рівномірно нанесених на панельштрихів. При цьому сенсор, розташований усередині миші визначає пройденевідстань і напрям переміщення і посилає цю інформацію комп'ютера. На поверхні миші може знаходиться дві або три кнопки. Як вонивикористовуються - залежить від програмного забезпечення. Деякі прикладні програми розраховані тільки на роботу з мишею, алебільшість програм використовують миша, допускають заміну миші командами,вводяться з клавіатури. Проте часто при такій заміні робота з програмоювельми скрутна. 3)Модем
Модем - пристрій для обміну інформацією з іншими комп'ютерами черезтелефонну мережу. За конструктивним виконанням модеми бувають вбудованими(Вставляються в системний блок ПК) або зовнішніми (підключаються черезкомунікаційний порт). Модеми відрізняються один від одного максимальноїшвидкістю передачі даних (1200, 2400, 9600 бод і так далі, 1 бод = біт всекунду), а також тим, чи підтримують вони засоби виправлення помилок(Стандарти V42bis або MNP-5). Для стійкої роботи на вітчизняних
телефонних лініях імпортні модеми повинні бути відповідним чиномадаптовані.

4)Сканер